Sarkuysan ile 24 Aralık’ta yeniden
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Atatürk’ün sevdiği eserleri kendi adını taşıyan yeni korosuyla sahneleyen; İzmit – Gebze arası sekiz koroya şeflik yapan Erbil Aydın, Sarkuysan TSM Korosu ile 24 Aralık’ta yeniden Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde olacak
İzmit (Büyükşehir) Belediyesi Konservatuvar bölümü mezunu olan Erbil Aydın, 30 yıldır eğitimcilik ve 25 yıldır şeflik yapıyor. Gebze Belediyesi emeklisi olan üstat Gebze Belediyesi – GESMEK Türk Sanat Müziği’nin korosunda da şeflik yapmıştı. Halen; 22’nci yılına giren İzmit Huzurevi TSM Korosu ile birlikte Büyükşehir Nev – Ada, İzmit Belediyesi, Neşe-İ Sağlık ve Körfez Halk Eğitim Merkezi; yanı sıra Gebze’de de Sarkuysan, Gebze Musiki Derneği ile Erbil Aydın Gönül Dostları TSM Koroları dâhil olmak üzere ilimizde sekiz ayrı koronun şefliğini sürdürüyor.
GEBZE CENTER AVM’DE MİNİ KONSER
Erbil Aydın iki ayrı korosuyla birlikte Gebze’de biri mini iki konser daha verecek. Erbil Aydın Gönül Dostları TSM Korosu aralık ayında Gebze Center AVM’de mini konserde sahne alacak. Sarkuysan Fabrikası bünyesindeki Sarkuysan TSM Korosu ile vereceği geleneksel konserse 24 Aralık’ta her zamanki yerinde, Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde tekrarlanacak.
Erbil Aydın Gönül Dostları TSM Korosu, Gebze’deki ilk konserini Gebze Sanat Akademi desteğiyle gerçekleştirdi. Koro; Mehmet Bolaman, Arzu Yılmazel, Nurcan Çınar, Aslı Akbaş Karadağ hariç çok büyük kısmı yeni yüzlerden oluştu. Tecrübe ile dinanizmin birleşimi Gebzeli TSM severlere yine eşsiz bir akşam yaşattı.

Erbil Aydın şefliğindeki koro Arzu Yılmazel, Aslı Akbaş Karadağ, Ayşe Gülşen, Ayşen İncioğlu, Banu Yorga, Belgin Kocatürk, Bengü Kaymaz, Bilge Canik, Bilge Şenel Kaçar, Binnur Pala, Burak İbrahim Türker, Burak Bozkaya, Canan Yıldırım, Ebru Sezer Çamsoy, Elif Ertürk, Fatma Bülbül, Gazi Alsancak, Gülçin Tarlacı Can, Güler Çölgeçen, Halil Yiğit Ekşi, Hatice Kırlangıç, Hülya Derin, Hülya Tuna, Mehmet Bolaman, Mehmet Büyükalçıkaya, Mehmet Özdoğan, Mehtap Okatan, Müfide Nar, Münevver Alkan, Nalan Doğan, Nuran Kocatürk, Nurcan Çınar, Özgül Tamer, Sahinur Özsoy, Seda Ataş, Semra Yiğit, Serap Altay, Seval Arı, Seval Dörtışık, Suzan Kutay, Şahin Mustafa Doğan, Şebnem Dörtışık Yıldırım, Şenay Akpınar, Turgut Cengiz, Ülkü Bingöl, Volkan Karadağ’dan oluşan koristleri seslendirdikleri şarkıları ve hikayelerini gazetemiz okurları ile paylaştı…

**
Şanslıyım ki böyle başka
bir memleketin evladıyım
Aslı Akbaş Karadağ
Memleketim
Sahnede olmak, şarkı söylemek benim için nefes almak gibi... Söylediğim her şarkıyı yaşayarak hissederek okumaya çalışırım. Bu hisler kimi zaman isyan, kimi zaman acı, kimi zaman mutluluk olurdu. Ama “Memleketim” şarkısını okumak bana çok başka duygular hissettirdi. Havasıyla, suyuyla, kuzusuyla kurduyla bizi kucaklayan toprağı, yiğitleriyle kahramanlıklar, aşıklarıyla destanlar yazan, zengin fakir yüreği vatan sevdasıyla dolu halkım… Mevlana, Yunus ve sayamadığımız bir çok kültürüyle işte bir başkadır benim memleketim dedirtirken tüm bunları yürekten coşkuyla gurur duyarak söylediğim bir şarkı oldu. Ne kadar şanslıyım ki böyle başka bir memleketin evladıyım ve ne şanslıyım ki Mustafa Kemal gibi bir önderim var.
Bu vesileyle şefimiz Erbil Aydın'a, bizlere ev sahipliği yapan Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi Müdürü Ufuk Eser’e, sunumuyla bizi onurlandıran Bilge Şenel Kaçar’a ve bizleri yalnız bırakmayan seyircilerimize de çok teşekkür ederim.

Aslı Akbaş Karadağ
**
Atatürk’ün Ayla’ya öğrettiği
şarkıyı söylemek gurur verdi
Şebnem Dörtışık Yıldırım
Mani oluyor halimi takrire hicabım
Güftesi Nigar Osman Hanım’a, bestesi Tatyos’a ait olan ve Atatürk’ün Safiye Ayla’ya söyletip öğrettiği Hicazkar şarkıyı Şebnem Dörtışık Yıldırım seslendirdi. O anın hikayesini program sunucusu Bilge Şenel Kaçar, Safiye Ayla’nın söylemi üzerinden anlattı:
“Sesimi beğendiğini, plaklarımı dinlediğini söyledi. 'Bu akşam benim için bir şarkı okur musun' dedi. 'Emredin paşam, ne isterseniz okurum' diye cevap verdim... 'O halde bana Mâni oluyor hâlimi takrire hicabım adlı parçayı oku' dedi. Ben bu parçayı bilmiyordum. Şimdi ne olacak? Yer yarılsa yerin dibine insem. Daha iyisi hemencecik ölsem de hicabımı tekrar yaşamasam.”
Yıldırım da şarkıya dair duygularını kısaca, “ Mani oluyor halimi takrire hicabim. Ata'mizin cok sevdiği ve Safiye Ayla'ya bizzat öğrettiği bu eseri icra etmek gurur vericiydi” dedi.

**
Umutların bitiş ağıdıdır
Yaşarken ölmeyi bilmektir
Halil Yiğit EKŞİ
Ah bir ataş ver
Takvimler 1953 yılını gösterirken Dumlupınar denizaltısı uzun ve yorucu bir seferden dönerken Çanakkale Naraburni açıklarında İsveç bandralı Nabold şilebiyle çarpışır. Bu çarpışma sonucunda Dumlupınar denizaltısı başından aldığı şiddetli darbeyle denizin derinliklerine batar. Askerlerimize yönelik kurtarma çalışmaları sürerken, sigara içmemeleri, gerekmedikçe konuşmamaları tavsiye edilir. Tüm uğraşlara rağmen o günün imkanları ile sonuç alınamamış, ümitli bekleyiş yerini umudun bittiği yere bırakmıştır... Gelen son anons ise şöyledir;
Sigara içebilirsiniz, türkü de söyleyebilirsiniz....
Ah bir ataş ver türküsü ümitlerin, umutların bitiş ağıdıdır. Yaşarken ölmeyi bilmektir. Teslimiyettir...
Bu duygularla seslendirmeye gayret ettiğim bu türkünün Cumhuriyetin mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de sevdiği eserler arasında yer almasının bir rastlantı olmadığı açıktır. Zira Türk ulusu Kurtuluş mücadelesi ile nice teslimiyetler yaşamış, ancak vatanını teslim etmemiştir.
Bu duygu ve düşünceler ile Cumhuriyetimizin 99.yılı kutlu olsun!

**
Bir çocuk gelinin haykırışı
Titrerim mücrim gibi…
Banu Yorga
Kimseye etmem şikâyet
"Kimseye etmem şikâyet, ağlarım ben halime
Titrerim mücrim gibi, baktıkça istikbalime"
Atamızın en sevdiği eserlerden biridir.
Bir kız çocuğunun haykırışı; sevmediği, tanımadığı biriyle, küçücükken zorla evlendirilmiş 13 yaşında bir çocuğun şiiri bu eser.
Ben bu eseri söylerken Atamın dinlediğini düşünerek çok duygulanarak seslendirdim.
Umarım dinleyiciye duygum geçmiştir.
Sevgili hocamız Erbil Aydın’a, bizlere ev sahipliği yapan Osman Hamdi Kültür Merkezi Müdürü Ufuk Eser beyefendiye ve bizleri coşkuyla dinleyen seyircilerimize de çok teşekkür ederiz.

**
Ömer Bedrettin Uşaklı
hemşehrim olur…
Burak Kozkaya
Eğilmez başın gibi
Hep birlikte al bayrakları sallayıp şarkılar söyleyerek, Cumhuriyetimizin hem hüznünü hem coşkusunu paylaştığımız bu koroda yer almak benim için gurur kaynağı. Atamın sevdiği, hemşehrim Ömer Bedrettin Uşaklı'nın kaleminden çıkan bu eser ile sahne almaktan da ayrıca şeref duydum. Bana ve bize bu ayrıcalığı tanıdığı için başta şefimiz Erbil Aydın'a ve Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi müdürü Ufuk Eser'e sonsuz teşekkürler.

**
Çaresizliğin acısı içime işledi
Ebru Sezer Çamsoy
Selanik Türküsü
“Çalın davulları çaydan aşağıMezarımı kazın belden aşağıSuyunu da dökün boydan aşağı
Aman ölüm zalim ölüm üç gün ara verAl başımdan bu sevdayı götür yare ver”
Davulların, düğünü müjdelemek yerine cenaze habercisi olması çok acı verici.
Türküyü her dinlediğimde ben de Atam gibi çok sevdim. Ayrılığın, ölümün, çaresizliğin acısı içime işledi. Ruhları şad olsun.

**
Can acıtan hikâyeler
türküleri sahiplendiriyor
Seda Ataş
Bülbülüm altın kafeste
Dinlediğimiz anda gözlerin dolmasına sebebiyet veren eşsiz Rumeli Türküleri'nin insanın canını acıtan hikâyeleri o türküleri daha bir sahiplenmemize neden oluyor. Atatürk’ün doğduğu topraklarda, Rumeli’de yazılmış bu gurbet ve aşk türküsünü seslendirmek benim için büyük bir gurur. Atamızın da çok sevdiği eserlerden biri olan bu eseri seslendirirken ben de gönülden duygular hissettim. Başta bizlere bu imkanı sunan koro şefimiz Erbil Hocamıza daha sonra değerli koro arkadaşlarıma ve bizi dinlemeye gelen kıymetli seyircilere teşekkürlerimi sunarım. Atamızın mirasını şarkılarla yaşatmak bize düşen görevdir. Cumhuriyetimizin 99.yılı kutlu olsun.

**
Dinleyicilerle birlikte söyledik
Burak İbrahim Türker
Çile bülbülüm çile
Cumhuriyetimizin 99. Yılını her sene olduğu gibi gururla ve büyük coşkuyla kutladık. Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği eserlerden birini yorumlamak beni ayrıca mutlu etti. Gerek koroyla söylenen eserler, gerekse solo söylenen eserler çok kıymetliydi. Koro eserlerinin yanında benim yorumladığım “Çile bülbülüm çile” adlı eserine tüm dinleyiciler bir ağızdan eşlik etti. Bizlere güvenen değerli şef Erbil Aydın’a, bizleri yalnız bırakmayan ailelerimize ve tüm dinleyicilerimize sevgilerimi sunuyorum. İyi ki doğdun Türkiyem.

**
Kayıtsız şartsız vatan..
Gururla karışık acı…
Münevver Alkan
Eledim eledim
Kurtuluş Savaşı’nda vatan mücadelesine tüm ülke top yekün katılmıştır. Çocuk yaşta cepheye giden yavrulara ve yiğitlere ne kadar dua etsek azdır. Bu türküde kayıtsız şartsız vatan mücadelesini hissediyor insan. Öksüz kalan bebeleri, geride kalan gelinleri o gururla karışık acıyı hissediyor insan okurken. Binlerce kez şükrediyor ve minnet duyuyor.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.