Siyasi partiler ve adayları !

Siyasi partiler ve adayları !

 

 

Seçimlere katılma hakkı bulunan 32 parti var. Ama, hepsinin aday göstermeyeceği yani oy pusulasında yer almayacağı biliniyor.

Öncelikle seçime katılma hakkına sahip olan partileri anımsayalım…

AKP , CHP , MHP , HDP, Hak ve Adalet Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Komünist Parti, DSP, Doğru Yol Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Millet Partisi, Demokrat Parti, Liberal Demokrat Parti, Vatan Partisi, Anadolu Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Merkez Parti, Saadet Partisi, Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi, Yurt Partisi.
Seçime katılma hakkına sahip olan İlk Parti’nin durumu ise ilginç. Çünkü, aday listesini son gün 17.00’den sonra teslim edebildi. Bu durumu tutanak alan YSK, kararını sonra verecek.

Seçime girmesi kesinleşen ve aday gösteren, özellikle de geçen dönem TBMM’de grubu bulunan partilerden CHP dışındakilerinin ilimizdeki adaylarına bakmak gerekir diye düşünüyorum…

AKP’de bütün hesaplar altüst oldu, temayülde çıkan sıralama pek dikkate alınmamış gibi…

Fikri Işık, bilindiği gibi Kocaeli Teşkilatı’nın patronu olarak ilk sıraya oturdu. Üç dönem kotasını henüz doldurmamış olan Zeki Aygün ile İlyas Şeker üç ve dördüncü sırada kendine yer buldu.

İkinci sıraya, kent kamuoyu tarafından pek tanınmasa da 2004 yılında Kocaeli İl Kadın Kollarında siyasete başlayan ve 2005 yılından itibaren de Genel Merkez Kadın Kollarında MKYK üyesi olarak görev yapan Radiye Sezer Katırcıoğlu oturdu. Parti açısından nitelikli bir isim, üstelik Azize Sibel Gönül’den boşalan kadın kotasını doldurabilecek kariyere de sahip.

Beşinci sıraya, TBMM’de laiklik karşıtı ilk söylemlerin sahiplerinden olan eski Rize Milletvekili Şevki Yılmaz’ın oğlu Mehmet Akif Yılmaz yer aldı. Yani, vefanın en güzel örneklerinden birini sergiliyordu AKP.

Sonraki sıralarda ise örgütün çalışkan isimleri var. Körfez İlçe Teşkilatı Başkanı Cemalettin Kaflı altıncı, Sami Çakır yedinci, Ayşe Müge Olşen sekizinci, Av. Halit Çokan dokuzuncu, Yalçın Coştur onuncu ve nihayetinde genç isimlerden Yahya Coşkun da onbirinci sırada yer buldu.

MHP’de tablo biraz tabana hitap etmiyor gibi görünüyor. Şöyle ki;

Birinci sıra eski futbolcu Saffet Sancaklı’nın oldu. TBMM’deki 24. dönem milletvekilleri arasında etkin bir isim olan Lütfü Türkan ancak ikinci sıraya, isminden hep olumlu biçimde söz edilen kadın aday Av. Hilal Elmas da üçüncü sırada yer buldu. MHP’nin en iyi döneminde 2 milletvekili çıkardığı kentimizde, ülkedeki siyasi atmosferin de katkısıyla maksimum bu sıraya denk düşecek oy alabileceği öngörülürse, sadece bu üç ismin seçilme şansı var.

Şansları olmadığını düşündüğüm diğer adayların isimlerini de anmadan geçmeyelim. Onlar Rıza Ağdağ, Ruhi Çavdar, Kemal Köse, Nurdoğan Kaçar, İlhan Tan, Süleyman Pekin, Dijle Akın ve Ahmet Yeşil.

HDP’ye gelince…

İlk sırayı kentin demokrat kamuoyunca yakinen tanınan ve sürükleyici kabul edilen Av. Ali Haydar Konca’yı görüyoruz. Ardından kadın kotası gereği Ayfer Koçak yer aldı. Üçüncü sırada ise SES ve EMEP saflarında mücadeleden tanıdığımız Güner Kizir var. soL Haber Portalı’nın İzmir’den yazarı olan Ali Örnek’in annesi Dilber Örnek ise dördüncü sırada yer aldı. Ardından İbrahim Ergin, Sevda Özer, Sinan Odabaşı, Ayten Yılmaz, Hasan Avşin, Bediha Salhan ve Ahmet Okuyucular geliyor.

Bu partinin şansı için, kısa bir değerlendirmem olacak…

Önceki gün yazmıştım, CHP, Kocaeli için öyle bir liste yapmış ki, bütün dengeleri gözetmiş. Kadınlar, Aleviler, Kürt kökenli yurttaşlar ve diğer kesimleri bütünüyle kapsayacak bir görüntü var. Bu yüzden, HDP'nin işi oldukça zorlaşmış görünüyor. HDP’nin hedefi 1 milletvekili çıkartmaktı. Ama, CHP’nin bu hamlesi sonucu hedeften dış müdahaleyle uzaklaştırılmış gibi görünüyor.

 

(Sürecek)

 

 

Bu yazı toplam 89 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi