Taşımacılık sektörü çalışanları risk altında

Taşımacılık sektörü çalışanları risk altında

Nakliyat-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal, Korona virüsün yaygın olduğu ülkelerden gelen kargolar nedeniyle taşımacılık sektöründe çalışanların risk altında olduğunu söyledi

DİSK Nakliyat-İş Sendikası Genel Sekreteri ve Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal, Korona virüsün yaygın olduğu ülkelerden gelen kargolar nedeniyle taşımacılık sektöründe çalışanların risk altında olduğunu söyledi. Kopal açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

 

MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR

 

“Sendikamızın örgütlü olduğu işyerleri öncelikli olmak üzere taşımacılık iş kolundaki tüm işyerlerinde, küresel bir salgına dönüşen Korona virüsüne karşı işçi sağlığı başta olmak üzere, insan ve toplum sağlığı için alınması gereken önlemlerle ilgili mücadelemiz devam ediyor.

 

Bildiğimiz gibi Korona virüs hastalığı (Covid-19) dünya genelinde küresel bir salgın durumuna gelmiş ve dünyada, ülkemizde insanlar hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybedenlerin sayısı gittikçe artmaktadır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu hastalığın yayılmaması için bir dizi önlemler alınmıştır. Hastalığın yayılma potansiyeli olan işletmeler, kurumlar, okullar, kahvehaneler vb  geçici süre ile kapatılmıştır. Adliyelerde, hastanelerde önlemler alınmıştır.

 

İŞÇİLERE ÜCRETLİ İZİN VERİLMELİ

 

Sendikamız da örgütlü olduğu nakliyat ambarlarında, Tüvtürk Taşıt Muayene İstasyonlarında, kargo ve lojistik işletmelerinde, ulusal ve uluslararası taşımacılık yapan işletmelerde, otoyol ve tünellerde, vagon imalatında çalışan işletmelerde üyelerimize yönelik bilgilendirmeler yapmış, işverenler tarafından alınması gereken önlemlerin alınması sağlanmıştır. Bu süreç devam etmektedir.

Sendikamız, Tüvtürk Taşıt Muayene İstasyonları, Otoyol ve Tünellerde Korona virüsü  ile ilgili gerekli tedbirlerin alınması için Cumhurbaşkanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, CİMER ve İçişleri Bakanlığına dilekçeler vermiştir. Bu İşletmelerin Korona virüsünün daha fazla yayılacağı ortamlar olduğu için belirli sürelerde faaliyetlerinin durdurulması ve işçilerin ücretli izinli olması gerektiği bildirilmiştir.

 

O ÜLKELERDEN KARGO GELİYOR

 

 

Ancak ülke genelinde taşımacılık sektörü çalışmaya devam etmektedir. kargo ve lojistik işletmelerinde, nakliye firmalarında, Yurtiçi, MNG, Sürat KARGO, Fillo Loj. TNT/Fedex, PTT v.b. işletmelerde çalışan işçiler özellikle yurtdışından korona virüsü salgınından en fazla etkilenen Çin, İtalya, İngiltere, Fransa v.b. ülkelerden kargolar gelmektedir. Bu durum virüsün yayılmasında oldukça riskli bir durumdur. Ayrıca bu sektörde çalışanlar gelen kargo, posta vb ürünleri dağıtmak için sokak sokak, ev ev gezmektedirler. Dolayısı ile virüsün bu sektörde çalışanlara bulaşması durumunda yayılması oldukça hızlı olacaktır.

Bütün bu durumları göz önünde bulundurarak Hükümetin ve ilgili Bakanlıkların bir an önce çalışan işçilere yönelik, işçileri mağdur etmeden tedbirleri almaları gerekmektedir. Sadece taşımacılık değil diğer işkollarında, fabrikalarda da işçiler çalışmaya devam etmektedirler.

AKP iktidarı tarafından açıklanan Korona virüsü ile mücadele paketinden de ne yazık ki işçiler ve çalışanlar lehine tek bir madde bulunmamaktadır. Tamamen işverenleri ve sermayeyi koruyan bu paket kabul edilemez. Çünkü sadece TOBB’un ve TİSK’in talepleri doğrultusunda hazırlanmış, sermayeyi koruyan düzenlemeler içermektedir.

Buna karşılık işçiden emekçiden yana bir mücadele programının çıkartılması için İşçi, Memur Konfederasyonları, TTB, çeşitli meslek odaları vb kurumlarla bir araya gelip,  halk sağlığı için topluca mücadele etmeliyiz. Bu zorlu günleri ancak birleşerek aşabiliriz.   

 

 

 

SENDİKA OLARAK ÖNERİMİZ

  • İşyerleri gözden geçirilerek çalışmanın zorunlu olduğu işyerlerinde asgari düzeyde personel bırakılarak ve bu personelin tüm koruyucu teçhizatı sağlanarak çalıştırılması,
  • Diğer tüm çalışanların ücretli izinli sayılmaları,
  • İşçilerin mağdur edilmemesi için bu güne kadar sermayeye peşkeş çekilen İşsizlik Fonunun işçiler için kullanılması,
  • Bunu fırsat bilen işverenlerin işçi çıkartmalarının yasaklanması
  • Halk sağlığını hiçe sayarak fahiş fiyatlarla koruyucu malzemeleri satanlara yönelik en ağır cezaların uygulanması, 

İnsan sağlığı her şeyden daha önemlidir. Bu nedenle sendika olarak virüsün yayılma potansiyelinin yüksek olduğu başta taşımacılık işkolu olmak üzere, üretim sektöründe, fabrikalarda, işçilerin toplu çalıştığı işyerlerinde Türkiye genelinde tedbirler alınmalı, gerekirse gececi olarak işler durdurulmalıdır.

Bu aynı zamanda toplumsal bir sorumluluktur. Bu konuda hükümeti ve tüm ilgili Bakanlıkları, kurumları duyarlı olmaya ve daha fazla tedbir almaya davet ediyoruz." (Haber Merkezi)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.