Süleyman Şah Türbesi'nin mimarı vefat etti

Süleyman Şah Türbesi'nin mimarı vefat etti

Kocaeli, Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kurucu dekanı ve Suriye’de yapılan Süleyman Şah Türbesinin’de mimarı olan Prof. Dr. Ünal Demiraslan vefat etti.

Kocaeli Üniversitesi  Güzel Sanatlar Fakültesi kurucu dekanı olan, aynı zamanda yurt içinde ve yurt dışında hayata geçen birçok ödüllü projenin mimarı  Prof. Dr. Ünal Demiraslan vefat etti.  Kocaeli’ndeki evinde, yaşlılığa bağlı sebeplerden vefat eden  tanınmış mimar ve  akademisyen  Demiraslan’ın cenazesi, toprağa verilmek üzere Çanakkale Gelibolu’ya gönderildi. Deniraslan’ın a ölüm haberi,   Kocaeli Üniversitesi  sosyal medya hesabından şu ifadeler ile duyuruldu. “Üniversitemizin Güzel Sanatlar Fakültesinin Kurucu Dekanı Prof. Dr. Ünal Demirarslan’ın vefatının derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kocaeli Üniversitesi olarak kendisine Allah'tan rahmet; ailesi ve yakınlarına başsağlığı dileriz" dedi.

 

ÜNAL DEMİRASLAN KİMDİR?

Devlet Güzel Sanatlar Akadamesinden 1959 yılında mezun olduktan sonra, 1986 yılında Mimar Sinan Üniversitesinden  doktora yaparak  1987 yılında Doçent, 1994 yılında  Profosör üvanları alan  Ünal Demiraslan, önce Maltepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde öğretim üyesi olarak ders vermeye başladı.Daha sonra  1968 -1973 yılları arasında Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri Etüd Proje Dairesi Sağlık Yapıları Fen Heyeti Müdürlüğü, 1994-1997 arasında Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Meslek Yüksekokulu  Müdürlüğü ve 1997-2002 arasında Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kurucu Dekanlığı yaptı. 2002-2005 arasında Haliç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkanlığı da yapan Demirarslan, Maltepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde 2008-2009 yılları arasında Eğitim Komisyon Üyeliği ve Eğitim Komisyon Temsilciliği görevlerini üstlendi.

 

BİRÇOK PROJESİ İLE ÖDÜL ALDI

Başarılı mimar ve akademisyen olan  Demiraslan,  Ankara  Otobüs Terminali (Eski) ve Oteli projesinde Asım Mutlu, Utarit İzgi, Esat Suher Yılmaz Zenger  ile  birincilik ödülü aldı. Ayrıca 1963-1964 Newyork Pavyonu Dünya Fuarı Türk  Pavyonu  ile  Ruşen Dora ile birlikte  1.lik ödülü aldı. Yine Affan Kırımlı ile birlikte Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Tesisleri   ile 1’incilik,  Ruşen Baba ile İzmir Hükümet Konağı ve Affan Kırımlı ile Süreyyapaşa Sanatoryum projeleri ile mansiyon ödülleri aldı.

 

TÜRKİYE VE DÜNYADA

Türkiye’de ve dünyada birçok projeye imza atan,  Suriye’deki Süleyman Şah Türbesinin mimarı  Demiraslan, aynı zamanda  Osaka Japonyada, Expo 70 Dünya Fuarı R.C.D. Pavyonu Mimari Projesi ve Uygulaması, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sn. Haydar Aliyev Evi İç Mimarlık Projelerine  imza attı. Aynı zamanda Orhan  Akyürek, İnal Uşaklı, Demir Gökmen İle Ankara Milli Kütüphane  Projesini  hazırladı.

 

Haber: Abbas ÇAKAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.