“Tek İstihdam Modeli Kadrolu Öğretmen Olmalıdır”

“Tek İstihdam Modeli Kadrolu Öğretmen Olmalıdır”

Türk Eğitim-Sen Kocaeli 2 No’lu Şube öğretmenlik meslek kanunu için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden seslendi. Başkan Orhan Kütük, “Eğitim-öğretim hizmetlerinde tek istihdam modeli kadrolu öğretmen olmalıdır” dedi

Türk Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu Şube,Gebze İlçe Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Türk Eğitim-Sen,  meclis gündemine yansımayan öğretmenlik kanununa ilişkin talepleri, kamu çalışanlarının yaşadığı sorunları Gebze İlçe Eğitim Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında dile getirdi. Açıklamayı Kamu-Sen Kocaeli Temsilcisi ve Türk Eğitim Sen Kocaeli 2 nolu Şube Temsilcisi Orhan Kütük yaptı. “Eğitim-öğretim hizmetlerinde tek istihdam modeli kadrolu öğretmen olmalıdır” Kütük konuşmasında şunları kaydetti; 

 

orhan-kutuk-004.jpg

 

HAK VE KAZANIMLARIMIZ KORUNMALI  

“Türk Eğitim-Sen olarak, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını artıran ve mesleğin statüsünü sağlam bir zemine kavuşturacak bir meslek kanunu talebimizi yıllardır ortaya koyuyoruz. Bu doğrultuda Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu desteklediğimizi ifade etmiştik. Tabi bu desteğimiz, devlet memuru olmamız hasebiyle sahip olduğumuz mevcut hak ve kazanımlarımızın baki kalması kaydıyla olacaktır.  

 

SÜREÇ KAPALI KAPILAR ARDINDA SÜRÜYOR  

Öte yandan hazırlıkları tamamlandığı söylenen Meslek Kanunu’nun eğitimin paydaşlarıyla henüz paylaşılmamış olmasını da anlayabilmiş değiliz. Kapalı kapılar arkasında süreç yürütülmesini kabul etmiyoruz. Meslek Kanunu’nun bir an önce paydaşlar ve kamuoyu ile paylaşılması noktasında Bakanlık’tan bir an önce adım atmasını bekliyoruz. 

 

TÜM PARTİLERİN DESTEĞİYLE  

Ayrıca şu hususu da özellikle vurguluyoruz ki; eğitim çalışanları 23 Ekim 2018 tarihinden beri beklemektedir. Söz verildiği halde üç yılı aşkındır Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili somut bir adım atılmamış olması kabul edilemez bir durumdur. Bu konuda daha fazla gecikme yaşatılmamalı ve 2022 bütçe görüşmelerinin tamamlanmasıyla birlikte meslek kanunu TBMM gündemine getirilmeli ve derhal yasalaşmalıdır. Bu konuda TBMM’deki tüm partilerin katkısını beklediğimizi ifade ediyoruz. 

 

Taleplerimiz

Bu minvalde Meslek Kanunu’nda olmasını talep ettiğimiz hususlar özetle şu şekildedir: 

 

-Halen öğretmenler kadrolu, sözleşmeli, ücretli olarak üç modelle istihdam edilmektedir. Eğitim-öğretim hizmetlerinde tek istihdam modeli kadrolu öğretmen olmalıdır, öğretmenlerimiz öğretmen odalarında bölük pörçük edilmemelidir. 

 

-Öğretmen atamaları KPSS puan üstünlüğüne göre, mülakat yapılmadan gerçekleştirilmelidir. 

 

-Kariyer basamakları; 10 yıl öğretmenlik yapan uzman öğretmen, 20 yıl öğretmenlik yapan başöğretmen olarak düzenlenmeli ve kesinlikle sınavsız olmalıdır.  

 

-Eğitim kurumlarına müdür ve müdür yardımcısı olarak atanacaklar sadece yazılı sınavla belirlenmelidir. Yazılı sınavla idareci olup, önceki yıllarda görevi bırakan idarecilere de tekraren hak verilmelidir. Yazılı sınav kazanarak atanmış olmak şartıyla atanmış olan okul müdürleri, eğitim öğretim hizmetleri sınıfında kalmak kaydıyla kadrolu olarak görev yapmalıdır. 

 

-Okul idarecilerinin de öğretmenlerde olduğu gibi idareci olarak, iller arası tayin istemelerinin sağlanması için düzenlemeler yapılmalıdır. 

 

-Başarı, üstün başarı belgeleri objektif kriterler belirlenerek uygulamaya geçmelidir. 

 

-Ek ders ücretleri yüzde 100 artırılarak öğretmelerin rahat bir nefes almaları sağlanmalıdır. Bu oran destekleme ve yetiştirme kurs ücretlerine de aynı oranda yansıtılmalıdır. 

 

-Eğitim çalışanlarının vergi dilimi %15’te sabitlenmelidir.  

 

-Performans değerlendirmesi gibi öğretmenlerin çalışma azmini olumsuz etkileyecek sübjektif bir değerlendirme kesinlikle olmamalarıdır. 

-Müdür, Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcısı olarak görev yapanların aylık karşılığı ve isteğe bağlı ek ders ücreti karşılığında derse girme zorunluluğu kaldırılmalıdır. 

 

-Tüm öğretmenlerin aylık karşılığı ders saati 15 saat olmalıdır. 

 

-Öğretim yılına hazırlık ödeneği tüm eğitim çalışanlarına verilecek şekilde düzenlenmelidir. 

 

-657 sayılı DMK’nın öğretmenleri de ilgilendiren bütün hükümleri bu kanun içerisinde yer almalı, öğretmenlerin her türlü istihdam, özlük, ödeme, disiplin, terfi, izin, atama iş ve işlemleri Meslek Kanunu içinde yer almalıdır. 

 

-Anayasa ve DMK’nın iş güvencesi ile hükümleri kanun metninde mutlaka yer almalıdır. 

 

-Elverişsiz koşulların hâkim olduğu bölgelerde görev yapan öğretmenlere brüt bir asgari ücret ile brüt iki asgari ücret arasında Zorunlu Hizmet Tazminatı ödenmelidir. 

 

-Eğitim Fakültelerinin kontenjanları MEB tarafından belirlenmesi, belirlenen kontenjanlardan mezun olanların MEB tarafından istihdam zorunluluğu kanun kapsamında yer almalıdır. 

 

-Anadolu Öğretmen Liselerinin tekrar açılması için düzenleme yapılmalıdır. 

 

-Öğretmenliğe atananların AKS (Adaylık Kaldırma Sınavı) tabi tutulmaması için düzenleme yapılmalıdır. AKS kaldırılmalıdır. 

 

-İl ve İlçe milli eğitim müdürleri, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürlerinin seçilmesi, yer değiştirmesi ve atanma usulleri ve illerdeki görev süreleri kanunla düzenlenmelidir. 

 

-Nöbet ücretleri meslek kanununda düzenlenmeli, tutulan her bir nöbetin ücreti en az 6 saat olmak üzere verilmelidir. Nöbet isteğe bağlı olarak verilmeli ve kaç nöbet tutulursa tutulsun ücreti alınmalıdır. 

 

-Eğitim çalışanlarının şiddete maruz kalmaları durumuna göre önleyici tedbirler ve caydırıcı müeyyideleri içeren düzenlemeler mutlaka Meslek Kanunu ile belirlenmelidir. 

 

 

-3600 ek gösterge konusu mutlaka Meslek Kanunu ile düzenlenmelidir. 

 

-Öğretmenlerin aile birliğinin sağlanamaması büyük bir sorundur. Bu noktada Milli Eğitim Bakanlığı hem Anayasa gereği hem de insani bir gereklilik olarak aile birliğini sağlamalı ve meslek kanunuyla güvence altına alınmalıdır. 

 

- Bakanlığa bağlı tüm kurumlarda, öğretmenlerin atama ve nakil düzenlemeleri ile ehliyet ve liyakati esas alan yönetici atama sistemi mutlaka Meslek Kanunu’nda yer almalıdır. 

 

- Tüm öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarına ve kamu çalışanlarına son bir yıldaki kayıpların telafisi için en az 1000 TL seyyanen zam yapılmalı, %3 refah payı maaşlarına eklenmelidir.”  

 

EĞİTİM-SEN’Lİ İRDEM’DEN DESTEK

 Türk Eğitim-Sen üyesi öğretmenler basın açıklaması esnasında taleplerine dair dövizler taşıdı. Öte yandan eyleme Eğitim-Sen Gebze Şube eski Başkanı Güngör İrdem de katıldı. Türk Eğitim-Sen Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Orhan Kütük, Güngör İrdem’e desteğinden ötürü teşekkür ederken İrdem de ortak taleplerde bir araya gelinmesi gerektiğini, kazanımların ancak bu şekilde edinilebileceğini söyledi.  

 

gungor-irdem.jpg

 

toplu-045.jpg

 

talep-1.jpg

 

talep-2.jpg

 

Haber: Arzum KAYMIŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.