Tez konusudur Gebze SB  Örnek alınsa: Birleştirecek

Tez konusudur Gebze SB Örnek alınsa: Birleştirecek

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Akyüz Gebze Sendikalar Birliği’nin Uludağ Üniversitesi’nde katıldıkları panelde akademisyenlerce tez konusu önerildiğini belirtip, “Türkiye’deki işçi sınıfı, emek platformu bir örnek alsa zaten işçi sınıfı birleşecek''

Günümüzde gerek işçi gerek memur sendikaları ve konfederasyonları bolluğundaki emek hareketinin tek bir çatıda birleşmesi zaman zaman ve genelde 1 Mayıs öncesi, sonrası yer yer tartışma konusu olmuştur. Bir yüzümüz Avrupa’ya dönük yaa.. Avrupa’da bazı ülkelerde veya bir ülkede üstelik işçi ve memurların tek bir konfederasyon çatısı altında olduğu dillendirilir.

TAARRUZ HALA SÜRÜYOR

Çok geniş kesimlerce halen sürdüğü söylenen ve günümüzde de izlerine, kimi yaptırım ve uygulamalardan sebep sıklıkla tanık olduğumuz 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ana hedeflerinden biri emek olmuştur. Taarruz hala sürüyor ki günümüzde hala çok sayıda emekçi; sendikal örgütlenmenin ardından işsizliğe veya sermayenin bu sefer de pandemi koşullarını fırsat bilmesinden ücretsiz izinle işsizliğe mahkum edildiğine tanık olmaktayız.  

BUGÜN İKİNCİ KEZ AĞIRLIYORUZ

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı… Eski sıfatlarıyla Petrol-İş Sendikası Gebze Şube eski Başkanı ve Gebze Sendikalar Birliği eski sözcüsü Süleyman Akyüz dizimizde bugün ikinci defa konuk oluyor. Akyüz ile GSB’yi merkeze alarak emek hareketinde birlik ve beraberliği konuştuk. GSB üzerine söz sahibi olma hakkından sebep GSB’nin yarınlarına dair önerilerini aldık:

 

 

“NASIL BİR ARADASINIZ?”

 

 

 

“Uludağ Üniversitesi’nde bir panele katılmıştık. Orada hocalar biz GSB’den söz ettiğimizde, ‘Bu tez konusu. Nasıl bir aradasınız? Nasıl birlikte yürüyorsunuz ve nasıl bunu beceriyorsunuz?’ demişlerdi. Dolayısıyla Gebze’deki GSB’yi Türkiye’deki işçi sınıfı, emek platformu bir örnek alsa zaten işçi sınıfı birleşecek. Ama maalesef birleşmemişi için her türlü engeli ortaya koyuyorlar.

SİMLİOVA’YI RAHMETLE ANIYORUM

Önce emek platformunu dağıttılar. Ardından konfederasyonların birlikte yaptıkları etkinlikleri dağıttılar. Şimdi konfederasyonlar neredeyse kendi içinde bölünecek, parçalanacak hale geldi. Onun için Gebze’deki sendikalar birliği önemlidir. Bizden önce görev yapan arkadaşları da saygıyla, Cemal Simliova’yı rahmetle anıyorum.

ASLA BOZAN TARAF OLMAYACAĞIZ

Günümüzde görevi sürdüren ve ileride sürdürecek olan arkadaşlara da başarılar diliyorum. Petrol-İş Sendikası olarak gerek genel merkez gerek Gebze Şubesi olarak sürdürülmesi için elimizden geleni yapmayı sürdüreceğiz. Gönül asla böyle bir şey istemez ama olası durumda, bozan taraf asla biz olmayacağız.

 

EN İYİ İŞLEYEN EMEK BİRLİKTELİĞİ

GSB’nin ilk kuruluş yıllarında Özal iktidarına yönelik olarak hem tepkilerimizi ortaya koymak hem uyarmak ve yapacağı icraatlardan geri döndürmek için o zamanlar binlerce imzayı biz Türk-İş’e, Meclis’e dönemin muhalefet partileri SODEP ve DYP’ye getirmiştik. O zamanlarda öncüydük. O yüzden Gebze Sendikalar Birliği, Türkiye’de en iyi işleyen bir emek birlikteliği.

cemal-simliova-004.jpg

SİMLİOVA’NIN YERİ AYRI: Cemal Simliova… Kristal-İş Sendikası eski Genel Sekreteri ve Gebze Şube eski Başkanı… 13 Ekim 1997’de Erzincan’a giderken, görevi başında geçirdiği trafik kazasından ötürü hayatını kaybetti. GSB’nin temelinde harcı olan, bir dönem sözcülüğünü de üstlenen Simliova için Akyüz,  “Gebze Sendikalar Birliği’nde dönemin GSB sözcüsü merhum Cemal Simliova döneminde ANAP dönemi uygulamalarına ilk tepkiyi göstermiştik. Ülkemiz emek harekinde ve Gebze Sendikalar Birliği özelinde yeri ayrıdır” dedi.

