Sendikalardan yeni meslek kanuna karşı miting

Sendikalardan yeni meslek kanuna karşı miting

Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır, TBMM’den geçen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmenler arasında ayrım içerdiğini, velilerle okul idareleri ve öğretmenler arasında sıkıntılara yol açacağını belirtti.

Geçtiğimiz şubat ayında TBMM’den geçirilen ve bir maddesi ocak ayında yürürlüğe girecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu, eğitimciler arasında tepkiyle karşılandı. Bugüne kadar çeşitli eylemlerle itirazlarını dile getiren eğitimciler, kanunun geri çekilmesini, ya da yeniden görüşülerek adil ve çağdaş bir hale getirilmesi taleplerinin dikkate alınmaması üzerine meydanlara iniyor. Türkiye’nin dört bir yanından binlerce eğitimci, 15 Ekim Cumartesi günü Ankara’nın ünlü Tandoğan Meydanı’nda miting gerçekleştirecek. Yasadaki sıkıntıları ve isteklerini anlatan Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır, “Bu kanun, bir meslek kanunu olamaz. Çünkü bir meslek, üç maddeyle tanımlanamaz.

 

“TALEBİMİZ VAR”

Yaklaşık bir yıldır Öğretmenlik Meslek Kanunu sisteme girdiği tarihten itibaren Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak bir süreç yürütmekteyiz. Yasanın sorunlu, eksik kısımlarını, arka planını anlatmaya çalışıyoruz. İstediğimiz şey, Öğretmenlik Meslek Kanununun iptal edilerek 5 Ekim 1966 tarihinde oluşturulan Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Belgesi’nin esas alınmasıdır. Çünkü bu belge hem öğretmenlik mesleğini hem öğretmenin toplumsal sorumluluklarını ortaya koyan, uluslararası nitelikte ve Türkiye’nin de imzaladığı bir belgedir. Bir yasa hazırlanacaksa, bu belgenin ışığında hazırlanması yönünde bir talebimiz var.

 

“ÜÇ MADDEYE SIĞDIRILAMAZ”

Geçtiğimiz şubat ayında TBMM’den geçen ve Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kanun, esasında bir meslek kanunu değil. Neden? Çünkü içerisinde sadece üç madde var. Birisi adaylığın kaldırılması, ikincisi 3600 ek gösterge ve üçüncüsü de çok tartışılan, uzmanlık ve başöğretmenlik olarak kamuoyunda bilinen kariyer basamakları yer alıyor. Bir meslek kanunu, üç maddeye sığdırılamaz. Meslek kanunu dediğiniz şey, sizin istihdam edilmeniz, işe alınma biçiminizden başlayarak emekliliğinize kadar olan süreci tanımlar. Bununla ilgili hakları tanıyan bir yasadan ancak meslek kanunu olarak bahsedebiliriz.

 

“EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET İLKESİNE AYKIRIDIR”

Öncelikle o öğretmenler odasının dinamiği bozulacak. Bu yasa yürürlüğe girdiğinde günlük yaşamımızda ciddi sorunlara sebep olacaktır. Bunlardan bir tanesi, öğretmenlerin öğretmenler odasında, o öğretmen odasının iç dinamiği bozulacak. Bir tarafta sınava girmeyenler, bir tarafta sınava girip başarısız olanlar, bir tarafta ise sınava girip başarılı olmuş, kendilerine kısmen görece ek mali haklar sağlayan öğretmenler olacak. Ayrıca velilerle okul yönetimleri ve öğretmenler arasında sorunlar çıkacak. Veliler; başöğretmen, uzman öğretmen arayışına girecek. Diğer öğretmenler arka planda kalacak. Bir kısım öğretmen arkadaşlarımızın mali haklarını sınavla iyileştirmek, Anayasa’nın eşit işe eşit ücret ilkesine aykırıdır.

 

“SESİMİZİ DUYURMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Aynı öğrenci grubuna aynı müfredatı, aynı tekniklerle anlatacaksınız ve biriniz, diğerinizden daha çok ücret alacak. Bu insani de değildir, Anayasa’ya da aykırıdır, vicdani de değildir. Bu sorunların yaşanmaması için sınavın iptal edilmesini ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun geri çekilerek Meclis’te yeniden görüşülmesini istiyoruz. Bunun için uzun zamandır verdiğimiz mücadeleyi, miting alanına taşımak durumunda kaldık” dedi.  Eğitimcilerin sosyal medya üzerinden uzun süredir sürdürdükleri eylemlerle tepkilerini dile getirdiğini ve bu tepkilerin mitingle örgütlü bir sürece evrildiğini anlatan Başkan Bahadır, “Cumartesi günü Ankara’da coşkulu, ‘Emeğimiz, Onurumuz ve Çalışma Barışımız İçin’ başlıklı mitingimizde buluşacağız. Tüm sendikalı sendikasız öğretmenlerimize çağrı yaptık. Orada kol kola gireceğiz, sesimizi iktidara, Millî Eğitim Bakanlığı’na duyurmaya çalışacağız” dedi.

 

“DİĞER SENDİKALARA ÇAĞRILARIMIZ OLDU”

Başkan Bahadır, iş bırakma eyleminin de gündemde olduğunu belirterek şu bilgileri aktardı: “Diğer sendikalara çağrılarımız oldu. Cuma günü Başkent Öğretmen Evi’nde dört sendika bir araya geliyoruz; Eğitim Sen, Eğitim İş, Anadolu Eğitim Sen ve Hürriyetçi Eğitim Sen. Bu toplantıda öğretmenlerin iş bırakması konusunu görüşecek. İş bırakmanın önümüzdeki günlerde ne zaman ve ne kadar süreyle yapılacağına dair ortak karar alınacak. Toplantının tek gündem maddesi, öğretmenlerin iş bırakma konusu olacak. Başka türlü bu yasanın geri çekilmesi pek mümkün görünmüyor. Tandoğan’da saat 12.30’da başlayacak mitingde binlerce insan olacağız. Birlikte mücadele edersek, yasanın iptal edilebileceğini, yeniden görüşülebileceğini düşünüyoruz. Bu kadar büyük bir tepkiyi ilgililerin görmezden gelmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz. Ancak kulak vermezlerse, iş bırakma eylemini gündeme getirmekten de kaçınmayacağız” dedi.

 

sendika-2-002.jpg

 

sendika-3.jpg

 

Haber: Hanifi SURUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.