Sosyal kapanma, kademeli açılma, tam izolasyon şart

Sosyal kapanma, kademeli açılma, tam izolasyon şart

Pandemide gerek Hükümet gerekse MEB’in insan hayatına mal olan kararları eğitimcileri isyan ettirdi. Yüzyüze eğitim için herkese aşı ve düzenli test isteyen Eğitim-Sen, Hükümet’e de sosyal destekli kapanma, kademeli açılma ve tam izolasyon önerdi

AKP iktidarının bu sefer de 104 emekli askerin darbe çağrısında bulunduğunu iddia ettiği bildirisiyle halkın ve ülkenin gerçek gündemini dağıtmaya çalıştığı süreçte halkın ve ülkenin gerçek gündemini açığa çıkarmak için bu sefer Eğitim-Sen Gebze Şubesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önündeki basın açıklaması ve protesto eylemi ile hem rest çekti.

 

18 ÖLÜME ZEMİN AÇAN MEB

KARARLARI İSYAN ETTİRDİ

egitim-sen-12-002.jpg

Eğitim sendikaların birçoğunun tüm öğretmenler aşılanmadan ve önlemler alınmadan yüz yüze eğitime geçilmemesine karşın bariz uyarılarını yine dinlemeyen Milli Eğitim Bakanlığı’nın süreci yönetme yetersizliğindeki bu seferki hatası 18 öğretmenin ölümüne zemin açarken eğitimciler isyan etti.

 

İSTİFA VE YARGILAMA ÇAĞRISI

 

MEB’in ilçemizdeki yapılanması Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yüzlerine siyah maske takarak siyah çelenk bırakan eğitimciler Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’u hem istifaya davet etti. Hem de ölümlere sebep olmaktan yargılanmasını istedi:

 

İLİM BİLİM 28 GÜNLÜK

KAPANMAYI ÖNERİYOR

 

“Tüm toplumumuzun sağlığı tehdit altındayken, sağlık örgütleri ve bilim insanları, sağlık hizmetleri, belediye temizlik hizmetleri ve gıda satışı dışında, gelir güvenceli 28 günlük kapanmayı önermektedir. Her şey yolundaymış gibi hareket eden MEB’in yüz yüze eğitimin sağlıklı ve güvenli şekilde devamını sağlayacak iradesinin olmadığı açıkça ortaya çıkmıştır. Eğitim emekçilerinin aşıları yapılmadan futbolcuların aşıda öncelikli olması meseleye yaklaşımın özetidir. Bugün pandeminin bu noktaya gelmesinde payı olan herkes bulunduğu koltuktan istifa etmeli, topluma karşı işlenen suçtan yargılanmalıdır.

SOSYAL CİNAYETTİR

Yüz yüze eğitimin bakanlığın belirttiği yüzde 80 katılımla devam etmediği tarafımızca bilinmektedir. Siyasal iktidar ve bakanlık, sıralayacağımız tedbirler hayata geçirmedikçe çocuklarımızın eğitim hakkını gasp etmeye, toplum sağlığında telafisi olmayan yanlış sağlık politikasında ısrar, tarafımızca sosyal cinayet olarak değerlendirilecektir.”

Eğitim-Sen Gebze’nin eylemine çok sayıda siyasi parti ve sendikadan başkan ve yöneticiler de katılıp destek verirken “Yüz yüze eğitim için herkese aşı ve düzenli test” başlığıyla yapılan, Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır tarafından okunan açıklamada talepler şöyle sıralandı:

 

Salgının geldiği boyut yönetilemez haldedir. Salgının kontrol altına almak için sosyal destekli kapanma, kademeli açılma ve tam bir izolasyon hayata geçirilmelidir.

Salgın kontrol altına alındıktan sonra okulların yüz yüze eğitime hazır hale getirilmesi için derslik sayısı arttırılmalı ve eğitime ulaşım imkânları sunulmalıdır.

Eğitime ek bütçe oluşturulmalı, sağlıklı ve güvenli bir eğitim için ihtiyaç duyulan öğretmen, temizlik ve sağlık personelleri kadrolu olarak atamaları yapılmalıdır.

 

Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısının artırılması, öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması için çalışma yapılmalıdır.

Sağlıklı bir eğitim süreci için pandeminin seyrine göre okullar ilk açılan yerler olmalı en son kapatılması gereken yerler olarak planlanmalıdır.

Yüz yüze eğitim için eğitim emekçileri hızlıca iki doz aşılanmalı, düzenli aralıklarla test yapılmalıdır.  

Eğitim hizmetlerinin tam olarak sürdürülebilir olması için, bileşenler karar süreçlerine dahil edilmeli, sendika ve meslek odaları temsilcilerin olması sağlanmalıdır. Şeffaf bir süreç işletilmelidir.”

