S. Nilgün Aydın: “Mutlu bir Gebze istiyorum”

S. Nilgün Aydın: “Mutlu bir Gebze istiyorum”

CHP Gebze belediye başkan aday adayı S. Nilgün Aydın: “Mutlu bir Gebze istiyorum”CHP Gebze Belediye Başkan aday adayı S. Nilgün Aydın, hedefinin...

CHP Gebze belediye başkan aday adayı S. Nilgün Aydın: “Mutlu bir Gebze istiyorum”

CHP Gebze Belediye Başkan aday adayı S. Nilgün Aydın, hedefinin mutlu ve parlayan bir Gebze olduğunu söyledi. ‘İnsanlar gülmeli çünkü uzun zamandan beri gülmeyi unuttular’ diyen Aydın, belediye başkanı olduğunda şehri halk ile birlikte yöneteceğini, çocuk-kadın ve yaşlı sığınma evleri kurarak sosyal eşitlik sağlayacağını söyledi.

Aday adaylığında Gezi parkı olaylarının da önemli etkisi olduğunu ifade eden Aydın, her kesimden çok büyük destek gördüğünü ve bunun da kendisini çok mutlu ettiğini kaydetti. Aday olursa çok farklı bir seçim çalışması yapacağını ileri süren Aydın, Gebze’nin sorunlarından çözüm önerilerine kadar tüm sorularımızı içtenlikle yanıtladı.

Röportaj: KÜBRA TANRIVERDİ

 

Kendinizi biraz tanıtır mısınız?

 

Ben 1960 yılında Gebze’de doğdum. Annem ve babam emekli öğretmendir. Evliyim ve 2 çocuk annesiyim. Çocuklarını güzel yetiştirmiş bir anneyim ve bundan mutluluk duyuyorum. Ankara Gazi Üniversitesi İktisat Fakültesi Sigortacılık bölümünü bitirdim. İktisatçıyım, ekonomistim, sigorta uzmanıyım. Bankacılık sektöründe çalıştım devlet memur olarak. İşçi statüsünde de çalıştım özel sektörde, şu anda kendi işimi yapıyorum. 24 yıldır Anadolu sigortanın yetkili acenteliğini yapıyorum.

 

Aday adayı olmaya nasıl karar verdiniz?

 

Aday adayı olmaya, Gebze’nin sorunları ve gezi olayları beni çok etkiledi ve siyasetin dışında kalmamak gerektiğini düşündüm. Aktif olarak belediye başkanı aday adayı olmam gerektiğini düşündüm çünkü artık Gebze’nin mutlaka CHP’ye ihtiyacı vardı. Daha önceden CHP’nin kalesi durumunda olan Gebze şu anda ne yazık ki AKP’li belediyede. Gebze’de doğup büyümem çok önemli bir etken. Sorunları biliyorum dünden bugüne Gebze’yi tam olarak tanıyorum neler olmuş neler bitmiş eskiden Gebze nasıldı şimdi nasıl karşılaştırdığımda farklılıkları da görüyorum. 

 

Ne gibi farklılıklar?

 

Göçler nedeniyle bazı farklılıklar oldu, farklı kültürler geldi böyle oluca bunun çok olumlu yönleri olduğu gibi olumsuz yönleri de oldu. Gebze’de hayat biraz farklılaştı.  Eskiyle şu anda çok betonlaşma var daha önce yeşil çoktu Gebze’de. Kötü yönde farklılaşma algılıyorum ben. Tabii kişiler bazında da farklılıklar oldu. Kişiler daha önce insana daha insana önem veren yani canlıyı değer veren sevgi saygının çok olduğu hoşgörünün çok olduğu bir ortamdı. Kültürel etkinliklerin çok olduğu tabii bu sadece folklor demiyorum ben. Folklor de vardı, 4 tane sinemamız vardı ikisi yazlık ikisi kışlık. Kültürel etkinlik kaç yıl öncesinden bahsediyorum ben 30 yıl öncesinden bahsediyorum. Şu anda var mı? Yok. Örneğin bakkalların da canlandırılması lazım geleneksel kültürümüzün güzel örneklerinden bir tanesi bakkallar manavlar. Evet, bakkalların manavların canlandırılması güçlendirilmesi gerekiyor. AVM’ler her şeyi öldürüyor AVM yapılacaksa kentten uzakta bir yerde yapılsın. Gitmek isteyen oraya gitsin orada bütün her şeyi görsün ama kente çok yakın bir yerde AVM’lerin yapılamasına ben karşıyım. Yerli ve kent içindeki ticaret sektörünü çok baltalıyor öldürüyor diyemeyeceğim çok baltalıyor çok esnaf arkadaşım şu anda sıkıntılı durumda iş yapamaz duruma geldiler. 

