Eğitim Bir-Sen’in İLKSAN sloganları değişim kazanım ve kazandırım

03 Nisan’da gerçekleşecek İLKSAN temsilciliği seçiminde Eğitim Bir-Sen Gebze Temsilciliği’nin desteklediği adaylar Ramazan Taptı ve Orhan Duman’ın ana sloganları yönetimde değişim, kuruma kar ve üyesine kazandırım üzerine kurulu

Eğitim Bir-Sen bir zamanlar çok sıkı muhalifi olduğu İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Derneği – İLKSAN’da taktik değiştirdi. İLKSAN’ın kapatılması için açılan bir davanın Anayasa Mahkemesi’nden “İLKSAN kapatılamaz” şeklinde dönmesi üzerine İLKSAN’da gerek yönetimin gerekse yönetim kurulu biçiminin değişmesi için taban hareketi başlatan Eğitim Bir-Sen ilçe temsilciliklerine de olanca gücüyle ve çok profesyonelce asılıyor.

SAHA ÇALIŞMALARINA BAŞLADILAR

 

 

 

İki temsilcinin seçileceği Gebze’de İl Genel Meclisi İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Ramazan Taptı (sağdaki) ile Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İnsan Kaynakları Şubesi’nde Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni olarak görev yapan, aynı zamanda Eğitim Bir-Sen Gebze Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Duman, Eğitim Bir-Sen destekli adaylar olarak saha çalışmalarına başladı.

Bilindiği üzere İLKSAN temsilciliklerine adaylıklar bireysel olarak kabul edilirken adayların üyesi oldukları sendikalar tarafından desteği aleni yapılıyor.

ÜYELERLE BİR ARAYA GELDİLER

 

Ramazan Taptı ve Orhan Duman dün akşam Eğitim Bir-Sen Gebze Temsilciliği’nde Temsilcilik Başkanı Fazlı Yağmur’un ev sahipliğindeki toplantıda bir grup üyeyle bir araya geldi.

Toplantıda üyelere kısa adı EBSAM olan Eğitim Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan 56 sayfalık, “Geçmişi ve gerçekleriyle İLKSAN Raporu” ile bazı üyelere talepleri üzerine hazırlanan üyelik kartları verildi.

DERDİMİZ İLKSAN DAVASIDIR

 

Ramazan Taptı üyelere yönelik konuşmasında kurumun yanlış yönetimi ve uygulamalarından ötürü kurumun yanı sıra üyelerinin de zararda olduğunu örnekleri ile anlattı. Taptı, “Derdimiz sendika davası değil, derdimiz İLKSAN davasıdır. Bu işi hiçbir zaman kişiselleştirmeyeceğiz. Şahıslara, kurumlara mal etmeyeceğiz. Biz sadece, ‘İLKSAN zararda. Nasıl kara geçer ve üyelerine nasıl kazandırır?’ mücadelesi ve düşüncesi içindeyiz. Bu üç konunun üzerinde duracağız. Başka da bir derdimiz yok” dedi.

SEÇİMDE OYLAMA İKİ SEÇENEKLİ

 

Orhan Duman ise Gebze’de iki temsilci seçileceğini hatırlatıp, “Bazı arkadaşlar karıştırıyor. Seçimde iki isim yazacağız ve oylamada iki seçenek var. Ya boş bir kâğıda iki isim yazmamız istenecek. Ya da altı adayın isimlerinin yazılı olduğu pusula verilip oradan iki adayı işaretlememiz istenecek” dedi.

GEBZE’DE BİN 50 ÜYE

Yine Duman’dan edinilen bilgiye göre iki temsilcinin seçileceği Gebze’de bin 50’ye yakın üyenin oy hakkı var. Üyeler;  İlçe Milli Eğitim’de görev yapan memur, şef, şube müdürü ve ilçe milli eğitim müdürü; ilkokullarda sınıf öğretmenleri, özel eğitim öğretmenleri, ayrıca sınıf öğretmenliğinden branş / alan değişikliğine geçip İLKSAN üyeliğini sürdüren ortaokul ve lise öğretmenlerinden oluşuyor. Adaylar toplantı sonrası gazetemize İLKSAN’a dair değerlendirmelerini anlattı:

 TAPTI: KAPATMAK İÇİN GELMİYORUZ

 

“Biz İLKSAN’ı kapatmak için gelmiyoruz. İLKSAN öğretmenlerin alınteri ile edindikleri maaşlarından kesilen aidatlarla devam eden bir yardım kuruluşu. Ama biz İLKSAN'ın kaynaklarının etkin ve verimli olarak kullanıldığına inanmıyoruz. Şu ana kadar kar amacı güden hiçbir yatırımın olmadığını ve üyelerine hak ettikleri ölçüde bir ikramiye getirmediklerini, sağlamadıklarını düşünüyoruz. Biz İLKSAN’ın aynen bir POLSAN (Polis Bakım ve Yardım Sandığı), OYAK (Ordu Yardımlaşma Kurumu) gibi gelir getirici ve katma değeri yüksek üretim alanlarına yönelmesini istiyoruz.

OYAK VE POLSAN’A KIYASLA

MÜTHİŞ BİR DEĞER KAYBI

Örneğin İLKSAN’ın şu anda; mevcut toplanan paranın üç katını verirken POLSAN’ın 8 – 12 katını, OYAK’ın ise 15 katını verdiğini tespit ettik.

27 yıllık öğretmenim. Şu anda emekli olup İLKSAN’dan ayrılsam 30 bin lira alacağım. Eğer aynı meblağ ile POLSAN üyesi olup POLSAN’dan ayrılsa idim 96 bin, OYAK’tan ayrılsa idim 130 bin lira alacaktım. Burada bir değer kaybı var.

PARAMI VERİRKEN YARDIMLAŞMA

SANDIĞI GİBİ DAVRANIYOR

İLKSAN ikraz (borç verme) adı altında bana kredi verirken bankacılık yapıyor. İLKSAN otelleri işletirken turizm işletmeciliği, arsa alıp satarken emlakçılık, araba alıp satarken galericilik yapıyor ama benim paramı değerlendirirken sosyal yardımlaşma sandığı gibi davranıyor.

Ben diyorum ki, ‘Mademki sen kuruluş felsefene uygun davranmıyorsun. O zaman bana hak edişlerimi verirken aynı bu mantıkla, piyasa değeriyle ölçmen lazım.’

Biz diyoruz ki, ‘Her yıl kesilen aidatımızın yıllık enflasyon oranında arttırılarak hesabımızda biriktirilmesi, emekli olduğumuzda bu değerin, belirtilen oranla çarpılmasını istiyoruz.’

Bizim dediğimiz şekilde olursa şu anda alacağım 30 bin lira yerine 83 bin 500 lira olur.

8 bin 700 lira birikmiş param var orada. Benden günümüzde kesilen aylık aidat tutarı 85 lira.

İLK AİDATIM HESABIMDA

0.1 TL OLARAK KAYITLI

1994 yılında göreve başlamış. Benden kesilen aidat eski parayla 100 bin lira. Bu aidat benim İLKSAN hesabımda 0.1 lira olarak gözüküyor. Toplanarak gidiyor. O yüzden benim 27 yılda hesabımda biriken para 8 bin 700 lira.

42 yıl bu ülkede bilfiil müdürlük yapmış veya 65 yaş haddiyle emekli olmuş bir okul müdürünün İLKSAN’dan almış olduğu para 47 bin lira.

Emekliliğim öncesi İLKSAN’dan ayrılsam İLKSAN şu anda benden topladığı paranın yüzde 50 fazlasını verecek. Yani 12 bin 500 – 13 bin lira tutarında ilave para verecek.”

İLKSAN’IN GEBZE’DEKİ BİR YERİ DE

İBB TARAFINDAN İŞGAL EDİLMİŞTİ

Ramazan Taptı sorumuz üzerine 2007 yılında dönemin İLKSAN İl Temsilcisi Binali Tatar tarafından gündeme getirilen ve ulusal basına da taşınan, İLKSAN’ın ASM ve ASM’ye köprü için gerek Gebze gerek İstanbul Büyükşehir Belediyeleri tarafından ama işgal edilen ama yok pahasına kamulaştırılan ve davası süren Gebze’deki yerine

https://www.birgun.net/haber/kopru-yapmayi-dayatiyorlar-31395

ve konusuna dair de bilgi sahibi olduğunu belirtip şunları söyledi:

HESAP SORULMASINI İSTİYORUZ

“O konuyu takip ediyorum. Hatta, ‘Verdiysem ben verdim’ (Dönemin Başbakanı merhum Süleyman Demirel’in Ilıcaklar’ın arazisini   İLKSAN’a fahiş fiyatla satın aldırdığında sarf ettiği söz) türü meşhur lafları var. Biz İLKSAN’ın her türlü hakkını gasp edenlerden hesap sorulmasını, geri alınmasını, bu öğretmenlerin alın terinin ve emeklerinin heba edilmemesini istiyoruz. Biz İLKSAN’ın şu anda mevcut arsalarının üretime dönük olarak işletilmesini istiyoruz. Benim öğretmenlerimin hiç birisi şu anda İLKSAN’ın mevcut otellerinde, sosyal tesislerinde, konaklama yerlerinde yer bulamıyor maalesef. Benim paramla yapılan işletmelerde öğretmen kalamıyor.”

