Sanayide Mısır kaygısı

Sanayide Mısır kaygısı

 2013’ün temmuz ayında Mısır'a yapılan ihracatın yüzde 50'sini gerçekleştiren Kocaeli, Mısır’daki darbe sonucu alt üst olan ekonomiye bunan...

 

2013’ün temmuz ayında Mısır'a yapılan ihracatın yüzde 50'sini gerçekleştiren Kocaeli, Mısır’daki darbe sonucu alt üst olan ekonomiye bunan sonrası için nasıl bakacağının planlarını yapıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, geçen ay Mısır'a 280 milyon 999 bin dolar ihracat gerçekleştiren Türkiye, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 12 artırdı. Temmuzda Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında 10'uncu olan Mısır'a en fazla ihracatı 139 milyon 212 bin dolarla ilimiz gerçekleştirdi.

 ‘CİDDİ YATIRIMLAR VAR’

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yaptığı açıklamada, Mısır başta olmak üzere Türkiye'nin komşu ülkelerinde yaşanan siyasi krizlerin, hem Türkiye'yi hem de Kocaeli'yi olumsuz etkilediğini belirtti. Kocaeli'nin kimya sektöründe Mısır'a önemli ihracat yaptığının altını çizen Zeytinoğlu, "İhracat, birebir bölgeyi önemli miktarda etkilemese dahi orada demokrasiye ara verilmiş olmasını kaygıyla izliyoruz" diye konuştu. Zeytinoğlu, Türkiye'nin Mısır'a ciddi yatırımları olduğuna değinerek, bölgenin bir an önce demokrasiye kavuşmasını ve istikrarlı bir iktidarın yönetime geçmesini arzuladıklarını anlattı.

‘SADECE MISIR OLARAK BAKMAMAK LAZIM’

Avrupa'daki ekonomik durgunluk nedeniyle Türk iş adamları nın Orta Doğu'ya yöneldiğini ifade eden Zeytinoğlu, son dönemde de Türkiye'nin güneyindeki komşularında çeşitli sıkıntıların yaşandığını anlattı. Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın zor bir bölge olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, şunları dile getirdi: "6-7 aydır ihracatımız yavaşlıyor. Bunun faturası da cari açık olarak, başka şekilde karşımıza çıkıyor. Mısır, Arap ülkelerine geçiş açısından önemli, Afrika'ya giriş açısından bizim için bir köprü. Mısır'a karayolu bağlantımız yok. Mersin'den gemiyle çıktığımız zaman sanki Suriye'ye gidiyormuşuz gibi nakliye dezavantajımız da olmayan bir ülke. Bizim açımızdan sadece Mısır olarak düşünmememiz lazım. Afrika ve Arap ülkeleri olarak baktığımızda çok büyük bir coğrafya” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.