Smart’ta hazırlık halayı: Sakarya’dan gireceğiz

Smart’ta hazırlık halayı: Sakarya’dan gireceğiz

BMİS Genel Sekreteri Özkan Atar, Gebze’deki Smart Solar’da işverenin Kocaeli’de kaybedince Sakarya’ya taşıdığı sendikal itiraz davasını yine kaybedeceğini söyledi. İşçiler , “Smart’a sendika halaylarla girecek” sloganı atarken, hazırlık halayı da çekti

307-002.jpg

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şube’nin Gebze OSB Tembelova Mevkii’ndeki Smart Solar’da bir yılı aşkın süreyi geride bırakan sendikal örgütlenme mücadelesi, işverenin yargı kararına ikinci itirazı sonrası Kocaeli 4’ncü İş Mahkemesi’nden Sakarya Bölge İdare Mahkemesi’ne sevk edildi. Süreç içinde Smart’ta da işveren Anayasal ve yasal haklara karşın haziran ayında işçi çıkartmış, ancak işçiler ulusal basında da yer edinen mücadeleleri ile arkadaşlarını işe geri aldırmayı bilmişti.

SMART’A SENDİKA HALAYLARLA GİRECEK

 

304-004.jpg

BMİS Genel Sekreteri Özkan Atar, Gebze OSB Tembelova Mevkii’ndeki Smart Solar’da 16.00 – 24.00 vardiyasına giren ve 08.00 – 16.00 vardiyasından çıkan işçilerle bir araya geldi. Atar’a BMİS Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çifçi ve yönetimi ile şubenin örgütlü olduğu işyerlerinden temsilciler de eşlik etti. Atar, işverenin Kocaeli’de kaybedince Sakarya’ya taşıdığı sendikal itiraz davasını yine kaybedeceğini söyledi. İşçiler , “Smart’a sendika halaylarla girecek” sloganı atarken, o güne atıfla hazırlık halayı da çekti.

İŞÇİLER EVLERİNE SENDİKANIN

SERVİSLERİYLE GÖNDERİLDİ

 

301-005.jpg

İki ayrı vardiyanın girişi ve çıkışı esnasında, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Patronların kölesi olmayacağız”, “Asla teslim olmayacağız”, “Sadaka değil toplu sözleşme”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz”, “Direne direne direnişten zafere” ve benzeri sloganlar da atıldı. Atar her iki vardiya işçisine ayrı seslenirken çıkıştaki vardiyanın işçilerin servislerinin bekletilmeyeceği öngörülüp işçiler evlerine, sendikanın tahsis ettiği araçlarla sevk edildi. BMİS Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çifçi çok kısa tuttuğu sunu konuşmalarında 2023’ün mücadeleci geçeceğine atıfla, “2023’ün başta Smart işçileri olmak üzere işçi sınıfına sağlık, mutluluk, zaferler getirmesini diliyorum” dedi.

MÜCADELE HUKUK ZEMİNİNDE SÜRÜYOR

 

323.jpg

BMİS Genel Sekreteri Özkan Atar, Smart’ta biri işbaşı yapan diğeri paydos eden iki ayrı vardiyanın işçileri fabrika önünde bir araya gelip hem sürece dair bilgilendirdi. Hem de sektörel ve genel ekonomik konulara değindi. 2021’in aralık ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan edinilen sendikal çoğunluk belgesi ve toplu sözleşme yetki tespiti ardından Smart işvereninin itirazı sonucu mücadelenin yasal hak ve özgürlükler, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 51’nci maddesinde kaynaklanan sendika hak ve özgürlükleri temelinde yürüdüğünü kaydeden Atar şöyle devam etti:

HAZİRAN’DA TARİH YAZDINIZ

 

315-003.jpg

“Aslında işverenlere bir hakmış gibi gösterilen ama işçilerin sendika hakkını engelleyen mahkeme itirazları ile mücadele ediyoruz. Sizler kendi içinizde kurduğunuz birlik beraberlik ve güçlü bir dayanışma ile haziran ayında burada tarih yazdınız. Gebze’de metal işçilerinin onurlu geçmişine altın bir sayfa daha açtınız. Ülkede ulusal basının gündemine girdiniz. Smart işçilerinin gücünü dosta düşmana gösteren şanlı bir direnişe imza attınız.”

