Tartışma yaratan yasa kabul edildi

Tartışma yaratan yasa kabul edildi

Yaklaşık 2 yıldır OHAL'in yürürlükte olduğu Fransa'da bu sürecin sonunda yürürlüğe girecek terörle mücadele yasası kabul edildi. Yasada ibadethanelerin...

Yaklaşık 2 yıldır OHAL'in yürürlükte olduğu Fransa'da bu sürecin sonunda yürürlüğe girecek terörle mücadele yasası kabul edildi. Yasada ibadethanelerin kapatılması gibi maddeler de yer alıyor.

Fransa’da 2015 yılının son çeyreğinde yaşanan terör saldırılarının ardından ilan edilen olağanüstü hal durumunun yerine geçecek yeni terörle mücadele yasa tasarısı Ulusal Meclis’in onayının ardından Parlamento’nun üst kanadı Senato’da da kabul edildi.

1 Kasım’da sona erecek OHAL’in ardından yürürlüğe girecek tasarıyla ilgili bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yasanın “Fransız değerlerini ve prensiplerini terk etmeden” terörle mücadele imkânı sağlayacağını kaydetti ve güvenlik güçlerini yeni yetkilerini “sonuna kadar kullanmaya” çağırdı.

Terörizm ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen bireylerin evleri mahkeme emriyle aranabilecek, arama sırasında bu kişiler gözetim altında tutulabilecek. Fransa’daki her bölgenin valisi cemaat liderinin terörü övdüğüne kanaat getirdiği ibadethaneleri altı aya kadar kapatabilecek. Bu ibadethaneler cami olabileceği gibi, kiliseler ve diğer ibadet mekanları da yasa kapsamında.

Yetkililer bir saldırı olmasından şüphelendikleri miting ya da konser gibi etkinlik alanlarına girişlerde sıkı güvenlik önlemleri alabilecek. Bu alanlara girecek olan kişilerin üstü polis ya da özel güvenlik tarafından aranabilecek. Güvenlik görevlileri sınır bölgelerinde kimlik kontrolü ve üst araması yapabilecek. Tren garları, havalimanları ve limanlar ile bu bölgelerin 10 kilometre çapındaki civarı da bu uygulamaya dahil edildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.