“Tarikat ve cemaatlere yer açılıyor”

“Tarikat ve cemaatlere yer açılıyor”

Eğitim-Sen Gebze Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm okullarda yapacağı yarışmanın organizasyonunu Server Yaşam Vakfı’nın üstlenmesiyle ilgili olarak açıklamada bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye’deki tüm okullara bildirdiği “Sağlıklı Düşünmek” konulu ‘Ufka Yolculuk Bilgi ve Kültür Yarışması'nın organizasyonunu Server Yaşam Vakfı üstlendi. MEB, Türkiye’deki tüm okullara 21 Ocak 2021 tarihinde gönderdiği resmi yazıda, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik ‘Sağlıklı Düşünmek’ konulu ‘Ufka Yolculuk Bilgi ve Kültür Yarışması’ düzenlendiğini duyurdu. Yazıda, çevrim içi olarak düzenlenen söz konusu etkinliğin gönüllülük esasına göre ve ücretsiz yapılacağı bildirildi. Yarışmanın şartnamesinde ise organizasyonun Server Yaşam Vakfı tarafından yapılacağı, dereceye girecek olan öğrencilere bin-10 bin TL arasında ödül verileceği, 81 sivil toplum kuruluşunun projenin ortağı olduğu belirtildi.

“NASIL BİR DENETLEME YAPILACAKTIR?”

Eğitim-Sen Gebze Şubesi’nden yarışmayla ilgili olarak açıklamada bulunarak, “Milli Eğitim Bakanlığı kimi zaman barınma hizmetleri, kimi zaman eğitim hizmeti, kimi zaman da sözde yarışmalar aracılığıyla bu tarikat ve cemaatlerin eğitim alanına girmesine olanak sağladı ve sağlamaya devam ediyor. 21.01.2022 tarihinde, ülke genelinde Server Vakfı’nın düzenlemiş olduğu Ufka Yolculuk Bilgi ve Kültür Yarışması’nın duyurusunun tüm öğrencilere yapılması isteniyor. MEB, yaptığı bu iş birlikleri ve protokoller ile hangi pedagojik sonuçları ve kamusal faydayı beklemektedir? Bu konuda nasıl bir denetleme yapılacaktır?

“TARİKATLARA VE CEMAATLERE DEVREDİYOR”

MEB'in bugün yaptığı, çocukların üstün yararını gözeterek bir faaliyeti eğitim kurumlarıyla iş birliği içerisinde yapmak değil, kimi tarikat ve cemaatlere eğitim alanında yer açmak, bu tarikat ve cemaatlerin öğrencilerle bir araya gelmesini sağlamaktır. MEB, öğrencilerin etkinliklerle yeteneklerini, ilgilerini, becerilerini geliştirmek istiyorsa bunu tarikatlara ve cemaatlere devretmek yerine doğrudan kendisi yapmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrımız, Server Vakfı ile yapılan protokolün iptali ve bu yarışmanın duyurusunun geri çekilmesidir” dedi.

TUNCAY ÖZKAN'DAN SORU ÖNERGESİ 

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Özkan, Bakan Özer’e şu soruları yöneltti:

“Ülke genelinde yapılacak olan bilgi yarışması etkinliğinin kontrolü ve organizasyonu neden Server Yaşam Vakfı’na bırakılmıştır? Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu tür organizasyonları yapacak kadroları ve organizasyon gücü yok mudur? MEB’in yetkilerinin Server Yaşam Vakfı ve bazı STK’lara devredilmesi doğru mudur? Çeşitli vakıf ve derneklerin MEB içerisindeki organizasyonlarda ve bürokrat atamalarında etkili oldukları doğru mudur? Öğrencilere ödül olarak para vaat edilmesi pedagojik açıdan uygun mudur? Şartnamede belirtilen komisyon üyelerinin hangi STK’lardan olacağı hususunda Bakanlık bilgi sahibi midir? Milli Eğitim Bakanlığı gibi kurumsal kültürü ve bilgi birikimi yüksek düzeyde olması gereken bir kurum, pedagojik ve bilimsel ölçütleri ve geçmişi belirsiz olan, daha çok ideolojik yapısı ön plana çıkmış sivil toplum kuruluşlarına öğrencilerimizi neden emanet etmiştir? Bu etkinlikten beklenen kazanımlar nelerdir?”

manset-2-138.jpg

 

Haber: Aleyna SEVENCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.