Seri muhakeme Gebze'de uygulandı

Seri muhakeme Gebze'de uygulandı

1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe giren seri muhakemeyle yargılanma usulüyle Gebze Adliyesi’nde bir dava direkt olarak sonuca bağlandı.

Yeni usul ve düzenlemeyle yargı teşkilatı basit suçlara hızlı ve etkin bir şekilde karşılık verecek.
Yeni yargı reformu paketinde yer alan seri muhakeme usulü 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Paket kapsamında yer alan seri muhakemeyle birlikte kamuya karşı işlenen suçların yargılanma sürecinin kısa bir sürede bitirilmesi amaçlanıyor. Bu bağlamda yeni yürürlüğe giren usul Gebze Adliyesi’nde de uygulandı.
 23 Kasım 2019 Çayırova Ali Haydar Caddesi üzerinde yapılan polis kontrolünde 1.31 promil alkollü olduğu tespit edilen şahıs hakkında ‘alkol veya uyuşturucu maddenin etkisi altındayken araç kullanma’ suçundan Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı’nca seri muhakeme usulüyle yargılanması talep edildi. Ceza olarak ise 3 ay belirlendi. Seri muhakeme uslüne göre işlediği suçu kabul eden şüphelinin cezanın alt ve üst sınırlarından belirlenen oranın yarısı kadar ceza alacağından dolayı şahıs 1 ay 15 gün hapis istemiyle yargılandı. Şüpheli hakkında Gebze 4. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 13 Ocak’ta alınan kararla 1 ay 15 günlük hapis cezası onandı. Seri muhakemeyle birlikte Gebze bölgesinde kamuya karşı işlenen birçok suçun bir an önce karara bağlanması bekleniyor.
 
SERİ MUHAKEME USULÜNÜN UYGULANACAĞI SUÇLAR
Yeni yargı reformu paketiyle birlikte yürürlüğe giren seri muhakeme usulü şu suçlarda uygulanacak; “Hakkı olmayan yere tecavüz, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, trafik güvenliğini tehlikeye sokma, gürültüye neden olma, parada sahtecilik, mühür bozma, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama, kumar oynanması için alet bulundurma, çalıştırma, imal etme, başkasına ait kimlik veya bilgilerinin kullanılması, ruhsatsız silah bulundurma, izinsiz orman işgali, kooperatifler kanununun ikinci maddesine muhalefet.”
 
SERİ MUHAKEME USULÜ NASIL İŞLİYOR?
Cumhuriyet Savcısı ilk olarak şüpheli hakkında yeterli suçun olup olmadığına bakıyor. Ardından kamu davasının ertelenmesi konusunun bu suç tiplerine uygulanıp uygulanmadığını değerlendiriliyor. Savcı şüpheliyi çağırarak, kendisine isnat edilen suç hakkında bilgi veriyor, bununla birlikte seri yargılama usulü hakkında da bilgilendirmede bulunuyor. Şüpheliye usulü kabul ettiği takdirde nasıl bir sonuçla karşılaşacağı anlatılıyor. Şüpheli açık bir şekilde avukatı huzurunda seri yargılama teklifini kabul ettiği zaman mahkemeye talepname oluşturuluyor. Cezanın alt ve üst sınırları içerisinde bir ceza belirleniyor ve belirlenen süre yarıya indiriliyor. Mahkemenin vereceği hükmün açık bir şekilde talepnamede yazılması ve aynı gün şüphelinin görevlendirilen mahkemeye hazır edilmesi gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.