 

Aday adaylığınızı açıkladıktan sonra kamuoyunda ne gibi olumlu tepkiler aldınız?

 

Çok güzel eleştiriler aldım. Özellikle bankacı arkadaşlarımdan meslektaşlarımdan CHP örgütünün değerli üyelerinden tabanından farklı partilerinde tabanlarından köylerden mahalle sakinlerinden özellikle gençlerimizden ADD’nin farklı şubelerinden, dostlarımdan, ailemden, akrabalarımdan özellikle yaşlılarımızdan müthiş bir ilgi var. Yani o gençlerimiz ve yaşlılarımız. Kadınlarımızdan o kadar güzel tepkiler aldım ki çünkü benim bir yere gelmem demek kadınlarımızın ifadesi demek. Kadınların yükselmesi demek bir şeyler yapabileceklerinin farklı ortamlarda farklı pozisyonlarda olabileceklerinin bir ifadesi. Yönetici olmalarının Gebze gibi bir yerde yönetici olmalarının ifadesi olacak demek çünkü çok güzel şeyler bunlar ve çok desteklerini alıyorum çünkü çok desteklediklerini söylüyorlar. Artık eşlerinin dediklerine bakmayacaklarını oy verirken şimdi bunu da gözlemledim ben. Genellikle kırsal kesimden bahsediyorum tabii bu kentsel kesimde de var bu tip şeyler. Babalarının sözlerinden çıkmayanlar eşlerinin sözünden veya çocuklarının sözünden çıkmayarak oy atanlar var. Bunlar bu dönemde kadınlarımız kendi başlarına kendi düşünceleriyle oy kullanacaklar bu benim dediğim kesim çünkü ben aktarmalarım da herkesin bir düşüncesi olduğunu ve herkesin o düşünceye saygı göstermesi gerektiğini herkesin bir birey olduğunu kadınında bir birey olduğunu ve düşüncesini özgür bir şekilde ifade etmesi gerektiğini seçme ve seçilmede kendini ifade etmesi gerektiğini ifade ettim. Çok memnun oldular kendilerine seçimde sandıkta ifade edecekler o çok hoş bir şey. Bu arada tabii ki başka şehirlerden beni tanıyıp da başka şehirlerde olanlardan da çok olumlu tepkiler aldım. Emeklilerden memur arkadaşlardan işçi arkadaşlardan esnaf arkadaşlardan zaten esnafların içindeyim ben diyaloğum iyi. Ticaretle ilgili kişilerden o kadar farklı kesimlerden o kadar güzel tepkiler aldım ki hiç bir şey olmasa bile bu çok güzel çok hoş şeyler bunlar. Çok mutlu ediyor insanı çünkü insanları da çok seven bir insanım birebir konuşmayı topluluklarda sosyal paylaşımları paylaşmayı seven bir insanım insanların içindeyim seviyorum insanları. Hani bir tane şarkı var ya o çok heyecan verici çok güzel bir süreç bu. Toplumun çok farklı kesimlerinden çok farklı çok güzel tepkiler aldım. Farklı partilerde dahil olmak üzere bunlar. O anda siyaset üzeri bir kimlik gibi hissettim kendimi çok hoş bir duygu bu. Tabii ki CHP’nin belediye başka aday adayıyım ve tabii ki buna saygı gösteren diğer partilerinde ve bana saygı duyulduğunu gösteren sevdiğini gösteren ve yaptığım çalışmalardan ötürü beni takdir eden ve bu nedenle de oy verme aşamasında da çalışmalarımda da bana yardımcı olan kişilerin olduğunuda gördümve bunlar çok hoş çok güzel şeyler. 

 

Aday olursanız nasıl bir seçim projesi yürütmeyi düşünüyorsunuz?

 

Seçim çalışmam normalin üzerinde değil çok dışında olacak onu söyleyeyim. O da yaratıcı bir seçim çalışması olacak standart yapılmış seçim çalışmalarının dışında olacak standarda önem vereceğiz tabiî ki partinizi bir standardı olacak ama çok güzel çalışmalarımız olacak. Örnek çalışmalar yani Gebze de örnek bir seçim çalışması olacak. Şimdiye kadar yapılmamış bir şey. 

