Tematik Tiyatro Festivali 2022’de

Tematik Tiyatro Festivali 2022’de

KBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigali, 25 yaşındaki Şehir Tiyatroları’nın ilk uluslararası tematik tiyatro festivalini “geleneksel oyunlar” içeriğiyle bu yıl düzenleyeceklerini, pandemiye takılan festivalin 2022’ye ertelendiğini söyledi

Kocaeli genelinde veya Kocaeli’nin tiyatronun aktif olarak yapıldığı ilçelerinde kültür sanat veya tiyatro festivali olur mu, olmaz mı? Bu sorunun yanıtını Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigali’de aradık ve anladık ki, “Covid’in yatacak yeri yok!

KONU İTİBARİYLE İLKE İMZA ATACAKTIK

“25’nci yılını kutlayacak olan Şehir Tiyatroları olarak 2021 yılında 1’nci Uluslararası Tematik Tiyatro Festivali’ni düzenleyecektik. İlk temamızda geleneksel oyunlar festivaliydi ve konu itibariyle bir ilke imza atacaktık. Her sene temamız yeniden belirlenecekti. Pandemiye takıldık. 2022’de ilk planlarımız içinde.

KENTİN HER İLÇESİNE DOKUNACAKTIK

Festivalimiz sadece merkez İlçe İzmit ile sınırlı kalmayacak, kentin her ilçesine ve her yerine dokunacak, programı içinde kortejden çalıştaylara hatta kırmızı halıya kadar varacak zenginlikte bir festival programımız vardı. Pandemiye takıldı. Umarız önümüzdeki senede bu festivali hayata geçireceğiz.”

ORANLI LİSTEDE BİRİNCİ

SAYILI LİSTEDE ÜÇÜNCÜYÜZ

Türkiye geneli tiyatro seyirciliği iller arası sıralamada Kocaeli’nin nüfusa oranlı tiyatro seyircisi listesinde birinci sırada yer aldığını kaydeden Sigali, “Sayıya göre yapılan listede ise 15.4 milyon nüfuslu İstanbul, 5.6 milyon nüfuslu Ankara’dan sonra yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Kocaeli olarak üçüncü sıradayız. 3.1 milyon nüfusa sahip Bursa’dan daha fazla sayıda tiyatro seyircimiz var. Ve Kocaeli’de yıllardan beri alttan tiyatro seyircisi yetişiyor. Bu çok sevindirici bir durum” dedi.  Sigali, Gebze ve Gebze Bölgesi üzerine yaptığı değerlendirmede ise şunları söyledi:

GEBZE’DE HER OYUNUMUZ

BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

“Gebze, İstanbul’a yakınlığından ötürü turnelerin çok sık uğradığı bir ilçe. Tiyatroya çok ciddi bir rağbet var. Macbeht’i Gebze’de pandemi öncesi sahnelemiştik. Yer bulunamamıştı. Diğer oyunlarımız için de aynı ilgiyi gördük. Gerek Gebze ilçesi gerekse bölgesinde tiyatro sevdası olduğunu görüyorum. Zaten bizler de tüm ekibimizle birlikte tiyatroyu insanlara sevdirmek için buradayız.”

KOÜ’DE TİYATRO İLE

İLGİLİ EKSİK GÖRÜNMÜYOR

Gebze Yeni Haber Gazetesi’ne kültür sanat ilavemiz için özel demeç veren Sigali bir diğer sorumuzu, “Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile iç içeyiz. Birlikte programlar, eğitimler düzenliyoruz. Tiyatro sanatı ile ilgili açık ya da eksik görünmüyor” diye yanıtladı.

 aydin-1.jpg

 

 YEREL TOPLULUKLARDA YER ALMALI: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigali pandemiden ötürü önümüzdeki seneye ertelenen festivalde ilimiz genelinde tiyatro yapan topluluklarında festival programında yer alması gerektiğini söyledi. Sigali’nin bu yaklaşımının ilimizdeki tiyatro topluluklarının geleneksel bir oyunu programına almalarına etken olacağı sanılıyor.

 

**

 

Kocaeli’de Kent Orkestrası da kurulmalı

 

aydin-2.jpg

 

Kocaeli’nin denizi, doğası, dağları ve bir takım özellikleri ile çok güçlü bir bölge olduğunu kaydeden Sigali, “Kartepe’de dağa çıkıp yarım saat sonra sahilde, deniz kenarında alabiliyorsunuz soluğu. Tarihi yerleri de var. Aynı zamanda sanayi yoğun bir il ve sanayisi ile de anılıyor. Ama niye bir kültür sanat şehri olmasın. Bulunduğumuz yerin konumunun farkına varmalıyız Burada herkesin uzlaşması gerekiyor.” deyip ekledi: “Ama Kocaeli’de bir Kent Orkestrası da kurulmalı. Ve bu orkestra sadece Batı tarzında olmamalı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.