“Satranç turnuvasına mı, ölüme mi?”

“Satranç turnuvasına mı, ölüme mi?”

İçerisinde 28 ilkokulu öğrencinin olduğu Çayırova Belediyesi'ne ait 41 TP 347 plakalı otobüsün yanmasıyla ilgili olarak Eğitim-Sen Gebze Şube Yürütme Kurulu tarafından açıklamada bulunuldu.

Eğitim-Sen Gebze Şube Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Öğrencilerimizin kamusal eğitim hakkı açısından eğitime sağlıklı ve güvenli erişim hakkı en temel haktır. Ancak eğitime yeterli bütçe ayrılmaması, servis araçları yönetmeliğine uyulmaması ve bu araçların gerekli denetimlerinin yapılmaması servis kazalarına, okul dışı etkinliklerde ulaşımda kazalara neden olmaktadır. Hem okullara hem de okul dışı etkinliklere ulaşımın da ücretsiz ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi sosyal devletin sorumluluğundadır. Ancak siyaseten yapılan tercihler sonucunda öğrencilerimizin kamusal eğitimi için ayrılmayan kaynaklar ya sermayenin servis şirketlerinin ihtiyaçları ya da vakıfların derneklerin gereksinimi için kullanılmaktadır.

“İTİRAZLARINA RAĞMEN, YOLA ÇIKMIŞTIR”

Okullardaki kaynak yetersizliği, spor müsabakalarındaki ulaşım sorununa ya görevli olan öğretmenlerin üreteceği bireysel çözümle veya belediyeler aracılığıyla çözülmektedir. İlimizde, İl Spor Müdürlüğü'nün düzenlediği Satranç Turnuvası'nın 21 Mart günü katılımcısı olan Çayırova Güzeltepe İlkokulu yönetimi de 28 öğrenci, görevli 6 veli ile bir müdür yardımcısının ulaşımı için Çayırova Belediyesi'nden araç talebinde bulunmuştur. Turnuvaya katılacak görevli 35 kişi, Çayırova Belediyesi'ne ait emniyet kemersiz olan 27 kişilik 41 TP 347 plakalı araçla bazı veliler ayakta, bazı öğrenciler velilerin kucağında olacak şekilde TEM otoyolu üzerinden, velilerin itirazlarına rağmen, yola çıkmıştır.

“SOĞUKTA BEKLEMEK ZORUNDA KALMIŞTIR”

Yolda velilerin benzin kokusu alması üzerine araç benzinliğe çekilmiş fakat şoför tarafından sorun olmadığı söylenerek yola devam edilmiştir. Yaklaşık beş dakika sonra da yanmaya başlamıştır.  Yine velilerimizin durumu fark etmesi ile hiç kimse yaralanmadan araç boşaltılmıştır. Araç, gelen itfaiye ekiplerince söndürülmüştür. Bu esnada eşyaları araçta yanan öğrenciler soğukta beklemek zorunda kalmıştır. Daha sonra olay yerine gelen belediyenin Ulaştırma Müdürü, yakalarında görevli kokartı olan velilere ‘Sizin burada ne işiniz var?’ diyerek, yanındakilere ‘Bir daha bunlara araç vermeyin!’ talimatında bulunmuştur. Bölgemizde önceki yıl gerçekleşen ve 4 kişinin ölümü ile sonuçlanan servis kazasından hiç ders çıkarılmadığı açıktır. Eğitim öğretim faaliyetlerinde öğrenci, öğretmen ve velilerin can güvenliği tehlikeye atılamaz. Sorumluluğu olanlar sorumluluklarının gereğini yerine getirmemiştir!

“KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ!”

Soruyoruz: Bir malın taşınmasında dahi standart varken 28 öğrencimizin ulaşımında kurallara uyulmamış olması kabul edilebilir değildir. Geleceğimiz olan 28 pırıl pırıl öğrencimiz başta olmak üzere görevli öğretmen arkadaşımız ve velilerimizin canının hiç mi kıymeti yoktur? Ulaştırma Müdürü'nün orada ne işleri olduğunu sorduğu görevli velilerimiz olmasaydı müdür yardımcısı tahliyeyi tek başına sağlıklı şekilde nasıl sağlayacaktı? Araç kaç yaşında idi? Aracın yangın tüpü var mıydı, araç denetimleri yapılmış mıydı? En önemlisi, ya yanan aracın kapıları açılmasaydı? Bu duyarlılık ile konunun soruşturulmasını, sorumluluğunu yerine getirmeyen herkesin adli ve idari olarak hesap vermesini istiyoruz. Konunun takipçisi olacağız!” denildi.

Haber: Hanifi SURUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.