Sendikalı olmayı biraz da onlar istemeli

Sendikalı olmayı biraz da onlar istemeli

Şehirlerarası yolcu taşımacılığı iş kolunda zorlu koşullarda saha çalışması sürdüren, mesafe kat etse de somut sonuç edinemeyen Nakliyat-İş’te Genel Sekreter Erdal Kopal umudunu yitirmedi ama, “Sendikalı olmayı biraz da onlar istemeli” dedi

1-273.jpg

 

DİSK Nakliyat-İş Sendikası Genel Sekreteri ve Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal ile bir süre önce gerçekleştirdiğimiz, şehirlerarası toplu taşımacılıkta sendikal örgütlenme ana konulu haber dizimizi, önüne geçemediğimiz aksiliklerden ötürü verdiğimiz bir süreli aradan sonra, bugün tamamlıyoruz.  

SÜRÜCÜLERDEN İBARET DEĞİL

Kendi iş kolunun dışındaki emekçi sorunları ile de yakından ilgilenerek gündemde tutan ve “Sınıf sendikacılığı”nı amaç güden Nakliyat-İş bu işkolundaki örgütlenme zorluklarına karşın müthiş saha çalışmalarına imza attı. Bu işkolunda çalışanlar, otobüs sürücülerinden ibaret değil. Muavinler ile yazıhanelerde çalışanlar da kapsama alanında.

ONLARA DA SIRA GELECEKTİ   

Nakliyat-İş’in önceliği ise sürücüler oldu. Kuvvetle muhtemel ilgili iş kolunun bir anlamda “üretici işçisi” olan sürücülerde sonuç alsaydı aynı araçta seyreden muavinler ve yazıhane çalışanlarına da yönelecekti. Erdal Kopal da haber dizimizin bir bölümünde sorumuz üzerine, muavin ve yazıhane çalışanlarının da örgütlenme alanlarında olduğunu kaydetmişti.

ÜLKE GENELİ İLGİ GÖRDÜ

Bu arada konuya dair haber dizimiz, internet haberciliğinin getirdiği yaygınlık avantajıyla sektörün emektarlarının doğal koşullardan ötürü “imzasız” yorum ve yaklaşımlarına da maruz kaldı, ilgi gördü.

 

2-648.jpg

Pandemi sürecinden ötürü bu sektörde yaşanan krizden sebep zamanlama hatası yaptığımızı, dizinin sadece sürücüleri merkeze alarak sürdüğünü halbuki gerek sendika gerekse yayının bu alandaki sömürüye de dikkate alması gerektiği, sektörde kimi çalışanların ‘Ördek’ diye tabir edilen yolculuk esnasındaki yolcudan haksız kazanç edindiği

SÖMÜRÜ VAR AMA KRİZ DE VAR!

Birçok firmanın eleman çıkartmamak için elindeki otobüsleri satarak onlara ödeme yaptığı… Çalışma saatlerinin uzunluğundan sebep şoför ve muavinlerin çok yıpranmasına karşın işinden olmamak için çaba sarf ettiği ve pandemiden sebep işsiz kalanların iş bulması halinde o koşullarda dahi çalışmaya hazır olduğu…

o imzasız veya, ‘Yorumumu değerlendirecekseniz lütfen ismimi gizleyin’ imzalı yorumların özetidir.

MESAFE KAT ETTİLER AMA…

DİSK Nakliyat-İş Sendikası bugüne kadar sürdürdüğü örgütlenme çalışmaları kapsamında hayli mesafe kat etti. Çalışmanın açığa çıkmasıyla birlikte işinden olan sürücülerin hakları için açtığı davaları kazandı. Ancak herhangi bir firmada bu işkolu için gerekli olan yüzde 40+1 çoğunluğu sağlayamadı, toplu sözleşme imzalayamadı. Günümüz itibariyle somut bir sonuç edinilmemiş gibi gözükse de Erdal Kopal yarınlardan umutlu ama biraz da bu işkolunun emekçilerinden beklenti içinde:

YAKINMAK SORUNA ÇÖZÜM OLMAYACAK   

“Ve şunu da belirtmek isterim ki; sendikal örgütlenme çalışmaları esnasında nelerle karşılaştığımızı size anlatmıştım. Biz başta sürücüler olmak üzere sektörde sendikal örgütlenmenin sağlanması için, bir sınıf sendikası olarak elimizden geleni yaptık. Bazı sendikalar çeşitli gerekçelerle fabrikalarda bile örgütlenme çalışması yürütmezken biz karayolları üzerinde şoförlerin peşinden koşturduk. Çok yakındılar, çok dinledik ama yakınmak hiçbir sorunlarının çözümüne etki olmayacak. Sendikalı olmayı biraz onlar da istemeli.”

FOTOLARA DAİR UYARI..

 

3-384.jpg

Bu haberde kullanılan sürücü ve muavin fotoları, gazeteci kimliğimiz gizlenmeden yapılmıştır. Kendilerine, haber çalışmalarında kullanacağımız söylenmiştir. Ancak karelerde yer alan Mardin Seyahat ve Star Diyarbakır turizm firmaları çalışanlarının, haber içerikleriyle ilgileri ve konularımıza dair aleni veya gizli, hiçbir demeçleri yoktur. Kendilerine de bu konular, sorulmamıştır.

