Sanayide OHAL ilan edilmeli

Sanayide OHAL ilan edilmeli

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın Coronavirüs nedeniyle en az 15 gün süreyle üretime ara verilmesi gerektiğini belirtip, “Sanayide OHAL ilan edilmeli” dedi

İşçi konfederasyonları Coronavirüs sebebiyle sanayide zorunlu işletmeler dışında üretimin durma çağrısında bulundu. Türkiye’de sanayinin kalbinin attığı Gebze’de de aynı çağrı Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın’dan geldi. Bölgemizde çok sayıda fabrikada bir veya birkaç çalışanında virüs tespitinden ötürü üretimin durdurulduğuna dikkat çeken Aydın, “Talebimiz OHAL’in sanayide ilan edilmesidir” dedi. Aydın gazetemize yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

ÇÖZÜM BULUNAMIYOR

“Gerek dünyamız gerekse ülkemiz ve bölgemizde virüs nedeniyle önemli sıkıntıları hep birlikte yaşıyoruz. Türkiye’de son dönemlerde alınan tedbirlerin yetersiz olduğuna hep birlikte şahit oluyoruz. Sanayinin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa’da fabrikalarda işçiler arasında çok büyük tedirginlik var. İşyerleri bu konularla ilgili gereken tedbirleri alsalar bile özellikle bugüne kadar soyunma dolaplarında, servislerde ve yanyana çalışan işçilerle ilgili önemli derecede çözüm bulamadıklarını hep birlikte yaşayarak görüyoruz.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE BAŞVURANLAR OLDU

Bölgemizde son dönemlerde Coronavirüs nedeniyle önemli işyerleri kısa çalışma ödeneği müracaatı yaptılar. Müracaatı değerlendirilen fabrikalar tatil edildi. Bazı fabrikalarda vardiyalar düşürülerek buna çözüm bulunmaya çalışıldı. Bazı işyerlerinde de üretimin devam etmesi için işverenlerin ısrarlı talepleri var. İşçiler bir taraftan can derdindeyken öbür taraftan iş derdine, yani işe gitmeyle ilgili sorun yaşıyorlar. Hükümetin almış olduğu kararlar somut olmadığı için de, ücretleri işsizlik fonundan karşılanmadığından dolayı işe gitmek durumunda kalıyorlar. Bu konuyla ilgili hem sendika hem konfederasyon olarak hükümete yapılan çağrıda en az 15 gün işin durdurulup işçi arkadaşlarımızın fabrikalardan uzak tutulmasını talep ettik. Konfederasyonumuz DİSK hem hükümete hem diğer konfederasyonlara çağrı yaparak mutlaka bunun hayata geçirilmesiyle ilgili görüşünü ortaya koydu.

ÜRETİME 15 GÜN ARA VERİLMELİ

Sendikamız da işyerlerinden gelen talebi dikkate alarak konfederasyonu bu yönde bir çağrısı oldu. Konfederasyonumuzun olduğu kararı hayata geçirmekle ilgili bu konudaki tavrımızı ortaya koyacağız. Şu anda bizim ümidimiz, düşüncemiz bütün memurların işçi konfederasyonları ile birlikte hareket ederek hükümet üzerinde baskı oluşturmasıdır. Hükümetin de en az 15 gün üretime ara vererek, ücret ve sosyal haklarında bir kayıp olmadan, işsizlik fonundan ödenmesi kaydıyla ücretli izin talep ediyoruz. Aksi takdirde önüne geçilmeyecek süreci hep birlikte yaşayacağız. Sendika olarak fabrikalarda işçi arkadaşlarımızın can güvenliğiyle ilgili girişimde bulunuyoruz ama bunun genel bir tatil olarak mutlaka uygulanması gerektiğine inanıyoruz.

ÇELİŞKİ

‘Sokağa çıkma deniliyor’ ama işçiye ‘gel çalış’ deniliyor. Fabrikalar şu anda tehlikeli. Bölgemizde de birkaç fabrikada da pozitif vakalar çıktı. Bu fabrikalar kapatılarak karantinaya alındı. Önüne geçmek için de fabrikalarda üretimin en az 15 gün durması gerektiğine inanıyoruz. Talebimiz OHAL’in sanayide ilan edilmesidir.”

GSB’NİN DE GÜNDEMİNDE

Konunun Gebze Sendikalar Birliği’nde yer alan şube başkanları ile de görüşüldüğünü kaydeden Aydın, “GSB mutlaka bir araya gelerek işçi sorunlarını gündeme getirecek. GSB’de bir araya gelen sendikaların konuyla ilgili açıklaması olacaktır. GSB eskiden olduğu gibi mücadelesini sürdürecektir” dedi.

ŞUBE KONGRESİ İPTAL EDİLDİ

Başkan Necmettin Aydın, 12 Nisan’da gerçekleşecek olan şube kongresinin ise Yüksek Seçim Kurulu kararı ile iptal edildiğini sözlerine ekledi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.