Torun: Tek adama her yerde, Oligarşiye Baro’da karşıyız

Torun: Tek adama her yerde, Oligarşiye Baro’da karşıyız

Kocaeli Barosu Başkan Adayı Avukat Torun, gazetemize yönetim kurulu üyeleriyle konuştu. Hayatın her alanında tek adam yönetimine karşı olduklarını belirtip, “Bunun için 10 kişilik yönetim kuruluna 6 aday gösterdik ki diğer arkadaşlar da girebilsin dedi

** Diğer yandan Kocaeli Barosu’nda yönetimin sürekli aynı grubun içerisindeki kişiler arasında dönüşümlü paylaşımının Baro’yu oligarşik bir yapı haline getirdiğini öne süren Aysun Torun, “Çarşaf listeyle gidilecek seçimde anahtar listeye karşı ilke çağrısı yaptık. Mehmet Gül’ün ekibi karşı çıktı” dedi

 

Seri röportaj – 1

 

Kocaeli Barosu’nun bu hafta sonu; 15-16 Ekim günleri arasında gerçekleşecek olağan genel kurulunda başkanlık için Mehmet Gül ile birlikte Aysun Torun yarışacak. Kocaeli’nin en önemli sivil toplum örgütleri arasında gelen Baro’nun seçimlerinde 500 kadarı Gebze’den, 1500 kadarı İzmit’ten, 500 kadarı diğer 8 ilçeden, 2 bin – 2 bin 500 arası üyenin oy hakkı bulunuyor. Her iki aday saha çalışmalarını büyük oranda tamamladı. Kocaeli Barosu’nun mevcut başkanı Bahar Gültekin Candemir, iki dönemlik başkanlık görevinin ardından Kocaeli Barosu geleneği gereği bu dönem aday değil.

 

MEHMET GÜL: PRENSİP KARARI

GEREĞİ BU SÜREÇTE KONUŞMUYORUZ

 

Candemir’in de içinde yer aldığı ekipten Mehmet Gül başkanlık için yarışacak. Kongre öncesi gazetemiz her iki adaydan röportaj talep etti. Mehmet Gül, ekip kararı gereği kongre sürecinde hiçbir basın organına demeç vermeme kararı aldıklarını söyledi. Aysun Torun ise gazetemizi şahsına ait hukuk bürosunda, yönetim kurulu adayları ile birlikte ağırladı. Röportaj serisinin bugünkü ilk bölümünde ülke genelinde çok tartışılan ve kimi sivil toplum örgütlerine de giderek yayıldığı gözlenen tek adam rejimi ile başladık ancak başkan adayı Torun, bir de oligarşiyi ekledi. Üç saate yakın süren röportajda yönetim kurulu adaylarının her biri; özellikle yetkin oldukları konularda ekseri ekipleri adına, kısmen şahısları adına görüş belirtti.

 

Gebze Yeni Haber Gazetesi olarak dönem farkı gözetmeksizin her zaman çok önemsediğimiz Kocaeli Barosu’nu kongre sürecinde adaylardan Aysun Torun şahsında sayfalarımıza taşımız olacağız. 14 Ekim Cuma gününe kadar sürecek dizinin sadece; Aysun Torun şahsında başkan adayı ve ekibinin seçim propagandası olarak değerlendirilmemesi dileğiyle, görüşme esnasında çok keyif aldığımız röportaj dizisini aynı keyifle okumanızı dileriz…

 

HEM TEORİDE HEM PRATİKTE KARŞI

 

Kocaeli Barosu Başkan Adayı Avukat Aysun Torun genelde hayatın her alanında tek adam yönetimine; özelde baro yönetiminde “oligarşik sisteme” hem teoride, hem pratikte karşı. Baro yönetiminin sürekli aynı grubun içerisindeki kişiler arasında dönüşümlü olarak paylaştırılmasının ve bu grubun içerisinden her dönem birinin “seçilmiş kişi” olarak halihazırdaki baro yönetimi tarafından aday gösterilmesinin Kocaeli Barosu’nun yapısını oligarşik bir yapı haline dönüştürdüğünü öne süren Torun; bunun da baronun kurumsal kimliğine gölge düşüreceğini ifade etti.

