Savaş mı var ki bu kadar ölüyoruz ?

Savaş mı var ki bu kadar ölüyoruz ?

 

Bir bayramı daha geride bıraktık. Ama, bayram tatilinde yitirdiğimiz insan sayısına bakınca, insan doğal olarak başlıktaki soruyu soruyor.

Bayramın ilk sekiz gününde meydana gelen trafik kazalarında 120 kişi yaşamını yitirirken, 389 kişi de yaralanıyor.

Pes doğrusu…

Neden, niçin ?

Tek nedeni kuralsızlık, acelecilik ve de dikkatsizlik.

Düşünün bir kere, ‘’Gelemedi’’ denilmesi mi iyidir, ‘’Geç geldi’’ denilmesi mi ?

Ben ikincisini tercih ederim Ama, birincisini tercih edenlerin sayısı da azımsanacak oranda değil.

Bayram tatilinin 9 güne çıkarılması sebebiyle yoğunluğun arttığı karayollarında yaşanan o bilinen kazaları yine canımızı acıttı.

2 Temmuz Cumartesi günü Bolu, Antalya, Kayseri, Aydın, Kocaeli, Şanlıurfa, Trabzon ve Bursa’daki kazalarda 13 kişi hayatını kaybederken, 29 kişi yaralandı.

3 Temmuz Pazar günü Sinop, Bursa, Antalya, Denizli, Niğde, Aydın, Bilecik, Isparta ve Mersin’deki kazalarda 26 kişi yaşamını yitirirken, 72 kişi yaralandı.

4 Temmuz Pazartesi günü Samsun, Kahramanmaraş, Kayseri, Adıyaman, Sakarya, Bayburt, Muğla, Şanlıurfa ve Kastamonu’daki kazalarda 19 kişi yaşamını yitirirken, 48 kişi yaralandı.

5 Temmuz Salı günü Bolu, Konya, Antalya, Çorum, Denizli, Tekirdağ, Sivas ve Bursa’daki kazalarda 11 kişi yaşamını yitirdi, 57 kişi yaralandı.

6 Temmuz Çarşamba günü Antalya, Sakarya, Kırıkkale, Aydın, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş, Kocaeli ve Kastamonu’daki kazalarda 8 kişi yaşamını yitirdi, 6 kişi yaralandı.

7 Temmuz Perşembe günü Kocaeli, Kırıkkale, Adana, Elazığ, İzmir, Denizli, Muğla, Zonguldak, Adıyaman, Sakarya ve Isparta’daki kazalarda 13 kişi yaşamını yitirdi, 36 kişi yaralandı.

8 Temmuz Cuma günü Hatay, Çorum, Antalya, Rize, Kütahya, Şanlıurfa, Aksaray ve Gaziantep’teki kazalarda 8 kişi hayatını kaybetti, 25 kişi yaralandı.

9 Temmuz Cumartesi günü Ankara, Konya, Tekirdağ, Denizli, Samsun, Gümüşhane, Aydın, Şanlıurfa, İzmir, İstanbul, Van ve Düzce’deki 14 ayrı kazada 10 kişi yaşamını yitirdi, 26 kişi yaralandı.

Bu sayı, son günde de arttı elbette.

Neye yaradı bir yere hızla yetişme isteği ?

Neye yaradı uykusuz yola çıkma ve kuralsız araç kullanmak ?

Yaşam ile ölüm arasındaki ince çizgiyi kendi elleriyle daha incelten ve böylece ölümlü kazalara neden olan her kimse, önce kendine, sonra ailesine ve sonra da topluma onarılmaz büyük acılar bırakıyor.

Kişisel olarak, böylesi uzun tatil fırsatlarının yaratıldığı dönemlerde yola çıkmaktan ürker hale geldim. Çünkü, sadece sizin hata yapmıyor olmanız yetmiyor ki.

İster istemez bir kazaya karışma ve yaşamınızı yitirme riski o kadar yüksek ki, o yüzden tedirgin olmanız çok doğal.

Savaş psikolojisini yaratan bu trafik katliamlarını umarım daha fazla duymayız. Umarım, gelecekteki 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde de benzeri tabloyla karşılaşmayız.

İnsan yaşamı bu kadar ucuz olmamalı. Onun için de herkes hem kendine, hem ailesine ve hem de toplumuna karşı sorumluluklarını düşünerek hareket etmeli ve yola çıkmalı.

Hiç kimse, bu travmanın yaşanmasına neden olmamalı. Bir savaş bilançosunu andıran bu tablo tersyüz edilmeli.

Daha umutla bakabileceğimiz,

Daha umutla bekleyebileceğimiz

Ve umutlarımızı tazelediğimiz bayram tatillerini yaşamak dileğiyle…

 

 

Bu yazı toplam 81 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi