TÜBA Pandemi Raporu Yayımlandı

TÜBA Pandemi Raporu Yayımlandı

COVID-19 Pandemi sürecinde ulusal ve uluslararası gelişmeleri değerlendiren açık kaynaklardan yararlanılarak, kamuoyunu sağlıklı bilgiye ulaştırmak adına hazırlanan rapor; başta tıp olmak üzere iktisattan ekonomiye, turizme kadar pek çok alanda gerçekleşt

COVID-19 Pandemi sürecinde ulusal ve uluslararası gelişmeleri değerlendiren açık kaynaklardan yararlanılarak, kamuoyunu sağlıklı bilgiye ulaştırmak adına hazırlanan rapor; başta tıp olmak üzere iktisattan ekonomiye, turizme kadar pek çok alanda gerçekleştirilen çalışmalar, alınan önlemlerle ilgili önemli ve açıklayıcı veriler içeriyor.

Yazılı ve görsel medyada bilgi kirliliğinin yoğun olduğu bu dönemde aralarında TÜBA, Akademi’nin Kanser, Gıda ve Beslenme ile Sürdürülebilir Kalkınma, Finans ve Çevre Çalışma Grubu, TÜBA Genç Akademi ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinin de bulunduğu uzman bilim insanlarının bir araya gelerek halkın anlaşılır, açık ve doğru bilgiyi almasını sağlamak üzere oluşturduğu raporda, pandemiye ilişkin Türkiye’de ve dünyada hangi kanallardan veriye ulaşılabileceği hakkında detaylı bir kaynakça da yer alıyor. Diğer yandan uluslararası akademilerin COVID -19’a dair duyuruları da bulunuyor.

AÇIKLAYICI VERİLER SUNULUYOR

Raporun ilk bölümünde pandemilerin tarihçesine değiniliyor ve bu kapsamda mevcut tanımların altı çiziliyor. Türkiye’de Covid-19 salgınının durumuna ve Türkiye’nin mevcut sağlık altyapısı hakkında açıklayıcı veriler sunuluyor. Covid-19 ile ilgili salgın süreç yönetiminin bulunduğu ikinci bölümde ise kapsamlı bir şekilde araştırmacıların faydalanacakları web adresleri yer alıyor. Üçüncü bölüm; pandeminin diğer bilim disiplinlerindeki etkileşiminden ve bu süreçte virüs ile mücadele kapsamında özellikle TÜBA üyeleri tarafından yürütülen projelerden oluşuyor. Dördüncü bölümde; salgının ekonomik ve toplumsal etkilerine, tarihteki benzer salgınlara da değinilerek bir gelecek projeksiyonu ortaya koyuluyor. Beşinci bölümde; Dünya Bilim Akademilerinin COVID-19 raporlamalarının yanı sıra TÜBA üyelerinin yürütmekte olduğu bazı COVID-19 araştırma ve projeleri bulunuyor. Ek bölümde ise faydalı olacağı düşünülen kaynaklar için adresler ve raporlara yer veriliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.