Simone Kaslowski KSO meclisine katıldı

Simone Kaslowski KSO meclisine katıldı

Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı’nın bu ayki konuğu toplantının bu ayki konuğu Türkiye Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski oldu.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) haziran ayı meclis toplantısı, online olarak gerçekleştirildi. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un odadan katılım sağladığı toplantının bu ayki konuğu Türkiye Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski oldu. Meclis üyelerinin yoğun katılım sağladığı toplantıya konuk olan TÜSİAD Başkanı Kaslowski, KSO meclis üyeleriyle iş dünyasını yakından ilgilendiren konulara dair fikir alışverişinde bulundu, Gümrük Birliği güncellemesi, AB Yeşil Mutabakatı ve dijital dönüşüm konularındaki görüşlerini paylaşma fırsatı buldu.

KOCAELİSPOR’A DESTEK

Toplantıda konuşma yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu sözlerine 1. lige yükselen ilimizin takımı Kocaelispor’u kutlayarak başladı. Ardından Kaslowski’ye toplantıya katılımında dolayı teşekkür eden Zeytinoğlu, ilimiz ve odamız hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı. Zeytinoğlu, Kocaeli’nin son 10 yıllık istatistiki verilere göre Türkiye imalat sanayine yüzde 13 katkı sağladığını vurguladıktan sonra İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin en büyük ilk 500 şirketi arasında Kocaeli’den 75 işletmenin bulunduğunu hatırlattı.

ZEYTİNOĞLU İLK KEZ AÇIKLADI

Zeytinoğlu, “Fakat İSO’nun açıkladığı listede firma merkezileri farklı illerde yer aldığı için Kocaelili firma sayısı 36 görünüyor. Mesela Ford İstanbul’da görünüyor. Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda bu sayı 75 oluyor” dedi. Benzer durumun dış ticaret rakamlarında da yaşandığına dikkat çeken Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden yapılan ihracat geçen yıl 26,6 milyar dolar olarak açıklandı ancak burada önemli bir eksilik” var diyerek bu noktada değerli bir veri tespit ettiklerini söyledi, bunu da ilk kez mecliste paylaştı.

İHRACAT RAKAMLARI DAHA FAZLA

İlimizde üretim yapan firmaların dış ticareti ile ilgili Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ile bir çalışma yaptıklarını açıklayan Zeytinoğlu, “Bu çalışma sonucunda 2020 yılında ilimizde üretim yapan firmaların ihracatları toplamının 38,3 milyar dolar ve Türkiye ihracatından aldığımız payın da yüzde 22,5 olduğunu tespit ettik. Bu firmaların Kocaeli’deki gümrüklerden yaptıkları ihracat 11,71 milyar dolar, Kocaeli dışındaki gümrüklerden yaptıkları ihracat ise 26,6 milyar dolardır. Yani ilimizde üretim yapan firmaların ihracatlarının yüzde 69,4’ünün Kocaeli dışındaki gümrüklerden yapıldığını tespit ettik. Böylece oda olarak açıkladığımız veriler ile diğer kurumlar tarafından açıklanan veriler arasındaki ciddi farkın kaynağı da ortaya çıkıyor”  dedi.

KOCAELİ DIŞ TİCARET HACMİ 108,1 MİLYAR DOLAR

Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ile yapılan çalışma öncesi ithalatın 43,8 milyar dolar olduğunu hatırlatan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Çalışma sonucunda ilimizde üretim yapan firmaların ithalatının 69,8 milyar dolar olduğunu tespit ettik. Türkiye ithalatından aldığımız pay ise  yüzde 31,8. Dolayısıyla Kocaeli dış ticaret hacminin 108,1 milyar dolar olduğunu gördük. Bu çalışma soncunda Türkiye dış ticaretindeki payımız ise oransal olarak yüzde  27,7’dir” dedi. Zeytinoğlu, veriler yanlış olduğunda da devlet tarafından verilen teşviklerin ve desteklerin yönlendirilmesinde sorunlar oluşacağını düşündüğünün de altını çizdi. Zeytinoğlu, Kocaeli için önemli olan bu çalışma dolayısıyla Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Yaşar Yaman Ocak ve ekibine de teşekkür etti.

MÜSİLAJLA MÜCADELE KONUSU

Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununa değinen ve bu sorunun ülke gündemin ilk sıralarında yer aldığını kaydeden Zeytinoğlu, Kocaeli Valiliği tarafından kurulan Kocaeli Valiliği Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nda oda olarak yer alındığını ve ilk toplantının geçtiğimiz günlerde yapıldığını söyledi.  Toplantıda ele alınan konuları paylaşan Zeytinoğlu şunları söyledi: “Müsilaj sorunu bilimsel olarak özellikle azot ve fosfordan kaynaklanıyor. Marmara Denizi’ne deşarj yapılan atık suların yüzde 77’si İstanbul, yüzde 23’ü ise diğer kıyı illerden deşarj ediliyor. Kocaeli’nin payı ise yüzde 5” olduğunu belirtti.  KSO Başkanı Zeytinoğlu, konuşmasını noktaladıktan sonra meclis üyeleri, konuk konuşmacı TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski’ye sorularını yöneltti. Toplantı, meclisin bir dahaki ay 14 Temmuz’da toplanması kararlaştırılarak son buldu.

 

manset-(1).png

manset-(2).png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.