 

RAMAZAN TAPTI KİMDİR

 

1971 yılında Ağrı, Taşlıçay’da dünyaya geldi.

Kırşehir Eğitim Fakültesi, 1993 mezunu.

Meslekte 27’nci yılı.

İl Genel Meclisi İlk ve Orta Okulu Müdürü.

Evli ve üç çocuk babası.

 

DUMAN: 25 YILDIR ‘YENİ’

BİR YÖNETİM YÖNETİYOR

 

“İLKSAN, 1943 yılında kanunla kurulmuş bir sandık. 1993 – 1996 yılları arasında kayyım tarafından yönetilmiş. 1996’daki seçim sonrası da halen görevde olan bir yönetimi var. 25 yıldır, ‘yeni’ yönetim tarafından yönetiliyor.

DAHA VERİMLİ VE

İŞLEVSEL OLMASI İÇİN

78 yıllık mazisi var. Geçmişine baktığımızda OYAK ve POLSAN örneklerinde olduğu gibi öğretmenlere ve memurlara özlük haklarında daha verimli ve işlevsel gelmesi için Ramazan Taptı hocamla birlikte aday olduk. Özlük haklarının daha verimli olmasını istiyoruz.

HAK ETTİĞİMİZ MEBLAĞI ALAMIYORUZ

Ekonomik anlamda da, emeklilik sonrası ayrıldığımızda diğer emsal sandıklarla kıyasladığımızda hak ettiğimiz meblağı almadığımızı düşünüyoruz. Maaşımızdan kestiği oranlara yıllar bazında baktığımızda, diğer emsal sandıkların çarpım tablosu ile hesapladığımızda bize daha az verildiğini tespit ettik. Bundan dolayı adaylığımızı açıkladık.”

ORHAN DUMAN KİMDİR

 

1984 yılında Kars, Digor’da dünyaya geldi.

Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü, 2011 mezunu.

Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Şubesi’nde Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni

Eğitim Bir – Sen Gebze Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi

Evli ve iki çocuk babası.

 

 

Ana slogan: Değişim Vakti

 

 

Eğitim Bir-Sen’in İLKSAN’ın mevcut yönetimine, yönetim yapısına ve yönetim biçimine yönelik eleştiriler Eğitim Bir-Sen destekli İLKSAN temsilciliği adaylarının söylemlerinin yanı sıra seçim propagandası için kullandıkları afiş ve broşür tasarım ve içeriklerini de yansıdı “Zarara mahkum değilsiniz. İLKSAN’da üreterek daha çok kazanmak için” vurgusu; . “Değişim vakti” ana sloganı altında “İLKSAN’daki basiretsiz yönetim anlayışını ve sürekli zarar uğratan işletim sistemini değiştirmek şimdi sizin elinizde. İradeni göster, değişimi gerçekleştir”

İLKSAN BİZLER İÇİN VAR OLMALI

Broşürün arka yüzünde ise özetle şu görüşler yer alıyor:

Üyelerine İLKSAN’dan birkaç kat daha fazla emekli ikramiyesi ödeyen yardımlaşma sandıklarının varlığı, İLKSAN’ın yönetsel başarısızlığının en bariz göstergelerindendir.

Biz İLKSAN üyeleri olarak geçmiş yıllardaki kaybımızın telafisinin kolay olmasa da hala mümkün olduğunu düşünüyoruz.

Biz üyeler İLKSAN için değil İLKSAN biz üyeler için var olmalıdır.

Yıllardır devam eden kusur, ihmal ve sorumsuzluğun maliyetinin üyelere ödetildiği bu düzene son vermek için İLKSAN ilçe temsilciliğine adayız.

Ortak irademizin İLKSAN Genel Kurulu’na yansımasını önemsiyoruz.”

 

 

Madem kapanmıyor.

Sahip çıkalım dedik

 

** Adı gerek 2002 öncesi gerek 2002 sonrası her tür şaibeyle anılan İLKSAN’ın sıkı muhaliflerinden Eğitim Bir-Sen’in Gebze Temsilciliği Başkanı Fazlı Yağmur, temsilcilik seçimlerine dair, “Madem kapanmıyor. Sahip çıkalım dedik” diye konuştu

 

https://www.gebzehaber.net/madem-kapanmiyor-sahip-cikalim-dedik-71490h.htm

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri