“Soma katliamını unutturmayacağız

“Soma katliamını unutturmayacağız

Kocaeli İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği olayın yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.

KOCAELİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ MECLİSİ:

 

Açıklamada özetle şunlar ifade edildi,  “301 canımızı yitirdiğimiz Soma Katliamı’nda 4 yılı geride bıraktık.

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma katliamı ülkemiz tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş cinayeti olarak kayıtlara geçti. Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından rödevans sözleşmesi ile işletilen maden ocağında meydana gelen patlama ve yangın vardiya değişimi sırasında meydana gelmişti ve bu sırada madende 787 kişi vardı.

Soma'daki maden işletmesi birçok maden ocağı gibi rödevans sistemi ile yani, devletin madeni kiraya vermesi ve karşılığında madendeki üretimi belirli bir fiyat üzerinden satın alması şeklinde yürüyordu. Yani işçiler kamuya ait bir ocakta hayatlarını kaybettiler. Fakat biz hükümet yetkililerinin istifa ettiği, sorumlu kamu görevlilerinin yargılandığı bir süreci yaşamadık.

MADENCİ TEKMELENDİ

Bu olayda AKP’den millet vekili aday adayı olan Başbakanlık Müşaviri ve Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel’in 10 yıllık madenciyi yerde tekmelediğine şahit olduk. Bizzat dönemin başbakanı, Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan'ın ağzından iş kazlarında ölümün madencinin kaderi olduğunu, iş kazalarının kişisel koruyucusunu giymeyen işçilerin hatası olduğunu duyduk.

Aradan 4 yıl geçti ve Soma davası halen sürmektedir, ancak bugüne kadar davada ihmali olan kamu görevlileri ve yine bu ortamın oluşmasında sorumluluğu olan tek bir hükümet yetkilisi ne yargılanmış ne de istifa etmiştir.

Komşumuz, iş arkadaşımız, babamız, annemiz, arkadaşımız veya çocuğumuz... Her biri bir can parçası, her biri bu ülkenin bir emekçisi, yurttaşı. Bunca insanın ölümüne sessiz kalmayacağız.  İş cinayetlerine ve meslek hastalıklarına dur demek için mücadeleden ve halkı bilgilendirmekten vazgeçmeyeceğiz. “

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.