Sürücüler yayaya ve durağa Yayalar kurallara saygılı olmalı

Sürücüler yayaya ve durağa Yayalar kurallara saygılı olmalı

Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, kırmızıçizgi etkinliğinde sürücüleri yaya hakkına ve otobüs durakları işgaline, yayaları da kurallara saygılı olmaya davet etti: “Durağa denk gelen işyerleri, suiistimal etmemeli”

yayalar-8.jpg

Gebze Kaymakamı Mustafa Güler günün ikinci etkinliğine katılan öğrenciler ile bir süre sohbet etti. Güler öğrencilerin uzaktan eğitimde konuları anlamakta zorlandıklarından yakınması üzerine hayatın mücadelelerle geçtiğini, yarışı koşullar üzerinden sürdürmek zorunda olduklarını söyledi.

 

 

İçişleri Bakanlığı’nın ilkini 2019 yılında başlattığı trafikte yaya güvenliğini konu edinen programının üçüncüsü Gebze’de, hava muhalefetine karşın iki ayrı etkinlikle gerçekleşti. Yaya ve okul geçitleri öncesinde sürücülerin yer,  zemin işaretlemeleriyle bir kez daha uyarılarak dikkatlerini daha üst düzeye çıkarmak, bu alanlarda yavaşlamalarının ve yayalara ilk geçiş hakkını vermelerini sağlamak amacıyla ana güzergâhlar üzerindeki ışıksız yaya geçitlerinde bulunan orta beyaz şeridin kırmızıya boyama işlemleri belediyelerce yapılmaya başlanırken sembolik olanlarının ilki Hükümet Caddesi üzerinde Gebze Kaymakamlığı önünde,

yayalar-106.jpg

https://www.gebzehaber.net/gebzede-yaya-gecitleri-kirmiziya-boyandi

 

yayalar-20.jpg
 

ikincisi Yeni Bağdat Caddesi üzerinde Çoban Mustafapaşa Camii önünde gerçekleşti.

 

yayalar-13.jpg

 

Günün ikinci etkinliğine Gebze İlçe Emniyet Müdürü Adil Uğur Bilgili,

yayalar-17.jpg

Gebze İlçe Sağlık Müdürü Doktor İlhan Kadıoğlu, Gebze İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Barış Eke ile birlikte aralarında

 

yayalar-25.jpg

Emin Oğuzhan Demirkıran (15 Temmuz Şehitleri Fen Lisesi), Resul Miraç (Necip Fazıl Kısakürek OO), Onur Kurkuk (Yavuz Selim OO) Yusuf Ali Yayla ve Kerem Özcan’ın da (İnönü OO) bulunduğu bir grup öğrenci katıldı. Her iki etkinlikte de protokol ve öğrenciler orta şeridi kırmızıya birlikte boyayıp ardından aynı renkteki düdükle uyarıda bulundu.

yayalar-30.jpg

Trafikte seyreden araç sürücülerine konuya dair uyarılar içerikli broşür verildi.

BEKÇİSİYİZ. NÖBETTEYİZ

yayalar-123.jpg

Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Kaymakamlık önündeki günün ilk etkinliğinde 2019’un trafikte yaya önceliği yılı olduğunu hatırlatıp geride kalan süreçte konuya dair etkinlikleri anımsattı. 2020’de yer çizgilerine dikkat çekmek için İçişleri Bakanlığı öncülüğünde, “Hepimiz yaya çizgilerinin bekçisiyiz. Hepimiz yaya çizgilerinde nöbetteyiz” mottosuyla etkinliğin başlatıldığını kaydeden Güler şöyle devam etti:

KURBAN VE YARALI SAYISINI

AZALTMAYI AMAÇLIYORUZ

 

yayalar-124.jpg

 “Amacımız yayaya saygı gösterilmesidir. Çünkü araç kullananlar da her zaman yaya olarak bu yolları kullanıyorlar. Trafik ışığı olmayan kontrolsüz yollarda, yaya çizgili kavşaklarda, yayaların yola girmesi anında sürücülerin yayalara saygı göstererek durmaları, yayaların geçmesini beklemesi gerekmektedir. Bu anlamda trafiğe yer yıl şehir içinde verdiğimiz kurban ve yaralı sayısını azaltmayı, trafikte araç kullananların yayalara saygı göstermesini amaçlıyoruz.