 

SEÇİMİ KAZANIRSAK DİĞER

ADAYLAR DA GİREBİLSİN DİYE

 

Kocaeli Barosu’na oligarşik yapının yakışmadığını bu sebeple baro başkanlığına adaylığını açıkladığını ifadelerine ekleyen Torun, Baro yönetiminin 10 kişiden oluşması ve çarşaf liste ile  gidilecek seçimde her başkan adayının listesinde 10 yönetim kurulu adayına yer verme hakkına sahip olmasına karşın bu sayıyı 6 ile sınırlı tuttu. Gerekçesini sorduğumuz Torun,  “Seçimi kazanmamız halinde gerek başkan adaylığındaki rakibim Mehmet Gül’ün listesinden, gerek diğer grubun yönetim adayları gerekse bağımsız olarak yönetime aday olanların önünü açıp yönetimde yer almalarını sağlamak adına böyle bir karar aldık ve hayata geçirdik” dedi. 

 

YANLIŞ BİR USÜL

 

Kısa bir süre önce Kocaeli Barosu’nda kendilerinin çağrısıyla tüm adayların yer aldığı bir toplantı düzenlendiğini kaydeden Torun özetle,  toplantıda her sene halihazırdaki baro yönetimi tarafından seçimde anahtar liste yöntemine başvurulması usulünün yanlış olduğunu belirttiğini kaydetti. Yönetime aday olan tüm meslektaşların yönetime seçilmesi noktasında eşit şartlarda olmaları adına bu usule başvurulmaması gerektiği önerisi ile toplantı gündemini belirlediklerini kaydeden Torun şöyle devam etti:

 

Yönetime bağımsız aday olan meslektaşlarımız  ve başkaca diğer tüm adaylar önerimizi kabul etti. Zaten amacımız tüm adayların özellikle de bağımsız adayların yönetime seçilmeleri noktasında önünü açmak içindi. Ancak Av. Mehmet Gül’ü temsilen toplantıya katılan meslektaşımız bu önerinin taraflarınca kabulünün mümkün olmadığını belirtti.

 

Kocaeli Barosu Başkan adayı Avukat Aysun Torun’a , “Ülkemizde tek adam yönetimi siyasette çok tartışılıyor. İlimizde de bazı sivil toplum örgütlerinin yönetimlerinde tanık oluyoruz. Bu tür yönetim biçimine dair düşünceniz nedir?” diye de sorduk.  Torun sorumuzu şöyle yanıtladı:

 

BARODA HİÇBİR ZAMAN…

 

“Şahsım ve ekibim adına, biz tek adamlığa hayatın her alanında karşı olduğumuzu belirtmekle birlikte, Kocaeli Barosu yönetimi hiçbir zaman tek adam yönetimi diye bahsettiğiniz yönetim biçimine bürünmemiştir. Fakat baro yönetiminin özellikle son birkaç dönemdir oligarşik bir yapıya büründüğü de yadsınamaz bir gerçektir. Bu oligarşik yapının temelinde siyasal, sınıfsal veyahut başka menfaat dengeleri olabilir.

 

İLK GÜNÜMÜZ DE SON GÜNÜMÜZ DE AYNI

 

Hangi amaçla, hangi biçimde olursa olsun, “Sadece biz varız” türü, ötekini yok sayan bakış açısına hayatımın her alanında hep karşı durdum. Mesleki olarak bu etik duruşla hareket etmeye çalıştım. Baromuzun seçime gittiği bu süreçte “adayız” diye ilk çıkışımızı yaptığımda bu mantalite ile hareket ettiğimi belirtmiştim. Bu anlamda ilk günümüz buydu, son günümüz de bu olacak” dedi.

 

Bu tutumun bir yansıması olarak bir süre önce diğer Başkan adayı Mehmet Gül’ü, Gül’ün listesinden yönetime aday olanları ve baro yönetim kurulunun bağımsız adaylarını ayırt etmeksizin tek tek arayarak toplantı çağrısında bulunduğunu kaydeden Torun şöyle devam etti:

 

BARO’NUN GÖZETİMİNDE

 

“Bu seçim sürecinin nasıl ilerleyeceğine dair birlikte hareket edebilmek ve en önemlisi etik olabilmek adına bir ilke kararı etrafında toplanalım istedik. Bu isteğimizin ise Kocaeli Barosu’nun ev sahipliğinde, halihazırdaki Baro yönetiminin gözetiminde olmasını istedik. Baromuzca talebimiz olumlu karşılandı. Seçimden sorumlu Kocaeli Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Emrah Toker nezaretinde bir araya geldik.

 

İLKE KARARI ALALIM İSTEDİK

 

Şimdiye kadar hiç yapılmamış, bir ilk olan bu toplantıda ‘Anahtar listeye karşıyız. Kişilerin blok olarak yazıldığı bu biçim gayri demokratiktir. Öncelikle bağımsız olarak adaylığını açıklayan arkadaşlarımızı direk saf dışı bırakmaktır. Gelin, hep beraber bir ilke kararı alalım. Anahtar liste vermeyelim. Herkesin bir seçme zekâsı ve yetisi var, arkadaşlarımızın seçme kabiliyetini bu kadar küçük görmeyelim’ dedik ve seçimde anahtar liste hazırlamayacağımızı, hazırlanacak olanlarda da yer almayacağımızı deklare ettik.

