‘Şarbonun sebebi ette dışa bağımlılık’

‘Şarbonun sebebi ette dışa bağımlılık’

Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilciliği yurtdışından ithal edilen büyük baş hayvanlarda görülen şarbon hastalığı ile ilgili olarak, “Dışa bağımlı Tarım ve Hayvancılık politikaları ciddi gıda güvenliği sorunlarına neden olmaktadır.” denildi.

sarbon-001.jpg

 

Şarbon hastalığı son olarak İstanbul’da görülürken Ankara, Sivas ve Bitlis gibi bölgelerde de kısa süre içinde birçok kişi şarbon nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Yaşanan konuyla ilgili olarak Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilciliği yazılı bir basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, “Hayvan sürülerinin düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçtiği, aşılama hizmetlerinin periyodik olarak yapıldığı ülkelerde şarbon hastalığına rastlanması çok enderdir. Ancak uzunca süredir ülkemizde uygulanmakta olan dışa bağımlı Tarım ve Hayvancılık politikaları ciddi gıda güvenliği sorunlarına neden olmaktadır.

Ülkemizde şarbon hastalığını kontrol etmek ve tüketicilerin gıda güvenliğini sağlamaktan sorumlu kurum Tarım ve Orman Bakanlığı’dır. Diğer tehlike etkenleri gibi bu etken de iyi işleyen kamusal bir gıda güvenliği sistemi ile kontrol edilebilirdi. Ancak bu sistem ülkemizde artık zaaf içindedir.

YETERLİ VE GEREKLİ MUAYENELER YAPILMIYOR

Bu sistemin altyapısını oluşturabilecek kamu kurumları, geçtiğimiz otuz yıl içinde ya özelleştirilerek ya da kapatılarak tasfiye edildi. Dolayısıyla şu sıralar yaşanan şarbon salgını da bu tasfiyenin olumsuz bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumdan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ülkemize ithal edilen hayvanlarda yeterli ve gerekli hayvan sağlığı muayenelerini yapmadığı anlaşılmaktadır. Bu sorumsuzluk halk sağlığını tehlikeye atmıştır. Tarım Bakanlığı şarbon konusunda ortaya çıkan ihmallerin bir numaralı sorumlusudur.

Kamuoyunun bilgi edinme hakkı çerçevesinde, konunun muhatabı olan Tarım ve Orman Bakanlığı kamuoyunda oluşan kaygıları gidermek için şarbon vakalarıyla ilgili olarak yaptığı çalışmaları kamuya açıklamalı, örtbas etmeye çalışmamalıdır.” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.