YAYAYA SAYGIYA HERKES İNANMALI

 

 

Bugün de kırmızıçizgimizle, yine İçişleri Bakanlığımızın oluşturduğu slogan ve mottoyla, çocuklarımızla beraber buradayız. Gerçekten artık, ‘Dur’ dememiz lazım. ‘Trafikte insan kaybına tahammülümüz yok’ dememiz lazım. Trafikte araç kullananların yayalara saygı göstermesini artık herkesin inanması lazım. Biz modern ve gelişmiş bir ülkedeyiz. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde nasıl yayalara karayolunda saygı gösteriliyorsa bizim ülkemizde de bunun sağlanmasını istiyoruz.”

KURALLARA YAYALAR DA UYMALI

 

yayalar-33.jpg

Kaymakam Güler etkinliğin tüm katılımcılarına teşekkür ettikten sonra basının sorularını yanıtladı. Güler, yayaların trafik ışık kurallarını sıklıkla ihlal ettiği Yeni Bağdat Caddesi’nin İbrahim Ağa ve Zübeyde Hanım Caddeleri ile kesiştiği ışıklı kavşağa dair şunları söyledi: “Kurallara uyma yayada da, sürücüde de asıl olması lazım. Işıklı bir kavşak varsa yayaların oradan geçmesi lazım. Yoksa, yaya geçidi çizili yerden geçmesi lazım. Yayalar yolun her noktasından yola atlarsa bu sefer araç sürücüleri de zor durumda kalıyor.

BU BİR MEDENİYET VE EĞİTİMDİR

 

yayalar-1.jpg

Bu bir medeniyet ve eğitimdir. Bir ay önce yurtdışındaydım. Bulunduğumuz kaldırımın karşı kaldırımındaki bir lokantaya geçecektik. 300 metre mesafedeki ışıklara kadar yürüdük. Karşıya geçip geri geldik, 600 metre. İsteseydik direk karşıdan karşıya geçebilirdik ama orada kurallara herkes saygı gösteriyor ve uyuyor.

YOLLARA KORKULUK GELİYOR

yayalar-32.jpg

Türkiye Cumhuriyeti medeniyeti gelişmiş yüksek bir ülke. Bu anlamda insanlarımızın da, sürücülerimizin de trafikte belirlenen kurallara harfiyen uyulması lazım. –Bilgilendirme üzerine- Yollara demir korkuluk talebi olmuş. Sadece belli noktalardan geçiş sağlayacağız. Bu önlemde yayalara mecburiyet getirecek.”

DURAKLARIN YERLERİ ÇİZİLDİ

 

yayalar-27.jpg

Kaymakam Güler, Gebze’nin kronik hale gelen trafik sorunu, otobüs duraklarına araç parkı üzerineyse şunları kaydetti: “Otobüs duraklarının yerleri çizildi. Geçen gün tam durağın içinde kalmış bir esnafımız geldi. ‘Mal indirirken ve mal siparişi gönderirken bana ceza kesiliyor. Dükkânımın önü otobüs durağı çizgisi içinde kalmış.’

SUİİSTİMAL ETMEMEK LAZIM

 

yayalar-3.jpg

İkisinin ortasını bulmak, suiistimal etmemek lazım. Mal indirip yüklüyorsa beş dakikada işini görüp o alanı boşaltması lazım. Bu karşılıklı anlayış ve bilinçle mümkün olabilir.

DİKKAT EDERSEK KAZALARI

MİNİMUMA İNDİREBİLİRİZ

 

yayalar-28.jpg

Ben buradan bütün Gebzeli kardeşlerimiz, hemşerilerimize şunu söylüyorum. Hepimiz yayayız, hepimiz trafikteyiz. Hepimizin başına dikkatsizliğimizden, tedbirsizliğimizden, kurallara uymamaktan dolayı benzer kazalar gelebilir. Hepimiz dikkat edersek bu kazaları minimuma indiririz. Hepimiz kurallara uyalım.”

yayalar-4.jpg

yayalar-7.jpgyayalar-9.jpg

yayalar-15.jpg

yayalar-24.jpgyayalar-6.jpg


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.