Smart Solar’da işverene çağrı: Anayasa’yı tanı

Smart Solar’da işverene çağrı: Anayasa’yı tanı

BMİS Gebze Şubesi’nin örgütlenip çoğunluğu sağladığı, işverenin çoğunluğa itirazda bulunduğu Smart Solar’da Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, işveren Halil Demirdağ’a Anayasa’yı tanıma çağrısında bulundu.

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin geçtiğimiz aylarda örgütlenip çoğunluğu sağladığı, ancak işverenin çoğunluğa itirazdan ötürü mahkemenin sürdüğü Smart Solar’da işçilere yönelik bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Gebze’de Hacı Halil Mahallesi’ndeki Alyans Düğün Salonu’nda gerçekleşen toplantıya DİSK Genel Sekreteri ve BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, BMİS Genel Sekreteri Özkan Atar, Genel Örgütlenme Sekreteri Hami Baltacı ve Genel Mali Sekreter Ali Gündüz ile birlikte Gebze Şube Başkanı Selçuk Çifçi, şube yöneticileri ve 300’ü aşkın firma çalışanı katıldı.

 

YOL HARİTASI BELİRLEYECEĞİZ

 

BMİS Gebze Şube Başkanı Selçuk Çifçi toplantının açılışında yaptığı kısa konuşmada Smart Solar işyerinde sendikalaşma mücadelesinin uzun yıllara dayandığını, bu çabanın son üç yıldır şubeleri ile sürdüğünü belirtip, “Bu süreci toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar devam ettireceğiz” dedi. İşverenin itirazından ötürü mahkemenin sürdüğünü hatırlatan Çifçi, 27 Temmuz 2022 günü bir duruşmanın daha görüleceğini kaydedip, “Yol haritası çizmek için yan yana geldik. Bu salonun iradesi ne tür bir yol izleyeceğimize karar verecek” dedi.

 

YASALARA MAHKUM DEĞİLİZ

 

Çifçi’nin ardından söz alan BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Smart Solar işyerinde de işverenin işçilerin Anayasal hakkı olan sendikal örgütlenmeyi tanımamasından ötürü sorunlar yaşadıklarını belirtip, “Henüz sert bir saldırı, işten çıkartma olmadı ama bu olmayacağı anlamına gelmez” dedi. Smart Solar’da çalışanların örnek bir birliktelik ve örgütlülük gösterdiğine değinen Serdaroğlu, “Bu ülkede bir kişi milletvekili olmak istiyorsa olabiliyor. Ama bir işçi sendikalı olmak istediğinde niye engelleniyor? Bu hakkını kullanabilmesi için yıllarca niye oyalanıyor? Antidemokratik yasalara mahkum değiliz, olmayacağız. Asgari ücrete mahkum değiliz. Türkiye’de TİS imzalama oranı yüzde 7-8, özel sektörde yüzde 5 civarında” diye konuştu. Serdaroğlu sendikal örgütlenmede en büyük engelin işveren leyhine hazırlanan ve istediği gibi değerlendirdiği yasalar olduğunu belirtip, işverenin çoğunluğa itiraz hakkının kaldırılması ve yasanın yenilenmesi gerektiğini kaydetti.

 

İŞTE BU ÇOCUĞUN RIZKI ENGELLENİYOR

 

Smart Solar işvereni (Halil Demirdağ) ile görüşmek için defalarca girişimde bulunduklarını ancak bu girişimlerine yanıt alamadıklarını belirtip işverinin en kibar tarifle nezaketsizlik sergilediğini belirten Serdaroğlu, “İşverenden artık Anayasa’yı tanımasını istiyoruz. Çoğunlukla ilgili şüpheniz varsa ortaya sandık koyarsanız” diye konuştu. Smart Solar’da demokratik iklimin yerleşmesi için mücadelelerinin süreceğini kaydeden Serdaroğlu konuşması esnasında bir işçi kız çocuğunun yanına gelmesi üzerine, “İşte bu çocuğun rızkı engelleniyor” dedi.

 

SORULARI YANITLADILAR

Serdaroğlu’nun konuşmasının ardından işçiler söz alıp işyerindeki süreci ve yaşadıklarını değerlendirdi. Serdaroğlu ve beraberindekilerin işçilerden gelen soruları yanıtlaması ile toplantı sona erdi. Toplantı esnasında işçiler, “İnadına sendika inadına DİSK”, “Birleşe birleşe kazanacağız” ve benzeri sloganlar atarak kararlılığını ifade etti.

 

salon-064.jpg

 

katilim-017.jpg

 

adnan-serdaroglu-002.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.