Sıfır zam

Sıfır zam

 

 

Yerel seçimlere kaç gün kaldı ki şunun şurasında. Ortalık siyasi salvolar yüzünden toz duman ama işçi açısından yine hayal kırıklığı.

İşçiye zam vermemeyi, terminolojide yaratılan yeni sözcük ‘’sıfır zam’’ ile izah etmeye ve yüzleri kızarmadan toplusözleşme masasına oturmaya çalışıyorlar.

Ehhh, bunlardan her şey beklenir…

Sözünü ettiğim işçiler, İzmit Belediyesi yan şirketi olan Belde A.Ş’de çalışan işçiler. Sayıları 900 ve Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Hizmet-İş Sendikası’nda örgütlü. (Hani şu AKP’nin arka bahçesi diye anılan sendika)

Hizmet-İş ile işveren sendikası Yerel-Sen arasındaki görüşmeler, arabulucu gözetiminde sürüyor. Arabulucu Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan, yani bilim insanı. İşveren, Bayraktutan’ın gözetiminde masada yapılan ilk toplantıya sıfır zam teklifi ile geldi. Yani, ‘’işçiye ilk 6 ay zam vermeyeceğim’’ dedi. ikinci 6 ay ise yüzde 5 oranında zammı lütfetti.  

Taslakta 52 ana ve 2 geçici madde var. Bunlardan 42 madde üzerinde yapılan 4 oturumda anlaşma sağlandı. Ancak, Hizmet-İş sendikasının yıllık yüzde 16 oranındaki ücret zammı talebine Yerel-Sen’in ilk 6 ay yüzde 0, ikinci 6 ay ise yüzde 5 oranında teklif getirince, işler çıkmaza girdi.

Bu şartlarda uzlaşma olasılığı gözükmüyor. Hizmet-İş, sözleşmeyi ya Yüksek Hakem Kurulu’na gönderecek ya da grev oylaması yapacak. 

Süreç ile ilgili açıklama yapan Hizmet-İş Şube Başkanı İdris Ersoy, adeta ‘’aba altından sopa gösterir’’ sözler kullanıyor. Diyor ki; “sosyal maddeler üzerinde işveren sendikası ile anlaşma sağladık. Ancak kalan 12 parasal maddede de tıkanıklık yaşandı. Biz, sözleşmenin masada bitmesini istiyoruz. Kocaeli’nde taşeronların toplu iş sözleşmesi imzalaması, Türkiye’deki taşeron sorunun bitmesi için önemli bir örnektir. Haziran ayında yapılacak olan ihalede biz sendikanın devamı için elimizden geleni yapacağız. Belde A.Ş çalışanları toplu iş sözleşmesinin seçimden önce bitmesini talep ediyor.”

Yani, ‘’bitmezse siz bilirsiniz’’ demeye getiriyor…

Diyelim ki bitmedi, ne olacak ?

AKP döneminde taşeron kontenjanından işbaşı yaptırılan Belde A.Ş çalışanları, ‘’bu seçimde AKP’ye ders verelim de anlasınlar dünyanın kaç bucak olduğunu’’mu diyecek ?

Hayır, aksine, ne koşulda olursa olsun gidip AKP’ye oy kullanacaklar. Çünkü, ücretleri yetmese de, açlık sınırında yaşasalar da, ‘’hiç olmazsa işsiz değiliz’’ diyerek biat etmeyi sürdürecek.

Böylece, işçi sınıfı tarihine, ‘’sıfır zamla sözleşme bitirme’’ geleneğini de kazımış olacaklar. İşçi sınıfının yeni kazanımları mı, işte bu ücret politikası.

Yıllarca ‘’işçiyiz, haklıyız, kazanacağız’’ diye alanlarda yan yana durup direndiklerini söyleyenler,

‘’Ekmek yoksa barış da yok’’ diyerek çalışma hayatına sert müdahalelerde bulunacaklarının mesajını verenler,

‘’Yaşasın sınıf dayanışması’’ diyerek güç biriktirdiklerini söyleyenler,

 

Haydi, tam zamanı, sıfır zammı yenemeyenler, sınıf karakterini de koruyamaz. 

Bu yazı toplam 95 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi