TAYAŞ’ta işçilere baskı iddiası

TAYAŞ’ta işçilere baskı iddiası

  ** GOSB’da kurulu Tayaş’ta işçi kıyımı yaşandığı ileri sürüldü. Evrensel  gazetesinin haberine göre, bir süredir sendikalaşma...

 

 

** GOSB’da kurulu Tayaş’ta işçi kıyımı yaşandığı ileri sürüldü. Evrensel  gazetesinin haberine göre, bir süredir sendikalaşma faaliyetinde olan işçilerin teker teker odalara çağrılıp e-devlet şifreleri istenerek sendikalı olup olmadıklarına bakıldığını iddia edildi.

 

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde (GOSB) kurulu Tayaş’ta işçi kıyımı yaşandığı ileri sürüldü.Evrensel gazetesindeki habere göre, kendilerine “Çalışıyorsan çalış, yoksa kapı orada” denildiğini söyleyen bir işçi, Tayaş’ta işçiye verilen sözlerin tutulmadığını belirtti. Patronun “ekonomik darboğaz” iddiasıyla ikramiyeleri düşürdüğünü, verilen yardımların kaldırıldığını ifade eden işçi, “Bizlere geçtiğimiz yılın son ayında yapılan toplantıda yılda 2,5 maaş ikramiye vereceklerini açıkladılar. 1 yıl sonra yani bu yıl yine bizleri topladılar ve ekonomik darboğaza girdiklerini uzun uzun anlattıktan sonra verdikleri ikramiyeyi 1,5 maaşa düşürdüklerini ve verilen bütün yardım paralarını (ayakkabı, yakacak, bayram) geri aldıklarını söylediler. Aramızda o paraya güvenip kredi çeken, borca giren arkadaşlarımız var. Bu kadar kolay olmamalı” diye konuştu. Duruma tepki gösteren işçilere kapının gösterildiğini aktaran işçi devam etti:

“Bize ‘Ya seve seve ya da devamını siz biliyorsunuz’ diyorlar. Tayaş için klasik bir söylem olan ‘Çalışıyorsan çalış, beğenmiyorsan kapı orada’ deniliyor. O an sustuk ama artık yeter.”

MOBBİNGE MARUZ KALIYORUZ

Yaşananlar karşısında sendikal haklarını kullanmak isteyen işçiler ise sendika gelmesi durumunda fabrikayı kapatmakla tehdit eden patron ve yönetim tarafından sürekli mobbinge maruz kalıyor. Fabrika yönetiminin diken üstünde olduğunu anlatan bir diğer işçi, “Sürekli bizlere gelip birbirimiz hakkında sorular soruyorlar. Birbirimize olan güvenimizi kırmaya çalışıyorlar. İki kişi baş başa kaldı mı hemen şüpheleniyorlar. Arkadaşlarımızla konuşmaya korkar olduk” diye konuştu. Fabrika yönetiminin ellerinde bir liste olduğunu, ‘Bu listede ismin yazıyor’ tehdidiyle laf almaya çalışıldığını belirten bir başka işçi, “Tüm bu baskılara rağmen işçilerin sendikalaşmadan vazgeçmediğini gören yönetimden sendikalaşmaya karşı e-devlet baskısı geldi” dedi.

DİSK/GIDA-İŞ: TAYAŞ ANAYASAL SUÇ İŞLİYOR

DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, Tayaş’ta yaşanan baskılara tepki gösterdi. 2 yıldır fabrikada örgütlenme çalışması yürüttükleri bilgisini veren Aslan, “Başta sendika üyelerimiz olmak üzere, işyerinde insanca çalışmak ve insanca ücret almak için örgütlenme çalışması sürdüren işçilere dönük işten atmalar, sorgu odalarına çekilmeler, işçilerden e-devletleri istenerek sendika üyesi olup olmadıklarını sorgulamaları keyfi ve hukuksuz bir biçimde devam etmektedir. İşçilerin en doğal hakkı olan, anayasa ve yasayla güvence altına alınmış sendika hakkına yönelik bu keyfi tutum ve hukuksuz davranışları kınıyoruz” dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.