“Susam bahanesine yasal düzenleme teklifi”

“Susam bahanesine yasal düzenleme teklifi”

  Geçen hafta simit zammı ile ilgili yaptığı basın toplantısında bu konuda tüketicinin haklarını koruyan bir kanun teklifi vereceğini...

 


 Geçen hafta simit zammı ile ilgili yaptığı basın toplantısında bu konuda tüketicinin haklarını koruyan bir kanun teklifi vereceğini söyleyen CHP PM üyesi ve Kocaeli milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş; bugün teklifini TBMM Başkanlığı’na iletti.


 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ile 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Odaları Kanununda değişiklik teklif eden Güneş; üretilen mal ve hizmetlerin hangilerinin fiyat tarifelerinin esnaf odalarınca tespit edilebileceğinin Rekabet Kurulunca belirlenmesini, gerekli gördüğü hallerde Rekabet Kurulu’nun fiyat tarifesi uygulamasını kaldırabilmesini teklif etti.

 

TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN’A AYKIRI
Odaların belirlediği fiyat tarifelerinin; hem Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’a, hem de fiyatlara yukarı yönlü baskı yaptığı için tüketicinin lehine fiyat oluşmasını engelleyerek Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a aykırı düştüğünü vurgulayan Güneş; Rekabet Kurulunca uygun görülen fiyat tarifelerinin de - tıpkı Ulaştırma Bakanlığı’nın uçak biletlerinde uyguladığı 299 TL’lik tavan fiyat uygulamasında olduğu gibi -  kamuoyuna açıklanırken azami hadleri gösterdiğinin açıkça ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Amaçlananın, rekabetin ve tüketicinin korunması olduğunun altını çizen Güneş; uçak bileti uygulamasında sistemin iyi işlediğini, tavan fiyatın altında bir rekabet ortamı olduğunu ve tüketicinin lehine aşağı yönlü fiyat oluştuğunu; esnaf odalarının belirlediği fiyat tarifelerinin ise sabit tarife gibi algılandığını ve tüketiciye susam benzeri maliyet artışları bahane edilerek azami fiyatlarda satış yapıldığını  söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.