Sindirella olmaya…. İtirazım var!

Sindirella olmaya…. İtirazım var!

Çayırova Belediyesi Tiyatro Toplulukları, Sindirella müzikali için provalara başlıyor. Genel Sanat Yönetmeni Hakan Güneri bir prens kendisine eş seçecek diye şehrin tüm kızlarını salonda toplayıp ayaklarını ölçmenin kadın onuruna hakaret olduğunu söyledi

1.5 yıl içinde üç oyun hazırlayıp sahnelemek için pandemi esnekliğini bekleyen Çayırova Belediye Tiyatrosu, 25 kişilik, her yönüyle çok iddialı bir müzikalin hazırlığına başlamak üzere. Mehmet Akif’ten Çayırova’ya adlı oyunda olduğu gibi kadın ve genç topluluklarının karma olarak sahnelediği oyunun metni 

51.jpg

Dario Fo’dan ilham alarak tasarlandı. Topluluklar bu iddialı müzikale de Çayırova Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Hakan Güneri, eğitmenler Behruz Firuzment, İlker Düzen, Serdar Dinçel ve Hale Üstün nezaretinde hazırlanacak.

MASALLARDA BİLE

PRENSE İHTİYAÇ VAR!

sindidella.jpg

Müzikale dair dört beş şarkı sözü yazıldığını ve beste aşamasında olduğunu, çok büyük bir dekoru olacağını, metin işçiliği devam eden müzikalde metnin konusuna farklı bir yerden baktıklarını belirten Güneri, “Müzikalimiz bir masal eleştirisi. Kadınsanız, fakirseniz durumuzdan kurtulmak için masallarda bile bir prense ihtiyacınız var” dedi. Güner şöyle devam etti:

KADINA HAKARETLE

DOLU BİR MASAL

 

52-003.jpg

“Bir prensin kendisine bir eş seçecek diye şehrin bütün zavallı kızlarını armut seçer gibi bir balo salonuna doldurması meselesine itirazım var. Hala bu masal anlatılıyor çocuklara. Saçma sapan, bence baştan aşağı kadına ve kadın onuruna hakaretle dolu bir masal. Neresini tutsan elinde kalıyor. Fakirliğe, normal yaşama hakaret. Tek kurtuluş (!) zengin koca.

KANADA İÇİN YAZIYORDUM…

Biz bunu aldık. Dario Fo’ya özgü eleştirel yaklaşım tarzından ilhamla bir masal haline getirdik. Metin sıfırdan yazıldı. Kanada’da beraber çalıştığımız bir tiyatro için yazıyordum aslında. Metin çok güzel olunca burada da sahnelemeye karar verdik.”

FİRUZMENT: ERİŞKİNLER DE

KEYİFLE İZLEYECEKTİR

Tiyatro topluluğunun eğitmenlerinden Behruz Firuzment de çocuklar için hazırlanan müzikali erişkinlerinde keyifle izleyeceğine inandığını söyledi. Firuzment, “Prensin biri şehrin kızlarına, ‘ayakkabı ayağına uyarsa evleneceğim’ diyor. Orada karşında bir insan duruyor. Ayakla mı ölçecek insanı yani? Ayakkabı uyuyorsa evlenecek, uymuyorsa evlenmeyecek” diye konuştu.

 

 Mizah, komedi, ironi…

 

dario-fo.jpg

 

İtalyan oyun yazarı, yönetmen ve oyuncu Dario Fo (24 Mart 1926 – 13 Ekim 2016) Oyun yazarlığında günlük hayatın aksaklık ve komikliklerini, yoksulluk ve pahalılık meselesini, yolsuzluk ve ahlaksızlıkları toplumsal bağlamı ile kendi üslubunda sahneye yaşıyor ve büyük beğeni topluyordu. Yazdığı oyunlarla mizah, komedi ve ironiyi iç içe kullanarak geleneksel halk tiyatrosunun unsurlarını güncel tiyatronun sahneleme ve anlatma tarzı ile buluşturarak kendine has bir aktarım tekniği yaratan yazar, çalışmalarını muhalif halk tiyatrosu geleneğine yaslıyordu. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.