Son akciğerimiz de Talan baskısı altında

Son akciğerimiz de Talan baskısı altında

Kocaeli Çevre Platformu’nun ilk basın açıklaması İzmit’te gerçekleşti. Platform sözcüsü Muammer Hakkı Ersöz, Kocaeli’nin son akciğeri Samanlı Dağları’nın da talan ve imar baskısıyla karşı karşıya olduğunu söyledi

Kasım ayının 21’inde akademik odalar ve yerel derneklerin bir araya gelmesiyle kurulan Kocaeli Çevre Platformu, ilk basın açıklamasını İzmit’te, Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği – KYÖD’de gerçekleştirdi. Platform adına açıklama yapan Muammer Hakkı Ersöz ilimizin çok ciddi çevre sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu belirtip şunları kaydetti:

HER GÜN YENİ BİR TALAN

Kocaeli çevre sorunları ve kirlilik bakımından ülkemizin en önde gelen illerindendir. Çarpık sanayileşme neticesinde doğal yapısı bozulmuş ilimizde her gün yeni bir çevre cinayeti ve talanı yaşanmaktadır. Sanayileşmeye doymuş ilimizde her gün plansız ve kar hırsıyla yeni bir yatırım, bir kapasite artışı, deniz dolgusu vb. konular gündeme gelmektedir.

KİRLETİLMEYE DEVAM EDİYOR

Soluduğumuz hava, içtiğimiz su, bastığımız toprak ve denizimiz olanca hızıyla kirletilmiş ve kirletilmeye de devam edilmektedir. Kocaeli'nin son akciğerleri Samanlı Dağları da kirlenme, talan ve imar baskısı ile karşı karşıyadır. Sırasıyla İzmit, Dilovası, Gebze, Çayırova, Körfez, Derince, Darıca, Kartepe, Başiskele, Gölcük, Kandıra, Karamürsel kısaca tüm Kocaeli bu acımasız kirlilikten nasibini almaktadır.”

 

ici-001.jpg

Muammer Ersöz

 

**

 

Kurucular arasında Dilovası EKOSDER de var

21 Kasım 2022’de kurulan platformun kurucuları arasında Dilovası’ndaki Dilovası Ekoloji ve Sağlık Derneği – EKOSDER de yer aldı. Diğer kurucular şöyle:

Genç Kandıralılar Derneği, İzmit Yerel Gündem-21 Çevre Geliştirme Proje Üretim ve Uygulama Kooperatifi, Kocaeli Barosu, Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği, Kocaeli Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kocaeli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Kocaeli Tabip Odası, Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilciliği, Türkiye Ormancılar Derneği Kocaeli Sakarya Temsilciliği, Tütünçiftlik Sahil Koruma ve Güzelleştirme Derneği.

 

ekosder-002.jpg

**

Sağlıklı bir toplum için

 

 

Kocaeli Çevre Platformu’nun (KOCAELİÇEP) Kocaeli yerelinde, kuruluş ve varoluş amaç ve gerekçeleri şöyle sıralandı:

Çevresel sorunlara çözümler geliştirmek,

Çevresel ve doğal değerlerin yağma ve talan edilerek yok edilmesine karşı durmak,

Çevreye ve doğal değerlere sahip çıkmak,

Sağlıklı gıdaya ulaşmak ve sağlıklı bir toplumun inşasına katkı sunmak,

İnsanın sağlıklı bir çevrede yaşaması için gerekli önlemlerin alınmasına ve zararlı faaliyetlerin durulmasına çalışmak,

İlkelerini benimseyen ve bu alanda çalışmalar yürüten kuruluşların bir araya gelerek platform yapısında oluşturdukları yerel bir gönüllü sivil toplum yapılanmasıdır.

 

9003-005.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.