 

birlik-001.jpguniversite-logosu.png

 

Dünya gelişiyor

GSB de gelişmeli

 

“Gebze Sendikalar Birliği’nin kurumsallaşması, belki kendisine ait bir bürosu ve sekreteryasının olması gerekiyor. Bence; amaçları, ilkeleri, misyonu ve vizyonunu da bir manifesto şeklinde koyup sendikalara, federasyonlara, konfederasyonlara ve çevre illerin sivil toplum örgütlerine bu çalışmasını iletmesi sınıf hareketini güzel yerlere getirecektir. Tarihçesini de içine koyarak hareket etmelidir, ediyor ama geliştirmek lazım. Çünkü günümüz koşul ve şartlarında geliştirmeden hareket etmenin imkanı yok. Dünya gelişiyor ve her gün değişiyor.

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN ARINMALIYIZ

Gebze Sendikalar Birliği sınıfsal mücadelenin yanı sıra Gebze’de sosyal hayatın içinde yer almalıdır. Örneğin son zamanlarda yaşanan gelişmelere baktığımızda temiz bir çevreye müthiş ihtiyacımız var. Bu sadece çevrenin ağaçlandırılması, suyun arıtılması meselesi değildir. Hem çalıştığımız işletmeler olsun hem yurttaş olarak bizlerin verdiği zararların ne olduğunun bilincini edinip o kötü alışkanlıklardan kendimizi arındırmamız gerekir.

KARŞI DURDUĞUMUZ HERŞEY SİYASALDIR

Doğaya saygı duymak ve doğanın kendisini koruması için ya da varlığını sürdürebilmesi için neler yapabilirizi görmek. Doğa derken sadece karadakileri söylemiyorum, deniziyle beraber doğa. Türkiye’nin en güzel ilidir Kocaeli. Coğrafya olarak en güzel yerindeyiz. Her türlü imkan olanak var ama maalesef denizi görmek, faydalanmak için 100’lerce kilometre uzağa gidiyoruz. Bu bize yakışmaz. Dolayısıyla GSB’nin temiz çevre ve doğa için de katkıları olmalı. Bizim her hareketimiz normal, siyasaldır. Karşı durduğumuz her şey siyasaldır.

Kadın cinayetleri, kadın hakları deniyor da sadece kadın hakkı dersek bu da büyük bir haksızlık olur: İnsan hakkı insan. Bunun başka bir tanımı yok. Çünkü fırsat bulunca o da yapıyor. Hiç değişmiyor.

ORTAK TEMSİLCİLER KURULU

Bunlara karşı hem çalışanlarımız hem tüm emek hareketi duyarlı olmalı. Bunu istediği zaman kalkıp oradaki herkese anlatır bir temsilcimiz. Orada bir eksiklik olmaz. Eğitim, sağlık, iş sağlığı ve iş güvenliği, iş kazaları ve cinayetlerinde neredeyiz. Bütün bunlara karşı sendikaların ve özellikle GSB’nin yapacağı çok şey var. Ortak eğitim, toplantı, temsilci kurulları ile bu işi daha da geliştirebilir. Çok daha ileri götürebilir. Belki ortak spor müsabakaları düzenleyebilir. Örgütsüz olan işyerlerinde işverenler bu etkinlikleri yapıyor.

 

gelisim.jpg

 

O başlık olay bekleyenlerin başlığı

1 Mayıs olaysız geçti..

Biz ondan onur duyarız. GSB’de sözcü olmadan önce de iki dönem boyunca, toplamda 7-8 dönem 1 Mayıs eylemlerinin organizasyon komite başkanlığını üstlendim.  

Ancak 1 Mayıs’ı bu şekilde başlığa çekip altına iki satır yazmak, bana göre haber değil. 1 Mayıs’ın içeriğini, anlamını, manasını, hedefini, amacını anlatmaktır önemli olan. 1 Mayıs olaysız geçti! Niye olay olsun ki. O tarz ‘haber’ yaklaşımları, olay bekleyenlerin ‘haber’idir.

BİRLİKTE KUTLAMALIYIZ

Zamanında İstanbul’daki 1 Mayıs’tan çıkıp Gebze’dekine de katılmak isteyen ancak Çayırova’da bekletilen, en ‘marjinal’ diye tanımlanan grupları, kişileri Emniyet Müdürü ile görüşüp Gebze’ye alana, mitinge getirttik. Bizim öyle bir derdimiz yok. 1 Mayıs yeter ki amacına uygun kutlansın. İşçi sınıfının bayramıdır. Aynı amaca yürüyorsak birlikte kutlamalıyız.

 dogru.jpgyanlis.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.