Sanayinin Tozu Dilovası'na, Parası Başka Kapıya!

Sanayinin Tozu Dilovası'na, Parası Başka Kapıya!

Türkiye’nin en yoğun sanayi bölgelerinden biri olan Dilovası’nda, sınırları içerisinde faaliyet gösteren dev Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) belediye bütçesine doğrudan katkı sağlamaması tartışma konusu olmaya devam ediyor.

İlçede yer alan 5 büyük OSB (Dilovası, İMES, Mermerciler, Kömürcüler ve Makine İhtisas) milyarlarca dolarlık ticaret hacmine sahip olmasına rağmen, mevcut yasal mevzuat gereği emlak vergisi ve ruhsat harçları gibi temel gelir kalemlerinden belediyenin mahrum kalması "hizmet üretme" noktasında yerel yönetimi zorluyor.

VERGİ VAR, PAY YOK

Yürürlükteki OSB Kanunu uyarınca, sanayi bölgeleri içerisindeki tesislerin ödediği emlak vergileri ve yapı ruhsat harçları doğrudan OSB yönetimlerine aktarılıyor. Bu durum, on binlerce işçinin her gün kullandığı yolların temizliği, çevre düzenlemesi ve altyapı yükünü çeken Dilovası Belediyesi'nin, bu devasa üretim gücünden pay alamamasına neden oluyor.

"YÜKÜ BELEDİYE ÇEKIYOR, SEFASINI OSB SÜRÜYOR"

İlçe sakinleri ve yerel siyasetçiler, sanayinin getirdiği çevre kirliliği ve trafik yoğunluğu gibi tüm olumsuzlukları Dilovası halkının göğüslediğini, ancak elde edilen gelirin ilçeye hizmet olarak dönmediğini savunuyor. Belediye bütçesinin kısıtlı kalması, ilçedeki sosyal donatı alanlarının ve kentsel dönüşüm projelerinin aksamasına yol açıyor.

ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUN: YASADA REVIZYON ŞART MI?

Uzmanlar, OSB'lerin ödediği vergilerin bir kısmının "Hizmet Payı" adı altında yerel belediyelere aktarılması için yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde, sanayisi zengin ancak belediyesi "borçlu" olan Dilovası tablosunun değişmeyeceği öngörülüyor. Cengiz Akgün

Kaynak:Cengiz Akgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.