‘Şeker fabrikaları halkındır, satılamaz!’

‘Şeker fabrikaları halkındır, satılamaz!’

**TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema Olkun Kopal 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesiyle ilgili olarak, “Şeker fabrikaları halkındır,...

**TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema Olkun Kopal 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesiyle ilgili olarak, “Şeker fabrikaları halkındır, satılamaz.” dedi.

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait Malatya, Erzincan, Elazığ, Elbistan, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum, Çarşamba şeker fabrikaları da dâhil 14 fabrikanın özelleştirilmesi için ihale açılacağını açıkladı. Konuyla ilgili olarak TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema Olkun Kopal yazılı bir basın açıklamasında bulundu. Sema Olkun Kopal, satış kararı alınan Türkşeker’e ait 14 şeker fabrikası halkımızın alınteriyle elde edilmiş Cumhuriyet Tarihinin kazanımları olduğunu belirtti.

İLK ŞEKER FABRİKAMIZ

Kopal açıklamasında, “Alpullu Şeker Fabrikası 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizzat açılmış ilk şeker fabrikamızdır. 1933 yılında ise 328 bin ton şeker üretimiyle dünya birincisi olmuştur. 2016 yılı verilerine göre dünya şeker üretiminde Türkiye yüzde 7'lik payla Rusya, Fransa, ABD ve Almanya'nın ardından 5’inci sırada gelmektedir. AKP Hükümetinin yanlış tarım politikaları yüzünden 1998 yılında 500 bin hektarda pancar üretimi yapılırken 2015 yılında bu rakam 270 bin hektara düşürülmüştür. Aynı şekilde şeker pancarı ekimi yapan çiftçi sayısı da 450 bin aileden 120 bine gerilemiştir.

ŞEKER PAHALANACAK 

Yapılacak olan özelleştirme ile işsizliğe, açlığa, sefalete sürüklenen 330 bin aileye şimdi yüz binlercesi daha eklenecektir. Yapılacak olan özelleştirme binlerce işçinin, çiftçinin işsiz kalması, aileleriyle birlikte on binlerce insanın açlığa, yoksulluğa mahkûm edilmesi anlamına gelir. Yapılacak olan özelleştirme sadece yüz binlerce insanımızın işsiz kalması, üretim yapamaz, geçimini sağlayamaz hale gelmesi demek değil. Ayrıca şeker sektörünün özel sektörün insafına bırakılmasıyla gıda sektörünün önemli unsurlarından biri olan şekerin daha az üretilmesi, daha pahalı olmasını da getirir.

ŞEKER FABRİKALARI HALKINDIR

Şeker ihtiyacının artık ithal şekerlerden karşılanması anlamına gelir. Pancardan üretilen ve hem tarım sektörüne hem de sanayi sektörüne katkı sağlayan yerli şeker yerine bu gün ne yazık ki nişasta bazlı şeker üretimi ve ithali teşvik edilmektedir. Halkımız, gözümüzün bebeği çocuklarımız nişasta bazlı şeker yemek zorunda bırakılacaktır. On binlerce insanımızın işsiz kalması, halkımızın nişasta bazlı ithal şekere mahkûm edilmesi, obezitenin artması anlamına gelen bu özelleştirmeler derhal durdurulmalıdır. Şeker fabrikaları halkındır, satılamaz.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.