Eğitim Sen olarak eğitim sürecinde eğitim emekçilerinin, öğrencilerimizin ve velilerimizin güven duygusu içinde yaşamını sürdürmeleri, yüz yüze eğitime devam edebilmeleri, aşı ve diğer tüm tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesi için sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

İKTİDAR ALINMASI GEREKEN

ÖNLEMLERİ ALMAMIŞTIR

 

 

Açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi: “Pandeminin ülkemizde görülmesinin üzerinden geçen bir yılı aşkın süreye rağmen siyasal iktidar alınması gereken önlemleri almamış, geniş emekçi kesimleri salgının pençesinde yaşamaya mecbur bırakmıştır. Eğitimde ise alınmayan önlemler nedeniyle var olan eşitsizlikler artmış, sendikamız yüz yüze eğitim için alınması gerekli tedbirleri ısrarla belirtmesine rağmen, siyasal iktidar ve bakanlık tarafından dikkate alınmamıştır.

18 EĞİTİM EMEKÇİSİ

HAYATINI KAYBETTİ

Alınmayan önlemlere rağmen, ilk olarak 15 Şubat’ta köy okullarında, daha sonra 2 Mart’ta diğer bütün bölgelerde başlayan yüz yüze eğitimin çok riskli bir sürece dönüşmesine yol açmıştır. Bu süre zarfında 17, 08 Nisan itibariyle ise 18 eğitim emekçisi arkadaşımız hayatını kaybetmiştir.

İKTİDARIN EMEKÇİLERE

SEÇENEĞİ ÖLÜM OLDU

Artan vaka sayılarına, yaşanan ölümlere rağmen alınmayan önlemlere artık yeter, diyoruz. İktidar, salgın yönetiminde geniş emekçi kesimleri ölüme terk etmek dışında bir seçenek sunmamıştır. Pandeminin yönetilmesi sürecinde bütün toplum kesimleri mağdur edilmiş, eğitim sürecinden yararlanmak isteyenler, hizmet üreten, biz eğitim emekçileri, yok sayılmıştır. Uzaktan ve yüz yüze eğitim süreçleri tam bir kaosa dönüşmüştür.

 

YÜZ YÜZE EĞİTİM YAŞAMSALDIR

 

Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini tutmayacağı tarafımızca çokça belirtilmiş olmasına rağmen, bakanlık uzaktan eğitimin salgın sonrası devam edecek bir uygulama olacağını şimdiden dillendirmektedir. Oysa uzaktan eğitimin yaşanan eşitsizlikleri derinleştirdiği ve okulların kapalı kalma süresinin uzamasının okul terki başta olmak üzere çeşitli sorunlara neden olduğunu uzunca bir süredir ifade etmekteyiz. Eğitim Sen şubeleri olarak yüz yüze eğitimin yaşamsal olduğunu ifade etmeye, gerek şartların oluşturulması için mücadelemize devam edeceğiz.

 

HİÇBİRİ GÜNDEMLERİNE GİRMEDİ

 

Pandemi sürecinde eğitim politikalarını doğru yürütebilmek için demokratik mekanizmalar oluşturmak yerine, otoriter ve anti-demokratik bir süreç işletilerek, sürekli kararlar değiştirilerek, eğitim süreci içinden çıkılmaz bir hale sürüklenmiştir. Aşı ve diğer tüm tedbirler alınarak yüz yüze eğitime başlanmasına, tedbirler alındıkça hangi kademeler de başlanması gerektiğine, sınavların iptaline, sağlıklı ulaşımın sağlanmasına dair yapılan önerilerin hiçbiri, iktidarın ve bakanlığın gündemine girmemiştir.

 

TESLİM OLMADIK OLMAYACAĞIZ

 

Bu dönemde ülkede en küçük demokratik hak arama ve basın açıklaması yapmanın önüne sürekli engel çıkaran siyasal iktidar, pandemiyi kendileri için ayrıcalıklı hale getirirken, önlemler hiçe sayılmış,  kendileri dışındaki tüm kesimlere baskı aracı olarak kullanmayı adeta görev saymıştır. Pandeminin geniş toplum kesimlerinin hak arama mücadelesine engel oluşturma çabalarına teslim olmayacağımızı bir kez daha hatırlatmak isteriz. 

Yüz yüze eğitimin nitelikli bir şekilde yürütülebilmesi için eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler açısından eğitim-öğretim ortamlarının sağlıklı ve güvenli olması gerekmektedir. Bu güven duygusu onların eğitim ortamlarındaki psikolojik ve duygusal yeterlilikleri için önemlidir.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.