Sanat Meclisi’nden ara rapor: İzmir’deki gözaltıları kınadılar

Sanat Meclisi’nden ara rapor: İzmir’deki gözaltıları kınadılar

Ülkemizde kültür sanattaki hak ihlallerini aylık raporla teşhir eden Sanat Meclisi, İzmir’de yılların tiyatrocularına “Gizli örgüt üyeliği” gerekçeli gözaltıları anında teşhir edip kınadı

Ülkemizde kültür sanattaki hak ihlallerini aylık raporla teşhir eden Sanat Meclisi, İzmir’de yılların tiyatrocularına “Gizli örgüt üyeliği” gerekçeli gözaltıları anında teşhir edip kınadı. Konuya dair yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Ülkemizde gün olmuyor ki bir sanatçı herhangi bir suçlama ile zindanlara atılmasın. 2020 yılında sanat, salgın hastalık bahane gösterilerek bir kenara itilirken sanata yapılan baskı, engelleme, saldırıların sonu bir türlü gelmedi.

Müzisyenlerden, şairlere, oyunculara sanatın her dalından sanat insanları bu saldırılardan nasibini aldı.

14 Ocak sabahı da bu saldırılardan Yenikapı Tiyatrosu oyuncuları aldı. Oyuncular Medine Çam, Nazlı Masatçı, Mehmet Küçükgünaydın, Yunus Kara, Ensar Albağlar ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tiyatro koordinatörü Orçun Masatçı gözaltına alındı.

Sanat insanlarımızın gözaltı gerekçeleri hep aynı “gizli örgüt üyeliği”.

Yukarıda adı anılan sanat insanları Ege yöresinde 15 yıldır oyun gösterileri ve festivaller düzenlemiş, Ege’nin dört bir yanında insanlara sanatını taşımış ve paylaşmışlardır.

Bu sanat insanları Ege’nin dört bir yanında haksızlığa uğramış emekçilerin yanında sanatlarıyla yer almış ve destek vermişlerdir.

Her yıl düzenledikleri sanat kamplarında yüzlerce genç sanatçı gerek eğitim gerekse sanat etkinlikleriyle buluşmuş, ülkenin önde gelen onlarca sanatçısı da onların bu çabalarına destek vermişlerdir.

Dünyanın neresinde olsa baştacı edilecek bu insanlar şimdi nerede? Demir parmaklıkların ardında!”

Biz Sanat Meclisi olarak sanat insanlarımıza yapılan her türlü haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı çıkıyoruz.

İzmir’de gözaltına alınan Medine Çam, Nazlı Masatçı, Mehmet Küçükgünaydın, Yunus Kara, Ensar Albağlar ve Orçun Masatçı derhal serbest bırakılmalıdır.

Onların yeri karanlık zindanlar değil, ışıklı sahnelerdir.

Biz ülke sanatçıları olarak bu durumun takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna beyan ederiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.