Sanatta hak ihlalleri hız kesmiyor

Sanatta hak ihlalleri hız kesmiyor

Sanat Meclisi, 2019 yılının haziran ayında sanat alanında gerçekleşen hak ihlallerini açıkladı.

Yasaklamaların ve saldırıların sürmesiyle birlikte tarihi yerlerdeki bir nevi “gasplarda dikkat çeken detaylar arasında yer aldı. Rapor başlıklar halinde, özetle şöyle: 
ŞARKICI ALPAY’A TERÖRİST SUÇLAMASI
Sanatçı Alpay bir konseri sırasında “Sıradaki şarkım, devlet tarafından zalimce katledilen insanlara gelsin” sözlerinin ardından dinleyicilerden biri tarafından ihbar edildi, hakkında soruşturma başlatıldı. Alpay konuya ilişkin bir açıklama yaptı;  “Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri tarafından katledilen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla, Gezi direnişinde hayatını kaybeden Berkin Elvan’a şarkı ithaf etmenin neyi terör? Ben şarkıyı ithaf ettiğimde salondakiler ayakta alkışladılar. Eğer Gezmiş ve arkadaşlarına, Berkin Elvan’a şarkı ithaf etmek, Gezi direnişini savunmak terörse ben teröristim. Bunu her yerde söylerim” dedi. Sanatçı Alpay, hukuki yollara başvuracağını belirtti.
1600 YILLIK SARAY YOK OLUYOR
İstanbul’un Fatih İlçesi’nde deniz kıyısında bulunan ve Bizans dönemine ait 1600 yıllık Bukoleon Sarayı tamamen yok oluyor. Konstantinopolis’te Büyük İmparatorluk Sarayı kompleksi içinde yer alan bir sahil sarayı olan Bukoleon, demiryolu, yapılaşma ve kısmen sahil yolu çalışmaları nedeniyle oldukça tahrip olmuş durumda. Eğer bir çalışma yapılmazsa yakında tamamen yok olacak… Kuzey tarafı 1870’lerde yapılan demiryoluna bakan sarayın bu kısmında yoğun tahribat görülmekte. Demiryolunun beton duvarları ise yapının duvarlarına dayandırılmış. İskele kısmına inen basamaklı rampanın altında kalan sarnıcın içi ve çevresi de çok yoğun bitki örtüsü ve çöplerle dolu.
MÜZE YERİNE NARGİLE KAFE 
Beykoz’da 2018 yılı Temmuz ayında gündeme oturan kaçak kafeterya inşaatı tamamlandı. Öyle ki ruhsatı bile alındı. Söz konusu arkeolojik kazı alanını, müze yapacağını söyleyerek, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiralayan Remzi Gür,  orada cam bölmelerle müze yapacaklarını dile getirmişti. Kaçak kafeterya inşaatının yapımını ise Mustafa Gürkan’ın Başkan olduğu yönetimde yer alan AKP Beykoz İlçe Yönetim Kurulu üyesi Resul Rençber üstlenmişti. 2018 yılı temmuz ayında, başlayan kaçak inşaat Beykoz’da ciddi tartışmalara neden olmuştu. İş adamı Remzi Gür ile yakınlığı bilinen aynı zamanda Kastamonulu olmalarıyla da ayrı bir dayanışmaları olan dönemin AKP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Sadettin Çay tarafından yapılan kaçak kafeteryadan, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek haberi olmadığını açıklamış ve inşaatı mühürlemişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.