Tanıtıma 6.5 yardıma 4.2 milyon TL ayrılmış

Tanıtıma 6.5 yardıma 4.2 milyon TL ayrılmış

Gebze Belediyesi’nin 2022 tahmini bütçesi ve performans programına CHP Grubu tarafından ret oyu verildi. Saide Arslan Çalışkan tarafından yapılan açıklamada tanıtıma 6.5, sosyal yardıma 4.2 milyon TL ayrıldığına dikkat çekildi

Gebze Belediyesi’nin 2022 yılı tahmini bütçesi ve performans programı ekim ayı olağan meclis toplantısı ikinci oturumunda oy çokluğu ile kabul edildi. CHP, grup halinde ret oyu kullandı. CHP Grubu’nun gerek bütçeye gerek performansa dair değerlendirmesi Grup Başkanvekili Saide Arslan Çalışkan tarafından açıklandı. Çalışkan, tanıtıma 6.5, sosyal yardıma 4.2 milyon TL ayrıldığına dikkat çekti. Raporda özetle şu görüşler yer aldı:

GERÇEKÇİ VE DENETLENEBİLİR DEĞİL

“Gebze Belediyesi’nin performans programında genel olarak soyut hedef ve faaliyet yer almasına rağmen, bunlardan yalnızca birkaç tanesi kısmen somut olarak maliyetlendirilmiştir. Birkaç tane kısmen somut faaliyet dışında belediyenin 2022 yılı ve devamı iki yıl için yönetilebilir ve maliyetlendirilebilir üretim ve hizmeti yoktur. İdarenin kurumsal ve yönetsel ihtiyaçlarını içeren yönetim ve personel giderleri ise ciddi bir kaynak ihtiyacı olarak programda yer almıştır. İdarenin performans hedeflerinin öncelikli amaç ve hedeflerle ilişkili, idarenin yürüttüğü faaliyetlerle gerçekleştirilebilir şekilde, kaynakların sınırlılığı göz önünde bulundurularak hazırlanmalı, belirli, ulaşılabilir, gerçekçi ve denetlenebilir olmalıdır. Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan performans programı bu niteliklere haiz değildir.

Bütçe ise kaynaklar doğru tespit edilmeden, soyut bir şekilde, 2020 ve 2021 mali yılında gelir gerçekleşmeleri doğru bir şekilde yansıtılmadan oluşturulmuştur.

GERÇEK PERSONEL GİDERİ 326 MİLYON TL

2022 tahmini bütçesinde tahmini gelir 590 milyon TL’dir. Mevcut gelirin yüzde 40 fazla gelir artırımı yapılarak, bütçe içerisinde önemli bir ağırlığa sahip olan personel giderleri tölere edilmeye, bütçe içerisindeki oransal ağırlığı düşürülmeye çalışılmıştır. 2022 mali yılı içinde tahmin edilen personel gideri 73 milyon 415 bin 301 TL’dir. Ancak hizmet alımı suretiyle çalışan personel gideri ve SGK gideri eklendiğinde 326 milyon 366 bin 163 TL personel gideri, 2022 bütçesinde öngörülen bütçe gideridir.

Bir önceki yıla göre gelir artışında öngörülen bir takım kalemler bir önceki yıl gerçekleşmesine oranla afaki olarak artırılmıştır.

Kira gelirlerinin 2022 için 21 milyon 150 bin TL’ye arttırılması, belediyenin kira gelirleri konusunda gerekli tahakkuk ve takibi yapmadığı, denetim raporu ve faaliyet raporu sürecinde grubumuzun dikkatini yönelttiği Negmar Denizcilik Şirketi’nden olan kira alacaklarını tahsil etmediği ve önümüzdeki dönem tahsil edemeyeceğini göstermektedir.

PERSONEL VERİMLİLİĞİ İÇİN ÖNERİLER

Ayrıca vergi geliri, İller Bankası’ndan alınan pay ve arsa satışlarından elde edilen gelirlerden oluşan kısıtlı kaynaklar, arsa satışları olmasa gelirlerin ancak personel giderleri ile genel rutin kamu hizmeti giderlerini karşılamaya zar zor yeteceği dikkate alındığında, belediyenin hizmet alımı yolu ile personel çalıştırılması, birçok memur kadrosu boş bırakılarak müdürlüklerin vekil müdürler aracılığı ile yine memur personel tarafından yürütülmesi, gereken işlerin sözleşmeli ve hizmet alımı şeklinde personellerle yürütüldüğü, memur personelinin birçoğunun ise işle ilgili olmayan vazifelerle görevlendirildiği dikkate alındığında, memur personelin en verimli şekilde çalıştırılması, sözleşmeli personel ve hizmet alımı şeklinde gerçekleştirilen personel sayısının bu şekilde azaltılması ile kısıtlı kaynakların verimli şekilde kullanılması sağlanacaktır. Zira Marmara Uzmanlar Şirketi’nden  gerçekleştirilen hizmet alımları, belediyenin denetimle yetkili kurumları ve denetim komisyonu ile denetlenemediğinden, bu şirketten alınan hizmetin mali ve idari denetimi de yapılamamaktadır. Faaliyet raporunda bu sorun ifade edilse dahi 2022 yılı bütçesinden anlaşılan belediyenin üç yıllık yönetim süresince bu yönde somut adımlar atılmadığı, belediye şirketi eli ile hizmet satın alma ve sözleşmeli personel istihdam etme yoluna gidilmeye devam edileceği ortadadır.

Gider bütçesinde üretime yönelik hizmetlere ayrılan pay yanında tüketim giderlerinin bütçe içerisinde ciddi bir oran olarak yer alması da stratejik plan ve performans programındaki tüketimin harcamaların azalmasına yönelik hedefin ciddi olmadığının göstergesidir.

YAPILACAK DA, NEREYE YAPILACAK?

Otopark yapımı, meydan düzenlemesi, yaya üst geçidi proje ve yapımı, kamuya ait taşınmazların bakım ve onarımı dışında somut bir yatırımdan bahsedilmemektedir. Ayrıca bu yatırımlar her ne kadar somut gibi gözükse de nerelerde yapılacakları konusunda bir açıklık içermediğinden aslında soyut niteliğini koruyan yatırımlardır.

Tüketime yönelik, genel rutin kamu hizmetlerini gerçekleştirilmeye yönelik bir bütçe ayrılmıştır.

SOSYAL BELEDİYECİLİKTE SINIFTA KALINDI

2022 yılı için 6 milyon 495 bin TL Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nde, belediye çalışmalarının ulusal ve yerel basında yayınlanması gideri olarak ayrılmıştır. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü gideri olarak ise 4 milyon 289 bin TL ayrılmıştır. 2022’de de gerek yoksulluğun, gerek pandemi devam edeceği dikkate alındığında bu süreçte sosyal yardım harcamalarının daha yüksek olması gerekirken 400 bin yerleşik nüfusa sahip bir kentte nüfusun yüzde 1’inin dahi sosyal yardıma olan ihtiyaçlarını karşılamayacak düzeyde olan belediye harcaması, sosyal belediyecilik anlamında belediyemizin sınıfta kaldığını ve halka hizmette bu konuda çok yetersiz konumda olduğunu göstermektedir.

Özellikle çocuklarımızın gençlerimizin faydalanacağı, kadınlarımızın çalışma hayatına katılması açısından çocuklarını bırakabilecekleri gençlik merkezleri, kültür evleri, kreşlerin her mahallede, büyüklüğüne göre bazı mahallelerde birden fazla yapılması, ekonomik ve sosyal fırsat eşitliğine belediyemizinde katkı sunması gerekir.

NİTELİKLİ YATIRIMLAR DEĞİL

Yine 2022 bütçesi ile birlikte mali performans programına bakıldığında Gebze Belediyesi, bugüne kadar övündüğü ve sessiz devrim olarak nitelendirdiği, mülkiyet sorununun çözümünü gerçekleştirdiği iddiası dışında kente ve kentte yaşayan insanlara yönelik somut projeler ortaya koyamadığı gibi performans programındaki yapılacağı belirtilen faaliyetler kent dinamikleri ile kent kültürü, kentli olmanın gerekliliklerini sağlayacak nitelikte yatırımlar değildir. Gebze Belediye Meclisi’nde stratejik plan ve performans programlarının görüşülmesinde sürekli dile getirdiğimiz somut projelerimizin hiç birinin bu performans programında yer almaması ve bu programa göre hazırlanan bütçenin katılımcı bütçeleme modeline göre düzenlenmiş bir bütçe olmadığını göstermektedir.

SOSYAL ADALETİN SAĞLANMASI İÇİN…

Ülkemizde bir kısım belediyelerde uygulamasını gördüğümüz katılımcı bütçe modeli ile belediye hizmetlerine yönelik kararların alınmasında kentte yaşayanlar mevcut süreçlere dâhil edilerek ve kentte yaşayanların aktif katılımı ile öncelikli hizmetler kentte yaşayanların ortak kararı ile tespit edilerek, daha verimli ve kente yönelik hizmetler üretilmektedir. Bu modelle kentlilerin kamu kaynaklarının ne şekilde kullanıldığını izleme, sosyal politikalar arasında tercihte bulunma ve kamusal kaynakları önceliklerine göre sınıflandırma fırsatını elde etmelerini sağlayacaktır. Aynı zamanda yukarıdan aşağıya doğru bütçeleme yapılması yönündeki genel eğilimin aksine şeffaflığı, hesap verilebilirliği arttırma ve sosyal adaletin sağlanması adına da önemli bir adım olacaktır.

Gebze Belediyesi’nin katılımcı bütçe modelini taşımayan, somut ve denetlenebilir, şeffaf, halkın önceliklerini dikkate almış, sosyal belediyeciliği hedeflemiş bütçe niteliği taşımayan nitelikteki, komisyona sunulun 2022 yılı bütçesini ve performans programını CHP Grubu olarak onaylamıyoruz.” 

 

chp-grubu-008.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.