Sermayenin basına yatırımı  gazeteciliği itibarsızlaştırdı

Sermayenin basına yatırımı gazeteciliği itibarsızlaştırdı

KOGACE eski Başkanı Barbaros Tantan gazetecilikle hiç ilişkisi olmayan iş dünyasından yatırımcıların çeşitli gerekçelerle cazip gördüğü basına yatırımda bulunduğunu,, tahribatlarının büyük olduğunu belirtip ekledi: Gazeteciliği itibarsızlaştırdılar

Gazetecilik.. Siyasete ve avukatlığa en yakın meslek dalı.

Türkiye’de bir zamanlar öyle bir yasa maddesi var mı yok mu bilinmez ama rivayet o ki, “Gazeteciler ek gelir edinmek için sadece matbaacılık yapabilir” ve de, “Avukatlar haricinde kimse gazetecilik ve gazete yatırımı yapamaz.”

 

ÖZGÜN HABER, SOL

GÖSTERİP SAĞ VURDU!

 

 

Gebze’de özel sektörün ilk gazete yatırımı 1993 - 1994’lerde Özgün Kablo Fabrikası’nın Özgün Haber Gazetesi ile oldu. Öyle ki isminden sebep, “Sol” bir gazete olduğu dahi sanıldı. Gazetenin asıl maksadı yayın hayatına başladıktan sonra açığa çıktı. Gebze Belediyesi direnişi esnasında emekçiler aleyhine manipüle edilmiş haberler yayınlandı.

 

GEBZE BASINININ UTANÇ GÜNÜ!

 

Sonra günlerden bir gün gazetenin manşetinde grubun alamadığı bir ihaleden yaşadığı “mağduriyet”in yanı sıra gazetenin istisnasız bütün köşe yazarlarının aynı mağduriyeti konu eden yorumları olarak yer aldı ki sadece Gebze veya Kocaeli basını için değil Türkiye basını için yüz karası bir sayıdır. Gel gör ki o yüz karalığına imza atan “köşe yazarları”  yer yer meslek ahlakı ve etiği üzerine ahkam falan dahi kesmektedir.

 

KOGACE eski Başkanı Barbaros Tantan ile dün başladık. Bugün yine mesleği merkeze alarak tamamlıyoruz.

 

ESKİDEN GÜÇLÜ BİR SENDİKA VARDI

 

 

 

-        Emek yanlısı yayın güden yerel basın dahil olmak üzere yerel basındaki emekçiler çalışmalarının karşılığı haklarını alabiliyor mu?

-         

-        Başındaki emekçi hakları dün de yetersizdi, bugün de yetersiz. Ancak, dün hiç olmazsa basın emekçilerin sosyo ekonomik haklarını savunan güçlü bir sendikal örgütlenme vardı ve gazeteciler çalıştıkları süre içinde önemli haklara sahip oluyorlardı. Bugün, o hakların hiçbiri yok.

 

MESLEĞİN İTİBARINI DÜŞÜRDÜLER

 

-        Gerek genel gerekse yerelde gazetecilikle ilgisi olmayan irili ufaklı sermaye, basın iş koluna niye girer?

 

-        Girer, çünkü cazip görür. Ama, öyle olmadığını anlayınca da kaçacak fırsat arar. Tahribatları büyüktür. En önemlisi de, gazetecilikle alakası olmayan gazete patronları türedikten sonra gazetecilik topluma güven vermeyen ve giderek de itibarsızlaştırılan bir meslek haline geldi.

 

GEBZE VE İZMİT BİRBİRİNE BENZİYOR

 

-        İzmit merkezli il basını her zaman Gebze basınından biraz öndedir.. veya öyle midir?

 

-        Gebze bölgesi ile il basını aslında birbirine çok benziyor. Kendi öz kaynaklarını geliştirme mücadelesi yerine irili ufaklı sermaye gruplarından beslenerek hayatlarını sürdürmeyi ilke olarak benimsedikleri için okunmayan, tiraj getirmeyen ama suni kamuoyu baskısı ve etkisi için varını yoğunu ortaya koyan gazeteler görür olduk.

 

 

İNTERNET BASINI  NEGATİFLEŞMEYİ KÖRÜKLEDİ

 

-        Yazılı basın internet basınına bir gün tamamen pes eder mi? Bir gelenektir, tiraj ve ilgi erimesine rağmen sürer mi?

 

-        Tamamen olmayabilir belki ama önemli oranda etkileyecektir. Bu arada, internet gazeteciliğinin de negatif gelişmeyi körükleyen bir zemin oluşturduğu da gözden kaçmamalıdır.

 

TARAFSIZ KALINMASI OLANAKSIZ

 

-        Çok tartışılıyor. Tarafsız basın var mıdır…

 

-         “Tarafsızlık yoktur. Objektiflik esastır.”  Bu doğru bir tespittir. Çünkü, herkes farklı düşünür ve varlığını sürekli kılmak için birileriyle işbirliğine yönelir. O nedenle tarafsız kalınması neredeyse olanaksızdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.