‘Taş ocakları ÇED raporuna aykırı’

‘Taş ocakları ÇED raporuna aykırı’

 Kocaeli Barosu Başkanı Tamer Solakoğlu, Maşukiye’de açılması için ÇED olumlu raporunun yetki, şekil, usul, sebep, konu ve amaç bakımından yasaya...

 

Kocaeli Barosu Başkanı Tamer Solakoğlu, Maşukiye’de açılması için ÇED olumlu raporunun yetki, şekil, usul, sebep, konu ve amaç bakımından yasaya aykırı olduğunu belirtti. Solakoğlu, yürütmenin durdurulması ve ÇED’in iptali için dava açtıklarını hatırlattı.

Baro Başkanı Tamer Solakoğlu, Maşukiye’de hızlı tren hattı için yapılması planlanan taş ocağının ÇED olumludur raporunun çıkmasının ardından, yürütmenin durdurulması ve kamu yararı gözetilmemesi nedeni ile taş ocağının iptali için dava açtı. Baronun açtığı dava ile ilgili bilgi veren Solakoğlu, Maşukiye’de açılacak bir taş ocağının Marmara bölgesinin tek doğal kaynak suyu olan Sapanca gölünü kirleteceğini kaydetti. Bunun için defalarca basın açıklaması yaptıklarını ve dava açacakları konusunda yetkilileri uyardıklarını söyleyen Solakoğlu, ÇED olumludur raporunun yetki, şekil, usul, sebep, konu ve amaç bakımından yasaya aykırı olduğunu belirtti. 

 

KAMU YARARI YOKTUR
ÇED olumludur raporunun verilmesinin ardından Maşukiye’de taşocağı açılmamasının önünde hiçbir engel kalmadığını ifade eden Solakoğlu, Avukatlık Kanunun Baro’ya verdiği yetki ile kararın iptali için dava açtıklarını kaydetti. Davanın gerekçelerini açıklayan Solakoğlu, “Halkın katılım toplantısı yönetmeliklerde belirtildiği şekli ile yapılmadı. Taş ocağından çıkarılacak malzemelerin ihaleyi alan firma için maliyetleri azaltması gerekçesi ile kamu yararı ortadan kaldırılıyor. Valilik tarafından kurulan ÇED komisyonu usul ve esaslara uygun oluşturulmamıştır. Taşı ocağı açılacak alan Büyükşehir İmar Planında koruma içme suyu koruma alanı havzası ilan edildiği için bu alanda hiçbir şekilde madencilik faaliyeti yapılamaz. Açılacak taş Ocağı Yanık Deresi üzerinden Sapanca gölünün kirlenmesine neden olacak. Taş ocağı bölgede geri dönüşü olmayan bir çevre tahribatı, su ve çevre kirliliğine neden olacak” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.