Sanayi üretimi aylık bazda geriledi

Sanayi üretimi aylık bazda geriledi

Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan ocak ayı sanayi üretimindeki yüzde 7.9’luk büyümeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TÜİK tarafından açıklanan ocak ayı sanayi üretimindeki yüzde 7.9’luk büyümeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Son 5 aydır sanayi üretiminin kesintisiz büyüyor olmasını olumlu değerlendiriyoruz. Sanayi üretim endeksi ocakta yıllık yüzde 7.9 arttı. Bu tabi önemli bir artış. Ancak ekonomimizin duraksadığı bir döneme kıyasladığımızdan dolayı baz etkisinin de olduğunu biliyoruz. Aylık bazda baktığımızda ise sanayi üretiminde binde 2 ile sınırlı bir gerileme oldu” dedi.
ARA MALI İMALATI 

Sektörler ve ana sanayi gruplarına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Ocak ayında ara malı imalatında aylık yüzde 1.2, yıllık yüzde 10.4 artış, enerji üretiminde aylık yüzde 2.1, yıllık yüzde 5.7 artış oldu. Sermaye malı üretiminde aylık yüzde 5.7 gerileme olurken, yıllık yüzde 3.5 artış oldu. Benzer şekilde imalat sanayinde de aylık yüzde 0.3’lük gerileme olurken, yıllık yüzde 8.2 artış olduğun görüyoruz.” dedi.

ÜRETİMİ ETKİLEYEBİLİR

Zeytinoğlu, “Biliyorsunuz koronavirüs Çin’de ocak ayında yayılmaya başlamıştı. Bunun küresel ekonomiye etkisinin 1.1 trilyon dolar olacağı tahmin ediliyor ve küresel ekonomik büyüme beklentisi OECD tarafından yüzde 2.9’dan yüzde 2.5’e düşürüldü. Salgının yayılmaya devam etmesi durumunda ise bu oranın yüzde 1.5’a kadar düşebileceğini öne sürdü. Tabi küresel ekonomideki gerilemenin, özellikle ihracatçı firmalarımızın üretimlerini etkileyebileceğini düşünüyoruz.” dedi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum