Sıcak Havalardan Cildimizi Korumanın Yolları

Sıcak Havalardan Cildimizi Korumanın Yolları

Güneş yanıkları, mantar, deri kuruluğu, güneş lekeleri... Yaz mevsiminin sıcakları, pek çok cilt sorununa da bir davetiye. Sağlıklı bir yaz geçirmenin temel kuralı ise cildinizi iyi tanımanız ve ona uygun önlemleri almanız...

Vücudumuzu adeta bir zırh gibi kaplayan ve sıcak hava başta olmak üzere pek çok dış etmenden koruyan cildimizin kuşkusuz bizden de bir beklentisi var; onu korumamız... Bilindiği gibi yaz aylarında sıklıkla güneş yanıkları, sıcakla ilişkili deri hastalıkları, mantar hastalıkları, atopik egzama, deri kuruluğu, böcek ısırıkları, yüz lekeleri ve roza hastalığı gibi sorunlar pek çoğumuzun ortak sorunu haline geliyor. Halbuki cildimizi iyi tanıdığımızda, onun nelere ihtiyacı olduğunu daha iyi görebilir, en doğru önlemlerle yaz günlerini daha sağıklı geçirebiliriz. Anadolu Sağlık Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Eylem Emel Arıkan’ın, bu ihtiyacımıza yönelik verdiği bilgileri yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

Yaz Günleri Hangi Tip Ciltler İçin Zor Geçiyor?

Alerjik, kuru, kızarık ve lekeli cilt karakterine sahip kişiler, yaz mevsiminin sıcak ve nemli günlerinde daha çok dikkat etmeli. Havanın ısınması, güneş ışınları ve özellikle havada askıda kalan alerjik partiküllerin uçuşarak cildimize konmasıyla yeni reaksiyonlar oluşurken, var olan hastalıklar da alevlenebiliyor.

Beslenme Tarzı Da Cildimizi Etkiliyor

Düzensiz beslenme, başka birçok ek faktörle birlikte oksidatif stres, yani paslanma yaratarak vücudumuzun savunmaya geçmesine neden oluyor. Sağlıklı bir cilt doğru savunma yaparak kalitesini korurken; sağlıksız ciltte lekeler, kuruma, esneklik kaybı, renginde solma gibi belirtiler görülüyor. Ancak rafine şekerden yoksun, hayvansal gıdalardan fakir, bol sebze ağırlıklı beslenme düzeni (Akdeniz tipi) cilt kalitesini olumlu yönde destekliyor.

Cilt Yaşlanmasını Yavaşlatabilirsiniz. Nasıl Mı?

Güneş, cildimizdeki fotoyaşlanmanın en önemli nedeni. Dolayısıyla güneşten korunmak aslında yaşlanmayı geciktirmek için de oldukça önemli. Bu nedenle aşağıdaki önerileri uygulamakta fayda var:

  • Doğru ürün. Cilt tipinize uygun doğru ve etkili bir güneş koruyucu kullanın. Doğru miktarda ve doğru aralıklarla uygulamaya özen gösterin. Her bireyin kendi işaret parmağı boyunca sürdüğü krem ölçüsü, yüzün bir yarısı için yeterlidir.
  • Kişiye özel. Farklı hastalık endikasyonları için size özel güneş kremleri bulabilirsiniz. Örneğin akneli, hassas, kuperöz (Kırmızı kılcal damarların ciltte görünmesi), atopik ve lekeli ciltler için özel kremler mevcut.
  • En az 50 faktör. Güneşten koruma faktörü en az 50 olmalıdır. Ayrıca 3-4 saatte bir tekrar uygulayarak tazeleyin.
  • Doğru nemlendirici. Cildinize uygun nemlendiriciler kullanın. Doktorunuzun da önerisiyle antioksidan serumlar ve eğer bilinen bir deri hastalığınız varsa ona özgü ürünler tercih edin.
  • Yeterli sıvı alımı. Cildinizin yaz günlerinde daha çok suya ihtiyacı olacak. Su tüketiminizi ihmal etmeyin.

Yaz Döneminde Antiaging Uygulamaları!

Yaz günlerinde birçok bakım ve yaşlanmaya karşı antiaging işlemini mutlaka güneşten sakınmak koşuluyla uygulamak sağlıklı. Yaz başlarında kırışıklıkların yerleşmemesi ve canlı bir bakış oluşturması için botulinum toksin (botoks) uygulaması yapılabilir. Antiaging işlemler arasında yüksek fokuslu ultrason (HIFU), antioksidan gençlik aşıları, saç-leke mezoterapileri ve prp işlemi en popüler uygulamalar. Güneş etkisiyle kırışmaya, sarkmaya ve lekelenmeye meyilli, 18 yaş üzeri tüm ciltler için bu uygulamaların yapılabildiğini de belirtelim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.