Savcılar GTÜ’de göreve davet edildi

Savcılar GTÜ’de göreve davet edildi

Gebze Teknik Üniversitesi’nde yaşamını sürdüren sokak köpeklerinin iğne ile uyutularak bulundukları yerden alındığı iddiasıyla Cumhuriyet Savcıları göreve davet edildi

Bir süre önce kampüs ortamında bulunan köpeklerin “sağlıklı bir ortamda yaşaması için” rektörlük tarafından anket yapılan, katılımcılara “Kampüs alanı içinde bulunan köpeklerden memnun musunuz?” sorusu yöneltilen Gebze Teknik Üniversitesi’nde hayvanseverler, Cumhuriyet Savcıları’nı göreve davet etti. İddialara göre akşamın ilerleyen saatlerinde kampüs alanına alınan araçlarla gelen kişiler tarafından iğne ile uyutulan köpekler yaşam alanlarından alınıp götürüldü. Bu araçlardan ikisinin plakası tespit edildi. Yine iddiaya göre yakın zamanda bir köpeğe bir otomobil tarafından çarpıldı ve buna karşın hiçbir idari işlemde bulunulmadı. Detaylar şöyle:

GÖNÜLLÜLERCE BESLENİYOR

Gebze Teknik Üniversitesi Çayırova Kampüsü’nde uzun süredir uyum için yaşamakta olan sokak hayvanları (ve özellikle köpekler), gönüllü çalışan akademik, idari personel ile hayvansever öğrencilerin desteği ile düzenli olarak besleniyor. Aynı duyarlılıkla " kendini sorumlu adleden kişiler" kısırlaştırma ve dolayısıyla küpelenme işlemlerini ise titizlikle takip ediyor. GTÜ kampüsündeki canların tedavi, parazit, kuduz gibi rutin tedavileri ile genel sağlık kontrolleri gibi tüm yükümlülükleri yine bu gönüller tarafından karşılanmaktadır.

ARAZİDE İĞNE BULUNDU

Yönetimin şikâyet odaklı olarak Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'yle ortak bir çalışması dışında, sınırlarını kendi çizen, yaşam alanlarından uzak birkaç noktada besleme odağı koyup, besleme saatlerini ise takvime bağlayan anlayışı nedeniyle uzun bir süredir problemler yaşanmaya başladı. Üniversite yönetimi bazı görev değişikliklerine başvurdu.

İKİ ARACIN PLAKASI TESPİT EDİLDİ

Son birkaç haftadır ise akşam 20:00'den sonra yönetim tarafından "gayri hukuki şekilde" içeri alınan araçlardan, hayvanlara atılan uyuşturucu iğnelerle küpeli köpekler usulsüzce yaşam alanından toplandı. Gönüllüler tarafından arazide biri içindeki ilaçla birlikte iğneler bulundu.

İZİNLERİ VARMIŞ. SAKİNLEŞTİRİCİ ATMIŞLAR

Görgü şahitleri araçların plakalarını aldı. Araç içindeki şahıslara ne yaptıklarını sorduklarında ise "izinleri olduğunu sadece sakinleştirici attıklarını" yanıtını aldığı belirtildi. Bu kişiler Gebze Belediyesi veya Bakanlık personeli olmadığı halde, bu süreç kanun dışında ve 5199 sayılı kanunun TCK hükümlerine tabi cezai müeyyideleri kapsamında da herhangi bir işlem bugüne kadar yapılmadı.

GTÜ rektörlüğünün bu süreçte düzenlediği, "hayvanlardan memnun musunuz?" konu içerikli anketi de tartışma konusu oldu. Bu anket üniversite camiasını adeta ikiye böldü. “Kampüste aktif bir şekilde köpeklerle ilgilenen gönüllü gruplar hem köpekler hem de insanlar için yaşanabilir bir kampüs için elinden geleni yaparken, yönetimin bu çabayı görmezden gelen tavrı çok üzücü, gayri hukuki ve acımasızcadır. Kısırlaştırma yapmayı önemsemeyip sayıları artınca köpekleri yok etme yolunu seçmek ise adalete olan güveni bir kez daha ayaklar altına almıştır.”

SAVCILAR GÖREVE DAVET EDİLDİ

Yine yakın bir tarihte kampüs içinde bir köpeğe araç çarptı. Bunun bir suç olmasına karşın yönetim herhangi bir suç duyurusu veya hukuki girişimde bulunmadı. Kazazede köpek herhangi bir veteriner kliniğine götürülmedi. Bir grup hayvansever, “Üniversite yönetiminin hukuk dışı sürece ilişkin göstermiş olduğu tavra karşı, şikâyetçiyiz. Cumhuriyet Savcılarını göreve çağırıyoruz! Hukuksal düzeni sağlayıp, hukuksuzluğa son verip, tüm canlılar için ortak yaşanabilir bir kampüsü inşa etmek için tüm personel ve öğrencileri sorumluluk almaya davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

Haber merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.