TEMA Karaca’yı hep yaşatacak

TEMA Karaca’yı hep yaşatacak

TEMA Vakfı’nın kurucusu Hayrettin Karaca’nın veda töreni ve cenazesine Kocaeli ve Gebze’den çok sayıda yönetici ve gönüllü katıldı

Toprak Dede diye bilinen TEMA Vakfı'nın kurucusu Hayrettin Karaca; 20 Ocak 2020 Pazartesi günü, 97 yaşında hayatını kaybetti. Toprak Dede; Yaprak Dede olarak bilinen, Ali Nihat Gökyiğit, Türkiye’nin dört bir yanından gelen tüm TEMA gönüllüleri, bölgemizde faaliyet gösteren TEMA Vakfı Kocaeli İl ve İlçe sorumluları ve doğa dostlarının katılımıyla 22 Ocak 2020 Çarşamba günü son yolculuğuna uğurlandı. Önceki gün Harbiye Cemal Reşit Rey Salonu’nda yapılan veda töreninin ardından Karaca’nın cenazesi öğlen namazını takiben İstanbul Fatih Camii’nden kaldırılıp, Edirnekapı Mezarlığı’na defnedildi.

 

Veda töreni ve cenazeye ilimizden Kocaeli İl temsilcisi Nermin Tol ve İbrahim Bayram, Zehra Genç, Kıymet Çiçek, Ahmet Tol, Güneyhan Tol, Nuran Taşdemir, Naz Özcan, Gebze Hacı Halil Mahalle sorumlusu Esma Akan ve Deniz Yıldız, İzmit İlçe sorumlusu Sinem Uçan, Kocaeli Üniversitesi Genç TEMA Temsilcisi Ertuğrul Duman, Başiskele İlçe sorumlusu Ayşen Erbayri, Gölcük İlçe sorumlusu Melahat Aşıkoğlu, Emin Aşıkoğlu, İlke Aşıkoğlu, Körfez İlçe sorumlusu Fetilay Kurt, Gülay Kurt, Derince Yenikent Mahalle sorumlusu Serap Toker Uygun, Gölcük Değirmendere Topçular Mahalle sorumlusu Hasibe Üstün Erna, Gölcük Yenimahalle sorumlusu Hakan Çetiner katıldı.

 

SENDEN ÖĞRENDİK

 

TEMA Gebze Hacı Halil Mahallesi temsilcisi Esma Akan, Hayrettin Karaca için açılan taziye defterinde duygularını şöyle paylaştı: “Dedeciğim. Param var ama hakkım yok demeyi, ihtiyacımızdan fazla tüketmemeyi, ben demedin biz diyebilmeyi, olanın olmayana bilenin bilmeyene bu dünyada borcu olduğunu senden öğrendik. Yükümüz çok ağır, işimiz çok. Ama yılmadan yorulmadan, bizlere öğrettiğin her şeyi bizlerde yeni nesillere aktaracağız. Mekanın cennet olsun Toprak Dedemiz.

 

 

HAYRETTİN KARACA KİMDİR

 

4 Nisan 1922'de Balıkesir Bandırma'da dünyaya gelen Hayrettin Karaca'nın babası 1917'de Türkiye'nin köklü giyim markası Çift Geyik Karaca'yı kurdu.

 

Doğa ve yeşil sevgisiyle bilinen Hayrettin Karaca Türkiye'nin ilk özel arboretumunu Yalova’da kurdu. Yurtiçi ve yurtdışında gezdiği her yerden tohumlar topladı, botanik bahçelerini gezdi.

14.000 türü barındıran arboretum aynı zamanda ülkenin tehlikedeki türleri için bir gen koruma merkezidir. Hannover Üniversitesi'nden ekoloji profesörü Franz H. Meyer, Hayrettin Karaca'dan "Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış birine rastlamadım" diye bahsetmektedir. 

 

TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, 2012 yılında Alternatif Nobel Ödülü’ olarak adlandırılan ‘The Right Livelihood Award – Doğru Yaşam Onur Ödülü’ nü alan Hayrettin Karaca

2013 yılında Birleşmiş Milletler "Orman Kahramanı Ödülünü ile birlikte hayatı boyunca çok sayıda kurum ve kuruluştan ödül aldı.  (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.