Tatarlar yeni bir dernek kurdu

Tatarlar yeni bir dernek kurdu

Gebze Kırım-Romanya Tatar Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmet Sezgin ve yönetim kurulu üyeleri gerçekleştirdiği basın toplantısında...

Gebze Kırım-Romanya Tatar Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmet Sezgin ve yönetim kurulu üyeleri gerçekleştirdiği basın toplantısında dernek olarak kurulma amaçlarından ve yapmak istediklerini projeler hakkında bilgi verdiler. 

GEBZE KÜÇÜK BİR TÜRKİYE MOZAĞİ

Dernek lokalinde dün kahvaltılı bir basın toplantısı düzenleyen Gebze Kırım-Romanya Tatar Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmet Sezgin, Tatar Türkleri olarak 1930’lu yılların başında Gebze’ye gelerek yerleşmiş olduklarını belirttiler. Osman Yılmaz Mahallesi’nde küçük ama temiz ve onurlu tek katlı Macır evlerinde yaşam mücadelesi vermiş olduklarını ifade eden İsmet Sezgin, “Geçen 80 yıl içinde kültürlerini gelenek örf ve adetlerini kaybetmemişler ve gelişmelerini sürdürmüşlerdir. Kırım ve Romanya’dan göç etmek zorunda kalan Tatar Türkleri Ruslardan büyük zulüm görmüş ve sindirilmeye yok edilmeye çalışılmıştır. Gebze’mizin çok kısa zamanda sanayi kenti haline dönüşmesi ile yurdumuzun her bölgesinden yoğun göç almasına sebep olmuştur. Bu göçler ile Gebze küçük bir Türkiye mozaiği haline dönüşmüştür” dedi. 

DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİK 

Tatar Türkleri de kentin sanayileşmesinde ve nitelikli insan gücünün oluşmasında büyük rol oynamış olduklarının açıklayan Sezgin, “Günümüzde ise Tatar Türkleri değerli büyüğümüz ve fikir adamı İsmail Gaspıralı Bey’in dediği gibi dilde, fikirde, işte birlik sözünden hareketle gelişen toplumumuzu belki şu durumda Ruslar değil ama zamanımızın kargaşası ve teknolojinin getirdiği yaşam mücadelesinin getirdiği erozyonlardan korunmak kültürümüzü yaşatmak, örnek bir toplum olduğumuzu göstermek için derneğimizi yeni bir solukla kurulmasında amaç olmuştur. Derneğimiz, doğal olarak oluşan tatar üyelerimizin istekleri doğrultusunda 09 Temmuz 2013 tarihinde kurulmuştur. Derneğimiz hizmet yarışı içinde kültürümüzü daha fazla faaliyetler ile yaşatmak için çalışacaktır” dedi. 

 

BİRLİK VE BÜTÜNLÜK İÇERSİNDE OLACAĞIZ

 

Kırım’da yaşayan Tatar Türkleri Stalin zulmü ve yok etme politikası ile Romanya’da yaşayan Tatarlar da bu Sovyet zulüm politikalarından etkilenerek göçe zorlanmış olduklarını açıklayan Sezgin, “Bir gecede evlerini terk etmek zorunda kalan Tatarlar büyük lider Mustafa Kemal Atatürk ün soydaşlarımıza elini uzatması ile rahat bir nefes almıştır.  Bu vesile ile büyük liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve bu yolda şehit olan soydaşlarımızı rahmet ile anıyoruz. Derneğimiz Tatar Dernekleri Federasyonuna üye olarak kabul edilmiştir. Bu üyelik ayrı bir heyecan ve yardımlaşma ruhu taşımamıza sebep olmuştur. Derneğimiz, Kırım’da ve Romanya’da yaşayan soydaşlarımızla daha fazla görüşebilmek, haberleşmek ve yardımlaşmak için azami çaba içersinde olacaktır” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.