 

 

 

 

 

 

SEFER BAŞI ÇALIŞMA, SEKTÖRÜN KANAYAN YARASI:  “Sektörün bir diğer kanayan yarası, sefer başı çalışanlardır. Bu kişiler asgari ücretten gösterilmekte, aldıkları ücret ve hak ediş mesafeye göre değişmektedir. Ve taraflar davalık olduğunda mahkeme sürücüyü haklı görse dahi firmaya ödettiği tazminat son derece sınırlı kalmaktadır.”

**

Şoförlerle ilgili ilk TİS’e

Gebze’de imza attılar

 demtrans-logo.jpg

 

DİSK/Nakliyat-İş Sendikası sadece şoförlerle ilgili özel sektörde yapılan gerçek anlamda ilk ve tek toplu iş sözleşmesine Gebze’de, Yücel Boru iştiraki Demtrans’ta imza attı. 9’ncu dönemin TİS imzaları ise 02 Nisan 2020’de imzalandı. Kimi maddeler şöyle:

 

Madde 22: ÇALIŞMA SÜRELERİ

          Çalışma süreleri ve şekilleri konusunda İş Kanunu hükümleri uygulanır.

 

Madde 23ARA DİNLENMESİ

          Çalışma süresinin ortalama bir zamanında kanuni ara dinlenmesi verilir.

 

Madde 24: VARDİYA ÇALIŞMALARI

Vardiya çalışmaları hakkında Kanun hükümleri uygulanır.

 

Madde 37: ÜCRET ZAMLARI:

 

A- 1.Yıl Zammı

 

01.01.2020 tarihinde işyerinde çalışan ve sözleşmenin imzası tarihinde hizmet akdi devam eden sendika üyesi işçilerin 31.12.2019 tarihinde almakta oldukları aylık brüt ücretlerine 01.01.2020 tarihi itibarıyla;

a) 01.01.2018-31.12.2019 tarihleri arsında işe giren ve de ek liste 1’de belirtilen sendika üyesi çalışanların aylık brüt ücretlerine seyyanen 650,00 TL

b) Kıdem süresi 15 tam yılın altında olan ve 01.01.2018 tarihi öncesinde işe giriş yapmış olan ve de ek liste 2’de belirtilen sendika üyesi çalışanların aylık brüt ücretlerine seyyanen 750,00 TL,

c) Kıdem süresi 15 tam yıl ve üzerinde olan ve de ek liste 3’te belirtilen sendika üyesi çalışanların aylık brüt ücretlerine seyyanen 800,00 TL ilave edilir.

 

 B) 2.Yıl Zammı

            01.01.2021 tarihinde hizmet akdi devam eden sendika üyesi işçilerin 31.12.2020 tarihinde almakta oldukları aylık brüt ücretlerine 01.01.2021 tarihinde, 01.01.2020 – 31.12.2020tarihleri arasında gerçekleşen TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) oranında zam yapılacaktır.

 

 

KOPAL BU SORUMUZA SORUYLA YANIT VERDİ..

 

Hangi İSG’den

bahsediyorsunuz?

 

** Erdal Kopal şehirlerarası toplu taşımacılıktaki İSG ihlallerini sorumuzu yanıtlarken arada sorumuza soruyla da yanıt verdi: “Tüm bunları alt alta koyduğumuzda, hangi İSG’den bahsediyorsunuz?”

 

 

 

“Sektörde iş sağlığı ve güvenliği kuralları.. kağıt üzerinde belki formalite gereği uygulanıyor olsa bile pratikte hiçbir karşılığı yoktur. Öncelikle; maddi hasarlı veya yaralamalı, ölümlü her kaza bir iş kazasıdır, şayet sürücüsü veya muavini de hayatını kaybediyorsa bir iş cinayetidir. Bu vakalar kayıtlara trafik kazası olarak geçtiğine göre, sektörde İSG kurallarının varlığı da ortadadır aslında.

CEP TELEFONUYLA KONUŞAN

SÜRÜCÜ KURAL İHLALİ YAPIYOR

Bir de işverenin neyi ne kadar uyguladığı muammadır ama işçinin, sürücünün ne kadar uyduğu da tartışılır. Şöyle ki seyir halinde her cep telefonu kullanan sürücü, kulağında kulaklık olsa dahi bir İSG kuralı ihlal etmektedir. Yine kullandıkça yıpranan sürücü koltukları ilerleyen yıllarda bel fıtığı dahil olmak üzere kalıcı sağlık sorunlarına sebep olabilecek niteliktedir.

UYUMA YERLERİ ÇOK RİSKLİ

Çift sürücülü otobüslerde diğer sürücünün yolculuk esnasında bazen dolabın altındaki bir bölmeden içeri gidip daracık bir yerde uyuduğuna tanık olmaktayız. Yine arka koltuklar gerek sürücü gerek muavinlerin zaman zaman uyumak için kullandığı yerlerdir ki aracın ani bir freninde dahi yere kapaklanması an meselesidir.

NE PERFORMANS BEKLERSİNİZ?

Sizin bir haberinizde de vardı. 10 gün boyunca evine gidemeyen muavinin gerek fiziki gerek manevi yorgunluğunu göz önüne aldığınızda, siz o arkadaştan ne tür bir performans beklersiniz. Şimdi tüm bunları alt alta koyduğumuzda, hangi iş sağlığı ve güvenliğinden bahsediyorsunuz?

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.