Tehlikeli ırk sahipleri dikkat son tarih 14 Ocak

Tehlikeli ırk sahipleri dikkat son tarih 14 Ocak

Son günlerde, farklı illerde yaşanan köpek saldırıları ülke gündeminde sıkça yer alırken, geçtiğimiz yıl Temmuz Ayında yürürlüğe giren ve tehlikeli ırk sahiplerinin yapması gerekenler ile ilgili verilen sürede 14 Ocak’ta doluyor.

7332 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro türlerini veya bunların melezlerini üreten, sergileyen, takas eden, ülkeye girişini, satışını, reklamını yani bu hayvanların ticaretini yapanlara hayvan başına 2021 yılında 11 bin TL idari para cezası getirdi. Yasa uyarınca 2022 yılında ise bu ceza 14 bin 982 TL'ye yükseldi. Yasaya aykırı hareket edenlerin hayvanlarına el konularak belediyelere ait bakımevlerine götürülecek.

 

CEZA UYGULANACAK

"Tehlikeli ırk" olarak belirlenen köpekler için son kısırlaştırma tarihi 14 Ocak. Hayvanları Koruma Kanunu'na göre bu hayvanlar veteriner kliniklerinde kısırlaştırılacak ve mikroçip takılacak. Kurala uymayanlara 11 bin lira ceza uygulanacak. Yasaya göre tehlikeli ırk kabul edilen köpekler dışarı ancak ağızlıkla çıkarılabilecek. Çocuk oyun parkları ve yakınlarında gezdirilmesi de yasak olacak.

 

SOKAĞA TERK EDENE 30 BİN LİRA CEZA

Kurala uymayanlara hem ceza kesilecek hem de hayvanlarına el konacak. Kısırlaştırma ve mikroçip işlemi veteriner kliniklerinde yapılabilecek. Bu kurala uymayanlar 11 bin, hayvanları sokağa terk edenlere ise 30 bin TL idari para cezası verilecek. Kısırlaştırılmayan hayvanlara el konularak hayvan bakımevlerine götürülecek.

 

son.jpeg

 

Haber: Abbas ÇAKAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.