Saltaş’tan Bıyık’a: Biri ölse ‘katil’ kim!

Saltaş’tan Bıyık’a: Biri ölse ‘katil’ kim!

Darıca Belediye Meclisi, Abdüllatif Özkan’ın akrabası Ali Özkan’a ait kaçağa göz yumarken CHP’li Tuncer Saltaş, Bıyık’a sordu: “O bina olası depremde yıkılıp insanlar ölürse sorumlusu kim olacak: “Siz mi? Sessiz kalan meclis mi?”

Haber Analiz / Aktan USLU

AKP’nin gerek genel gerek yerel seçimlerde klişe haline gelmiş, “Üçlü olsun güçlü olsun” sloganının icraat ve pratikler bir yana AKP’nin kendi içinde bile hükmü yok!

KENTSEL VEYA YERİNDE

DEĞİL… HAYATİ DÖNÜŞÜM

Özetle… Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi kasım ayı toplantısında depreme karşı hayati tedbirlerin ilk adımı atıldı. 50 milyon TL keşif bedeli ve toplamda 1 milyar TL gözden çıkartılarak orta ve ağır hasarlı binalarda, kentsel veya yerinde dönüşüm tanımlaması yanında hafif kalacak şekilde, hayati dönüşümle orta ve ağır hasarlı binalar yıkılacak. Yerlerini yenileri alacak.

BÜYÜKAKIN ANLATIRKEN

BIYIK VE ÖZKAN DA ORADAYDI

 

KBB Başkanı Tahir Büyükakın konuya dair bilgilendirmeyi – burası önemli – aynı zamanda KBB Meclis Üyesi olan Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık ve Başkan Yardımcısı Abdüllatif Özkan’ın da olduğu önceki günkü toplantıda yaptı.

 

KBB Meclisi’nin 12 Kasım Perşembe günü gerçekleşen kasım ayı olağan toplantısından önce, Darıca Belediye Meclisi’nin 05 Kasım Perşembe günü gerçekleşen kasım ayı olağan toplantısında ise özetle şu vaka yaşandı:

 

Darıca Belediyesi CHP Meclis Üyesi Tuncer Saltaş’ın fotoğraflı sunumunda, takdim esnasında kendisine partili meclis üyesi Erol Ada’nın eşlik ettiği..

Ön sırasında Darıca Belediye Başkan Yardımcısı Abdüllatif Özkan’ın da bulunduğu AKP Grubu aynı fotoğrafları görsün diye bir belediye çalışanının fotoğraf takdiminde yardımcı olduğu değerlendirmesinde özetle..

 

Gazetemizin edindiği istihbari bilgiye ve iddialara göre Abdüllatif Özkan’ın  akrabası Ali Özkan’a ait…

Belediyenin de “Kaçak” olarak kabul ettiği.. 

Üstelik 1999 depremi öncesi inşaat malzemeleriyle yapıldığı öne sürülen eski yapı üzerine..

O MÜHÜR NEREDE!

Yüzde 10 imar izni de kanuni olarak çiğnenen kaçağına belediye bir iddiaya göre, “Mühür” vurdu. O iddia belediye tarafından henüz belgelenemiyor çünkü ilgili bürokrat Covid karantinasında. Yine mühür vurulduğu iddiası doğruysa Ali Özkan mühür fekkinden Savcı’yı “ziyaret” etmeliydi. Ve villa tipi bina satışa veya kiraya çıkacak. Bina tipi ve yerinden ötürü yüksek ihtimalle varsıl yurttaşlarımızdan biri ailesiyle birlikte orada ikamet edecek..

 

Gazetemize konuşan Tuncay Saltaş’ın sorusu şu: “O bina olası bir depremde yıkılır da içinde insanlar ölürse sorumlusu Darıca Belediye Başkanı mı olacak? Buna göz yuman, ses çıkartmayan belediye meclisi mi?

Saltaş’ın bir iddiası bir diğer iddiası ise, şayet o da doğruysa “gazeteciyim” diyeni utandırır, Gebze Bölgesi yerel basınının gelinen aşamadaki vahametini sergiler: “Vatandaş aslında bazı gazetelere de gitmiş. Haber kısa süreliğine galiba bir yerde yer almış. Belediye, ‘Kaldırın’ demiş. Kaldırmışlar

BELEDİYENİN KOLLUK KUVVETİ

OLMADIĞI DOĞRU AMA…

Darıca Belediye Meclisi’nde konunun CHP’li Tuncer Saltaş tarafından gündeme getirilmesinin ardından Başkan Bıyık kısaca, “Kolluk kuvveti değiliz. Yıkamıyoruz” demişti. Bıyık’ın bu söylemi kaçak inşaatın sahibinin belediye tarafından kollandığının aleni göstergesi oldu. Öte yandan geçen dönem Gebze Kirazpınar’da gerçekleşen yıkımlarda zabıtanın kolluk kuvveti gibi görev yaptığı, görülmüştü.

“ADALET” DEDİĞİN SLOGANDAN İBARET!