TÜRKİYE, DÜNYA DÖRDÜNCÜSÜ

 

317-002.jpg

Smart Solar’ın gerek dünya gerek Türkiye’de gelişmeye açık bir sektörde yer aldığını, Smart işçilerinin ihracatta çok önemli kalemleri teşkil eden üretim yaptığını, Türkiye’nin güneş enerjileri sektöründe dünya dördüncüsü olduğunu kaydeden Atar, “Rusya – Ukrayna Savaşı’nın ortaya çıkardığı enerji krizi sonrası güneş enerjisi üretiminizin sanayide de, toplumsal yaşamda da önemi ve yeri her geçen gün artarak sürüyor. Smart Solar kamuya açık, borsada işlem gören bir firma” dedi.

140 MİLYON TL’LİK KAR

GÖKTEN ZEMBİLLE İNMEDİ

319-001.jpg

İşçiler ve emekçilerin 11 yıldır açlık sınırının altına düşen ücretlerle yaşamını sürdürmek zorunda kaldığını, BMİS’in örgütlü olduğu toplu sözleşmeli birçok işyerinde aynı sıkıntıların yaşandığını kaydeden Atar şunları kaydetti: “Smart, 2022’nin ilk 9 ayında 1.2 milyar TL ciro ile net 140 milyon TL kar edindi. 2023’te 1.2 milyar TL tutarında yatırım planlamasına giriyor. Her bir Smart işçisi kazandığının yaklaşık 10 katını patronunun kazanmasını sağladı. 1.2 milyar TL’lik ciroda, 140 milyon TL’lik karda gökten zembille inmedi. Smart işçilerinin alın teriyle gerçekleşti.

 

310-004.jpg

Siz bütün yasal haklılık temelinde masumane bir taleple toplu sözleşmeli çalışma düzeni istiyorsunuz. 2023 için asgari ücret net 8 bin 506 TL olarak belirlendi. Kasım ayı itibariyle açlık sınırı neredeyse 8 bin liraya yakın. Önümüzdeki birkaç ay içinde bu asgari ücret rakamları bizleri yine açlık sınırının altında çalışmaya mahkûm edecek.”

BEKAERT İŞÇİSİ GİBİ: GREVSE GREV

 

316-001.jpg30 bini aşkın BMİS üyesi metal işçisiyle hem işveren sendikası MESS’e hem de bireysel toplu sözleşme yaptıkları işyerlerinde ortaya çıkan olumsuz tabloyu bertaraf edebilmek, hak ettikleri alın terinin karşılığını alabilmek için TİS mücadeleleri yaptıklarını kaydeden Atar, “Gerektiğinde İzmit’teki 400 Bekaert işçisi gibi grevse grev ama hakkımızı alacağız demekten de geri durmuyoruz” dedi.

GEÇ GELEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR

 

321-001.jpg

Yine Smart Solar’daki yargı sürecine değinen Atar sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu mahkeme çerçevesinde Smart işvereni avukatları, danışmanları ile bütün akla hayale gelmeyecek maharetleri ortaya koydu ama sonuçta Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri Smart işçilerini haklı buldu. Mahkemeyi biz kazandık. İşveren Bölge’ye, İstinaf Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Bu dava birkaç gün içinde Sakarya Bölge’ye gidecek. Oraya da gitmiş olsa, ne yaparsa yapsın biz bu davaları mutlaka kazanacağız. Bundan kimsenin toplu iğne başı kadar şüphesi olmasın. Ama bir söz vardır: Geç gelen adalet, adalet değildir.

FABRİKA YİNE KAZANACAK  

 

312-001.jpg

Biz bir TİS talebi yaptık diye Smart patronundan bu fabrikanın anahtarını istemedik. Smart işçileri belki en iyi toplu sözleşmeyi yapacak olsa bile şirketine yaptırdığı karın sadece bir kısmını belki hanesine götürme fırsatı edinecek. Bu fabrika yine kazanacak, yine yatırım yapacak, büyümesine devam edecek.”

2023’ün başlarından itibaren büyük mücadeleler içine girmek mecburiyetinde olduklarını kaydeden Atar, “2016 yılı TÜİK verilerine göre emekçilerin bir yıllık milli gelirden aldığı pay yüzde 40. Sermayenin aldığı pay yüzde 41. 2022 verilerine göre işçilerin payı yüzde 25, patronların payı yüzde 55.

İNSANCA YAŞAM ÜCRETİ TALEP EDECEĞİZ

 

305-004.jpg

Bugün ‘ekonomik program’ diyerek ‘bir takım iyileştirmeler, ekonomik tedbirler alıyoruz’ diyerek bizi getirdikleri yer burası. Hem mevcut TİS mücadelelerimiz, hem de varolan imzalanmış toplu sözleşmelerimiz üzerine yarın (28 Aralık 2022) sendikamızın başkanlar kurulu gerçekleşecek. Günün koşulları içinde insanca yaşayabileceğimiz ücret düzenlemelerini talep edeceğiz. Aynı zamanda Smart işçileri için de insanca yaşayabilecekleri, çocuklarının yüzünün gülebileceği hak ettikleri alın terinin karşılığını almaları için omuz omuza hep birlikte mücadelemizi yükselteceğiz” dedi.

SİZ HAZIRSANIZ BMİS DE HAZIR

Atar işçilere, “Omuz omuza haklarımızı almaya hazır mıyız?” diye sorup “Hazırız” yanıtı almasının ardından, “İşverenlerin önümüze koyduğu kırıntılara tamah etmek yerine toplu sözleşmemizi hedefleyerek bildiğimiz yoldan yürümeye devam edeceğiz. Sizin hazır olduğunuz kararlara Birleşik Metal-İş Sendikası da hazırdır. Bir Smart işçisi bile bizim için hepiniz, hepimiz kadar değerlidir. Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için” diyerek sözlerini tamamladı.

ETLE TIRNAK GİBİ

Atar, Smart Solar’ın 08.00 – 16.00 vardiyasından çıkan işçilerine de benzer bilgilendirmelerde bulunup, “Sizler beraber çıktığınız bu yoldu hiç fire vermeden, birlikteliğinizi güçlendirerek mücadelenizi sürdürüyorsunuz” diye konuştu. Smart Solar’ın bugünkü konuma gelmesinde şirket yönetiminin doğru hamlelerinin de önemli payı olduğunu ancak başarıda asıl pay sahibi Smart işçilerinin et tırnak gibi oluşturduğu birliktelik ile hakkı olanı alacağını kaydeden Atar ayrıca özetle şunları söyledi:

SÖKE SÖKE ALMASINI BİLDİK

“Bizler Anayasa’daki hakkımızı istiyoruz. Artık Smart’ta işveren işçiyi istediği zaman kapıya koyamayacak. Zamanında, ‘Beğenmiyorsanız kapı orada, çok işçi var’ deniyordu ama o şartları iyileştirmesini de, haklarımızı söke söke almasını da bildik.

Bankaların bu süreçteki karı yüzde 400 arttı, ücreti yüzde 400 artan bir işçi var mı. Patronlar bu kazançlarının küçücük parçalarını bile işçilerle paylaşmak istemiyor. 2023, TİS taleplerini daha çok gündemde tuttuğumuz, çok güçlü bir mücadele yılı olacak. Biz bu değerleri kazandırıyorken, ülke yöneticileri ‘yüzde 7, 9, 11 büyüdük’ derken artık bizim de ekmeğimizin büyümesi için mücadeleyi büyüteceğiz. Güçlü bir birliktelikle haklarımızı almak için mücadeleyi sürdüreceğiz.”

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.