 

 

Sizce Gebze’nin en önemli sorunu nedir ve bu sorunlara yönelik çözüm projeleriniz neler?

 

Gebze’de sorunlar çok. Genellikle ulaşım, trafik, oto park sorunu aslında ama en büyük sorun sosyal yaşam sorunu. Bir de mekânların verimli kullanılamaması gibi bir durum var. Yani birçok mekân var ama verimli kullanılma şansı yok olmamış. Hava kirliliği çok önemli bir sorun her ne kadar fark etmesek de fabrikalar biliyorsunuz her ne kadar filtre olsa da bazılarında yok hava kirliliği yaratıyorlar. Kentsel atıklar var fabrikaların atıkları var evsel atıklar var tabii bunların depolanıp değerlendirilmesi gerekiyor bundan gelirde elde edilebilir 

 

Ne yapılabilir mesela?

 

Farklı projelerim var. Daha çok sosyal yaşam üzerine ağırlık vermek istiyorum. Tabii ki ulaşımda sosyal yaşamın içine giriyor bir şekilde. İmar durumu imar, yollar zaten bunlar her belediyenin gündemindedir zaten yapılacak olan şeylerdir ama yapılmayacak olan şeyler üzerinde olan şeylere yoğunlaşmak istiyorum. Bir de eğer kazanırsak ki kazanacağımıza ben çok inanıyorum o zaman şimdiki belediyenin yarım bırakmış olduğu uygun projeler düşüncemize partimizin projeleri tamamlamak gerektiğini düşünüyorum. Tamamlamak gerektiğini ve halkımızla birlikte yönetmek gerektiğini düşünüyorum. Halk günlerini olmasını istiyorum daha farklı o kadar yaratıcı projeler var ki şimdi şu anda onların hepsini açıklamak için çok erken yani genel anlamda bahsediyorum. Bunlarla ilgili tabiî ki çözüm önerileri var. Gebze global alt bölge kimliğinde bir yer. Yaşam kalitesi ekonomik gelişmişlik seviyesine göre düşük. Ben bundan yola çıkarak hareket ediyorum. Gebze çalışılan bir kent fakat yaşanılan bir kent değil. Gebze’de çalışan insanlar Gebze’de çalışıyorlar sonra servis araçlarına binip veya kendi özel otolarına binip farklı yere gidiyorlar. Hâlbuki burada çalışılıyorsa da yaşanılabilir de bir mekan olması lazım. Gelenler gitmemeli mademki bir kirlikleri sıkıntıları Gebze’de bırakıyoruz sosyal yatırımlarımızı da yapmalıyız diye düşünüyorum. Şimdi kaliteyi arttırmak için sosyal yaşam alanlarının oluşturulması gerekiyor. Mevcutların geliştirilmesi de tabii çok önemli. 

 

Kentlilik bilinci yerleşmeli

 

Kentlilik bilincinin yerleşmesi yenilikçi üretimlerin olmak hani inovasyon diyoruz ya biz buna yenilikçi üretimin olması gerekiyor. Nitelikli iş gücü tabii bununla ilgili seminerler kurslar bunun dışında tecrübenin dışında seminerlerle kurslarla nitelikli iş gücünün de oluşturulması gerekiyor. Böyle olunca istihdam yaratılma alanları oluşur tabii proje alanları içinde bunlarda var. Genellikle gençlerimiz ve kadınlarımız üzerinde istihdam alanları oluşturmak girişimci kültürü birde sosyal girişimcilik bunlar çok önemli şeyler. Burada bizim çalışmalarımız mikro dalga mahalleler üzerinde projeleri oluştururken mahallelerin talepleri istekleri nelerdir ne ihtiyaçları vardır neleri eksiktir ne isterler onlarında önerilerini alarak neler düşünürler ona göre projeler oluşturduk. Her mahallenin kendinde göre farkı projesi oluştu çünkü Gebze de Gebze’nin merkezinde yaşayan bir insanla gazilerde eski adı Gaziler değil şimdi Mevlana oldu. Veya Kirazpınar’da yaşayan hepsinin beklentileri farklı onlara göre projeler üretilmesi onların yaşam kalitelerinin yükseltilmesi adına mutlu olmalarını 

 

Nasıl bir Gebze düşünüyorsunuz?

