“Su ücretleri çok yüksek”

“Su ücretleri çok yüksek”

Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Murat Kürekçi dünyadaki, ülkemizdeki ve ilimizdeki su tüketim ve ücretlendirmesi hakkında açıklama yaptı.

Abonelik bedellerinin de çok yüksek olduğuna değinen Kürekçi; “Kocaeli halkının halen şebeke suyu için ödediği bedel de oldukça yüksektir. İlimizde fiyatlandırmada uygulanan kademe yöntemi Kocaelililerin bütçesine ekstra yük getirmektedir. Meskenler için, aylık 1. Kademe sınırı olan 10 m³ üzeri tüketimler için zamlı tarife uygulaması ilimizde çok sayıda ailenin cebini yakmaktadır. 1. Kademe birim su fiyatları ile üzerine gelen atıksu, bakım, vergiler gibi kalemlerle birim fiyat yükselmekte; 2. Kademeye erken geçişle birlikte de oldukça pahalı bir fatura bedeli ortaya çıkmaktadır. İSU’nun kendi resmi web sayfasında 1. Kademe tüketim için su bedeli atık su ve vergi dahil 3,74 TL’m3, 2. Kademe için ise bu bedel 6.83 TL/m3’tür.Yine yapılan ilk abonelik işlemlerinde, hem mülk sahibinden, hem de kiracıdan bedel alınmaktadır ve abonelik bedelleri oldukça yüksektir” ifadelerini kullandı.
İSU KAYIP KAÇAK ORANINI DÜŞÜRMELİ
” Son olarak kayıp kaçak oranlarının belirtilenden de yüksek olduğunu ifade eden Kürekçi; “2018 yılına ait TUİK İstatistiki verilerine göre; İçme ve Kullanma Suyu Şebekesi İçin Çekilen Toplam Su Miktarı 163.628.000 (Bin M3/Yıl). Dağıtılan Su Miktarı ise 111.804.020 (Bin M3/Yıl)’dir. Buradan Kayıp-kaçak oranının ise %31,7 olduğu anlaşılmaktadır.Kocaeli için de istatistiklere yansıyan kayıp-kaçak oranı, yüksek olasılıkla gerçekte çok daha fazladır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İSU yöneticilerinin kayıp-kaçak oranını önemli ölçüde düşürmesi durumunda kentlinin kullandığı su maliyeti doğal olarak azalacaktır.Makine Mühendisleri Odası olarak, kademe uygulamasının kalkmasını ya da şimdilik makul bir tüketim sınırının belirlenmesini, abone, ücretlerinin düşürülmesi, Kayıp-Kaçak Suları önleyecek etkin tedbirlerin alınmasını, tarımsal üreticinin ve düşük ücretli tüm kesimlerin desteklenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.