Sigorta ve Emeklilik Şirketleri İçin Finansal Raporlama Takvimi Değişti
Sigorta ve özel emeklilik şirketlerini yakından ilgilendiren finansal raporlama düzenlemesinde önemli bir değişikliğe gidildi. Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, bazı hükümlerin yürürlük tarihi 2027 yılına ertelendi.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yapılan düzenleme ile, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketlerinin finansal raporlamalarına ilişkin bazı maddelerin uygulanması geçici olarak durduruldu.Daha önce 13 Mayıs 2023 tarihinde yürürlüğe giren değişiklik kapsamında yer alan bazı kritik hükümler, 1 Ocak 2027 tarihine kadar uygulanmayacak. Bu süre boyunca, söz konusu maddeler için değişiklikten önceki eski düzenlemeler geçerli olmaya devam edecek.
ERTELENEN MADDELER HANGİLERİ?
Yönetmelik değişikliği kapsamında;Finansal raporlamaya ilişkin 4’üncü maddenin ikinci fıkrası,Şirketlerin raporlama esaslarını düzenleyen 5’inci madde,
Yeni eklenen ve raporlama çerçevesini genişleten 7/A maddesi,1 Ocak 2027’ye kadar askıya alınan hükümler arasında yer aldı.
YÜRÜRLÜK TARİHİ AYRI, UYGULAMA TARİHİ AYRI
Düzenleme her ne kadar 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek olsa da, belirtilen maddeler için fiili uygulama 2027 yılına kadar başlamayacak. Bu durum, sektörde faaliyet gösteren şirketlere uyum süreci açısından ek zaman kazandırmış oldu.
SEKTÖRE NEFES ALDIRAN DÜZENLEME
Uzmanlara göre söz konusu erteleme, özellikle finansal raporlama altyapısını güncelleme sürecinde olan şirketler için önemli bir rahatlama sağlıyor. Yeni sistemlere geçişte yaşanabilecek teknik ve operasyonel sorunların önüne geçilmesi hedefleniyor.
YÖNETMELİK KİM TARAFINDAN YÜRÜTÜLECEK?
Yayımlanan düzenlemeye göre, yönetmelik hükümlerinin yürütülmesinden Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı sorumlu olacak.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.