 

Benim istediğim mutlu ve parlayan bir Gebze. İnsanlar gülmeli çünkü uzun zamandan beri gülmeyi unuttular tabii gerek ağır yaşam şartları gerek ücretlerdeki dengesizlikler ve bunun tabii birçok etkenleri var. Mutlu insan neden mutlu insan diyorum yaşam kalitesinin yükselmesiyle mutlu olacak insanlar mutlu insanların motivasyonu da kalkınmayı hızlandırır çalışmayı ve verimi arttırır. Böyle olunca da Gebze kalkınır ve mutlu insanlarla kalkınır zaten amaç hayatta nedir mutlu olmak değil mi? İşte bunu başarmak istiyorum. Sosyal bütünleşme üzerine daha çok ağırlık veriyorum. Sosyal bütünleşme. Şimdi sosyal bütünleşme dediğim zaman kentlilik kimliği ortaya çıkıyor, yoksulluk azalması ortaya çıkıyor yani yoksulluk azalması olumsuz görünen gurupların yaşama katılması. Şimdi olumsuz görünen grup dediğimiz ne? Örneğin sokak çocukları. Gebze de sokak çocukları var onlar için bakım ve rehabilitasyon merkezleri kurulması lazım bana göre. Böyle olunca bu çocuklar sosyal hayata katılırlar. Yoksulluk, yoksulluğun azalması gerek bu arada mesela şiddet gören kadınlarımız var farklı şekilde kadınlarımızın sığınacakları bir ev yok. Gebze de mutlaka bir kadın sığınma evi olmak zorunda. Bunu biz projelendirirken yaşam destek evleri projesi altında projelendirme pozisyonu aldık. Bunun farklı ayakları var bunlardan bir tanesi kadın sığınma evi bir tanesi sokak çocuklar bakım ve rehabilitasyon merkezi birde yaşlılar bakım ve rehabilitasyon. O zaman eşitsizlikler ortadan kalkıyor çünkü eşitsizlikte çok sıkıcı bir şey kişilerin suç oranları suçlar var kişilerin farklı bakışları yaşanan sıkıntılar olan eşitsizlik sosyal yaşamdaki eşitsizlikten kaynaklanıyor. 

 

Deprem bölgesindeyiz sivil savunma yok!

 

Gebze’de turizmde hiçbir hareket faaliyet yok, turizmin canlandırılması lazım. Turizmin canlandırılması ve çevre içinde bir projemiz var kültürel tarihsel mirasların korunması onlarda mutlaka korunmalı. Afet deprem koordinasyon merkezinde olması mutlaka gerekir. Çünkü Gebze‘de sivil savunma daha önceden sivil savunma müdürlüğü vardı şu anda yok ve deprem bölgesindeyiz mutlaka öyle bir merkeze ihtiyacımız var bu merkezinde ayakları olacak bu merkezin çok geniş anlatmama gerek yok çünkü anlatma pozisyonum olacak. Gençlik kompleksi sanatçı sokağı kentsel tasarımlar ve renk standardizasyonu olacak. Renkler önemli benim için renkler çok önemli Gebze renkli bir yer olacak. Ayrıca Gebzesporun üzerinde duruyoruz. Bir fuar lazım bir üniversite... Festivaller düzenlenmesi lazım çocuklar için oyun alanları yok. Yani genellikle parklar daha büyük yaştakilere göre yapılmış çocuklara göre yok.

 

Kentsel dönüşüm hakkındaki düşünceleriniz?

 

Kentsel dönüşümle ilgili sorunlardan bir tanesi kentsel dönüşüm nedeniyle evlerinin konutlarının alınacağını düşünüyor insanlar. Bir de hak sahipleriyle anlaşma sağlanamıyor. Alacakları konutun niteliğini ve niceliğinin bilememek gibi bir şeyleri var. Tabii ki güven yok bu konulara. Ben bu konulara karşı mıyım? Karşı değilim kentsel dönüşüme ama nasıl karşı değilim sivil toplum kuruluşlarına sorularak kaymakamlık belediyenin ilgili birimleri hepsi bir araya gelip ortak bir payda da buluşacaklar ve ondan sonra kentsel dönüşüm olacak ve kentsel dönüşüm konusunda halkı bilinçlendirecekler. Bu küçük bir eğitilmede olur halkın güvenmesi lazım yoksa çok tedirgin çok ağrılı çok rahatsız. Halkımıza neler kazandıracağının anlatılması gerektiğini düşünüyorum bir de bu projede çalışacak kişilerin iyi bir eğitimden geçmesi gerektiğini ve en iyi olan doğru firmalara bunun verilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.