Bıyık’ın söylemi AKP’nin bu gibi kaçak durumlarında iktidardaki varlığını borçlu olmasına rağmen yoksul halk kesimine yönelik uygulaması ile yandaşı olan varsıllara yönelik uygulamalarındaki “adalet” anlayışı ve çifte standardın göstergesi olarak dikkat çekti.  

AKP İKTİDARINDA BU DA ÇOK OLAĞAN!

Ötesinde Muzaffer Bıyık şahsında AKP’li Darıca Belediye Başkanlığı’nın geçtiğimiz aylarda teşhir ettiğimiz, “Kirli siyaset kirli ticaret” vakasında olduğu gibi sıradanlaştırmaya çalıştığı gözlendi. Bilindiği üzere söz konusu vakada; aktif siyasetteki varlıkları kişisel kalkınmadan ibaret olan ama söze gelince, “Vatan millet Sakarya!”cıların “Kirli siyaset kirli ticaret” ilişkisinden edindikleri belediyeye ait yerlere; Muzaffer Bıyık, Ufuk Acay ve beraberindekilerce yapılan, “Hayırlı olsun” ziyaretleri gerek AKP Darıca İlçe Teşkilatı gerekse Muzaffer Bıyık’ın Facebook sayfalarında paylaşılmıştı.

Öte yandan CHP’li Belediye Meclis Üyesi Tuncer Saltaş ayrıca özetle şunları kaydetti:

“Bu vakada vatandaşın korunduğu aşikar. Normal vatandaşın balkonuna çıkma yapamadığı ilçemizde tam üç kat çıkılmış.

Biz meclisteki toplantıda üç ayrı fotoğraf gösterdik. Birincisi inşaat aşaması. İkincisi inşaat sürerken. Üçüncüsü, binanın bitmiş hali.

Şayet Darıca Belediyesi oraya mühür vurduysa, inşaat sahibi tarafından mühür fekki yapıldı. Bu da suçtur ve inşaat sahibini direk bağlar. Yasal yollara başvurulmalı idi. Belediye, ‘Mühür vurduk’ diyor ama belgesini istedik. İlgili bürokrat Covid-19 karantinasında imiş.

1400 metrekarelik zeytinlik alanda, şahıs arazisi üzerine inşa edildi o yapı. İmar izni, yüzde 10. Kaç kat yapılırsa yapılsın toplamda 140 metrekare kapalı alanın üzerinde inşa yapılamaz.

Eski yapının üzerine kat çıkıldı. 15-20 yıl önceki betonlar, demirler farklıydı. Arsayı aldı, yaptı ve sattı. Kim oturacak oraya, büyük ihtimalle geniş aile oturacak çünkü villa tipi bir bina oluyor. Varsıl yurttaşlar oturacak. Deprem oldu, zaten olacak. Allah muhafaza; bina yıkıldı. İnsanlar öldü. Bunun sorumlusu Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık mı olacak. Bu vakaya sessiz kalan Darıca Belediye Meclisi mi?

Vatandaşlar aslında bize gelmeden önce dahi yerel basına gitmiş. Anlattıklarına göre bir haber sitesinde bir süreliğine yer almış. Sonrasında haber yayından kaldırılmış. İddiaya göre, belediyeden arayıp haberin yayından kaldırılmasını istemişler.”

Öte yandan Darıca Belediye Meclisi’ne Tuncer Saltaş tarafından verilen önergede ise özetle şunlar kaydedildi:

 

Deprem deyince aklımıza kaçak yapılar, denetimsizlik ve adamcılık gelir. Tam da bu kaçak yapılara örnek ilçemizde yaşanıyor.

Cami Mahallesi, Baydur Sokak’ta imarı yüzde 10 olan zeytinlik alanda ruhsatsız, kaçak, imara aykırı dört katlı bir apartman inşaatı yapılmaktadır.

Vatandaşlarımızın şikayetine istinaden belediyemizin Yapı Kontrol Müdürü ile yaptığımız görüşmede bu inşaatın kaçak olduğunu ve gerekli işlemlerin yapılacağı söylendi.

Sonraki gün vatandaşlarımızdan gelen şikayetlere istinaden tekrardan yetkili ile yaptığımız görüşmede inşaatın öğleden sonra mühürleneceği söylendi.

Sonraki günlerde inşaat alanında yaptığımız incelemede çalışmaların hızla devam ettiğini gördük.

Tekrardan Yapı Kontrol Müdürü ile yaptığımız görüşmede mühür fekki uygulayacaklarını söylediler.

Kaçak yapıdan rahatsız olan vatandaşlarımızın bize söyledikleri denetime gelen zabıtaların araçtan inmeden gelip inşaata bakıp gittikleridir.

Bu kaçak inşaatın sahibinin Belediye tarafından korunduğu açıktır. Çünkü ‘işlem yapıldı’ söylemden öteye gitmedi ve inşaat bitme noktasına geldi.

Bunun için bu kaçak inşaat ile ilgili gerekli işlemi yapmanızı gerek Darıca’da yaşayan yurttaşlarımızın gerekse o kaçak yapıda canı pahasına oturmaya çalışan yurttaşlarımızın haklarını korumak adına bu olayın üzerine gitmenizi bekliyoruz.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.