SALGININ BİRİNCİ YILINDA  861 işçi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

SALGININ BİRİNCİ YILINDA 861 işçi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre salgının birinci yılında (11 Mart 2020 – 10 Mart 2021) Covid-19 nedeniyle en az 861 işçi hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) salgının birinci yılında en az 861 işçinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. "Covid-19 bir işçi sınıfı hastalığıdır" denilen açıklamada en çok ölümün sağlık, sosyal hizmetler işkolunda yaşandığı, toplam ölümlerin yüzde 84’ünü ücretlilerin oluşturduğu belirtildi.

Salgının birinci yılında (11 Mart 2020 – 10 Mart 2021) Covid-19 nedeniyle en az 861 işçi hayatını kaybetti. İSİG tarafından yapılan açıklamada Covid-19 nedenli işçi ölümlerinin devlet tarafından açıklanmadığı ve ölümlerin ulusal basına da yansımadığı vurgulanarak "Bu yüzden ilk defa bir raporumuzda ulusal basına yansıyan işçi ölümleri tespit edebildiğimiz işçi ölümlerinin 1/3’ü kadardır" denildi.

ELİMİZDEKİ BİLGİLER YETERSİZ

Sağlık örgütlerinin çabaları sayesinde ölümlerin çoğunun sağlık emekçilerinin ölüm sayısı olduğu, işçi sendikalar, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, yerel basın, memleket derneklerinin diğer bilgi kaynakları olduğu belirtilerek "Ancak yine de elimizdeki bilgiler oldukça yetersiz. Örneğin neredeyse bildiğimiz göçmen işçi ölümü yok. Oysa çalışan nüfusun neredeyse yüzde 10’una yakını göçmen. Yine bildiğimiz hiç çiftçi ölümü yok. Yine bazı şehirlerden hiçbir bilgiye ulaşamadık. Diğer yandan ulaşabildiğimiz bilgilere bakınca faal çalışanlar ve bir önceki emekçi kuşağı (emekliler) Covid-19 nedenli ölümlerin yüzde 95’inden fazlasını oluşturuyor" değerlendirilmesine yer verildi.

gorsel1.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.