"Sıfır Atık Bitkisel Yağ Projesi" ile Çevreye Katkı

"Sıfır Atık Bitkisel Yağ Projesi" ile Çevreye Katkı

Hereke Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu (MYO), Okul Müdürü ve Çevre Hizmetleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arzu Morkoyunlu'nun danışmanlığında, Çevre Temizliği ve Denetim Programı öğrencisi Nalan Tekgül ve Körfez Belediyesi Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ortaklığında "Sıfır Atık Bitkisel Yağ Projesi"ni hayata geçirdi.

Gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakma mottosuyla yola çıkan bu proje, Borusan Yerleşkesi'nde bitkisel atık yağların düzenli toplanmasını, bu konuda farkındalık oluşturulmasını ve toplanan yağ miktarlarına ilişkin envanter çıkarılmasını hedefliyor. Proje kapsamında ayrıca, diğer atıkların da yerleşkenin uygun noktalarında toplanması planlanıyor.

TOPLUMSAL KATKI VE BİLİNÇLENDİRME VURGUSU
"Sıfır Atık Bitkisel Yağ Projesi"nin önemli amaçlarından biri de sürdürülebilir çevre çalışmalarında toplumsal katkı bilincinin oluşturulması. Bu doğrultuda, Proje Yürütücüsü Nalan Tekgül tarafından Hereke Asım Kocabıyık MYO'nun farklı programlarından öğrencilere (Boya Teknolojisi, Çevre Temizliği ve Denetimi, Elektronik Teknolojisi, İnşaat Teknolojisi, Kozmetik Teknolojisi, Makine, Mekatronik, Metalurji, Tekstil Teknolojisi) bilgilendirme sunumları yapıldı.

KÖRFEZ BELEDİYESİ'NDEN TAM DESTEK
Projenin hayata geçirilmesinde büyük katkı sağlayan Körfez Belediyesi Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, yerleşkenin çeşitli noktalarına bitkisel atık yağ toplama kutuları yerleştirdi. Ayrıca, farklı atık türleri için de ayrı kutular konularak atık ayrıştırma sürecine destek olundu.

PROJE HEDEFLERİ: GELECEĞE YÖNELİK SÜRDÜRÜLEBİLİR ADIMLAR
"Sıfır Atık Bitkisel Yağ Projesi"nin temel hedefleri şu şekilde belirlendi:
• İsrafı önlemek: Kaynakların bilinçli kullanımıyla israfın önüne geçmek.
• Doğal kaynakları verimli kullanmak: Enerji ve su gibi doğal kaynakların daha etkin kullanılmasını sağlamak.
• Atık miktarını azaltmak: Üretilen atık miktarını en aza indirmek.
• Atıkları kaynağında ayrıştırmak: Atıkların oluştuğu yerde doğru şekilde ayrıştırılmasını sağlamak.
• Atıkları geri kazanarak ekonomiye katma değer sağlamak: Geri dönüştürülebilir atıkları ekonomiye kazandırarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak.

Kaynak:Tuğçe Yakıcı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.