 

 

BU BİRTEK BİZİM İRADEMİZ VAR DEMEKTİR

 

Bağımsız adaylar ve öteki adayların tümü önerimizi olumlu karşıladı. Zaten talebimiz daha önce de belirttiğim gibi özellikle bağımsız adaylarla alakalı idi. Bağımsız adaylar bu konuda tarafımızla fikir birliği yaptı. Fakat Av Mehmet Gül’ün temsilcisi önerimizin taraflarınca kabulünün mümkün olmadığını belirtip, küçük listeler hazırlayıp blok oy atacaklarını, buna herhangi bir yasal engel olmadığını, seçim mevzuatınca da bu hususun geçerli olduğunu ve kendilerinin bu duruşlarından asla vazgeçmeyeceklerini ifade etti. Şahsım ve ekibim adına söyleyebilirim ki biz de bu onurlu duruşumuzdan asla vazgeçmeyeceğiz ve küçük listeler hazırlayıp blok oy atmayacağız. Çünkü bu, “Tek biz varız. Sadece bizim yönetimimiz var. Tek bizim irademiz var” demektir. 

 

baskan-025.jpg

 

yonetim-050.jpg

-Soldan sağa- Kübra Özçelik, Ozan Çataltepe, İlknur Kahraman, Hüseyin Olcay, Aysun Torun, Onursal Çubuklu, Müge Kuran Duvarcı.

 

**

 

 Aysun Torun kimdir?

 

 Aslen Artvinli olan Aysun Torun, 43 yaşında ve bir çocuk annesi. 2004 yılında Kocaeli Üniversitesi’nden mezun oldu. 18 yıldır İzmit’te hukuk ve icra davalarının ağırlıklı olduğu alanlarda avukatlık yapıyor. İzmit Körfez Mahallesi Şehit Rafet Karacan Bulvarı No: 247/ Gökbulut Apartmanı’nda bulunan Çözüm Hukuk Bürosu’nda arabulucu ve avukat olarak çalışmaya devam ediyor.

 

baskan-2-042.jpg

**

 

Gebzeli aday ekibin yaş

ortalamasını düşürdü

 

Kocaeli Barosu Başkan adayı Aysun Torun’un (43) listesinden yönetime Hüseyin Olcay (43), Müge Kuran Duvarcı (45), Onursal Çubuklu (39), İlknur Kahraman (42) ve Kübra Özçelik (37) ile birlikte Ozan Çataltepe (29) aday oldu.

Adaylardan; Başkan adayı Aysun Torun ile birlikte Hüseyin Olcay, Onursal Çubuklu ve Kübra Özçelik mesleğini ilimiz merkez ilçesi İzmit’te sürdürüyor. İlknur Kahraman, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi avukatlarından. Diğer adaylardan Müge Kuran Duvarcı, Gölcük’de; Ozan Çataltepe, Gebze’de meslek erbabı.

Aday ekibin yaş ortalaması 39.7.

Ekibin yaş ortalamasını; Ozan Çataltepe hariç hesaplayınca ortalama 41.5.

29 yaşındaki Çataltepe bu anlamda sadece Gebze ve Gebze Bölgesi ilçelerinin değil aynı zamanda il geneli genç avukatların da “adayı” konumunda. Öyle ki ekibin yaş ortalamasını, 1.8 puan düşürüyor.

Başkan adayı Aysun Turan arkadaşımızı İzmit’teki ofisinde ekibinin tüm yönetim kurulu adayları ile birlikte ağırladı.

Hayli keyifli sohbette adayların hangi konuda ne düşündükleri, röportaj dizimiz boyunca gazetemiz sayfaları ve eş günlü olarak www.gebzehaber.net’te olacak..

 

gebzeli.jpgOzan Çataltepe

heyet-009.jpg

-Soldan sağa- İlknur Kahraman, Müge Kuran Duvarcı, Kübra Özçelik, Hüseyin Olcay, Onursal Adıgüzel, Ozan Çataltepe, Aysun Torun.

heyet-2.jpg

İlknur Kahraman ve Kübra Özçelik

heyet-3.jpg

Hüseyin Olcay ve Müge Kuran Duvarcı

 

heyet-4.jpg

Onursal Çubuklu ve Ozan Çataltepe

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.